Quantcast

Dekódovací karta na programy ČT bude za 500 Kč

| Tisk

logo Přístupové karty pro příjem programů České televize (ČT) z paketu CS LINK budou ještě levnější. ČT dokončuje svůj záměr o kterém server parabola.cz informoval v únoru letošního roku - samostatnou distribuci dekódovacích karet pro programy ČT .

"Česká televize během posledních měsíců usiluje, aby se satelitní příjem všech čtyř veřejnoprávních programů stal cenově dostupným pro širokou diváckou obec", řekl serveru parabola.cz Martin Krafl, ještě v době působení ve funkci tiskového mluvčího České televize.

První úspěch s Gitalem

Prvním posunem k cenově atraktivnější nabídce pomohla firma Gital , jeden ze dvou distributorů karet pro příjem programů z paketu CS LINK. "Po dohodě s Českou televizí uvedla firma na trh satelitní komplet za 2.990 Kč. Tato speciální nabídka zahrnuje DVB-S set-top-box, dekódovací kartu pro programy ČT a parabolickou anténu s konvertorem," popsal serveru parabola.cz Martin Krafl.

"Jednoduchými počty lze zjistit, že dekódovací karta je v rámci kompletu poskytnuta za symbolickou cenu", upozorňuje Martin Krafl.

Karta na programy ČT za 500,-Kč

Stávající nabídka má ale jeden háček - je vázána na set top box firmy Technisat. Pokud má divák zájem o jiný přijímač či již komplet vlastní a chce si příjem rozšířit o ČT ze satelitu, má v takovém případě smůlu. Zatím.

"Současně se blíží k úspěšnému závěru jednání o prodeji samostatných dekódovacích karet pouze pro programy České televize. Cena jedné karty s neomezenou dobou aktivace by se měla pohybovat kolem 500 Kč", kalkuluje Martin Krafl. Levněji už to nepůjde. "Výraznější zlevnění je limitováno zejména vysokými licenčními náklady na využití kódovacího systému CryptoWorks", dodal M.Krafl.



Karta ORF stojí 1000,-Kč

"Pro zajímavost můžeme dodat, že rakouská veřejnoprávní televize ORF poskytuje novou přístupovou kartu za 35,90 EUR (zhruba 1.000 Kč) a aktivace již zakoupené karty vyjde na polovinu", porovnává situaci u našich jižních sousedů Martin Krafl. Rakouská veřejnoprávní ORF používá také kódovací systém CryptoWorks společnosti Irdeto Access. Paket kanálů ORF se vysílá přes satelit Astra (19,2°E).

ČT chce touto aktivitou podpořit příjem svých programů ze satelitu (nejen) v době přechodu z analogového na digitální pozemní vysílání, kdy bude řada obyvatel řešit způsob příjmu TV signálů. Řada mít České republiky nebude dostatečně pokryta signálem DVB-T a příjem kanálů ze satelitu bude jednou z dalších možností příjmu TV programů.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články