Quantcast

Noviny na severu Čech: Nekupujte unáhleně set-top-boxy

| Tisk

logo Velmi zásadní chybou českého přechodu na digitální televizi je nedostatečná informovanost o příjmu DVB-T prostřednictvím společných televizních antén (STA).

Je začátek července 2007. Zákazníci si nakupují v supermarketech set-top-boxy. Levné. Jen za 999 Kč. No nekupte to!

Přicházejí domů, zapojují koaxiální kabel z účastnické zásuvky do set-top-boxu. Signál žádný. Tak to aspoň ukazuje přístroj. Rozhořčeně se zákazník a nespokojený divák vrací do obchodu. Vrací set-top-box s tím, že v místě jeho bydliště není digitální signál.

Svoji zkušenost řekne přátelům a známým. Navíc využívá služby místních novin a reaguje do rubriky Čtenáři píší noviny. Napíše velmi kritický článek a okamžitě DVB-T odsoudí k zániku. Noviny lačné po senzaci otiskují titulek: Nekupujte unáhleně set-top-boxy.

Tato událost se stala. Těmi novinami je Ústecký deník. Autorem článku byl jeden z obyvatelů Ústí nad Labem. Zakoupený set-top-box z jednoho zdejších hypermarketů si zapojoval ve druhém patře typického paneláku.

Svojí hloupostí a redakční nekompetentností místního tisku se spustila lavina nezájmu o DVB-T. Vytvořila se davová psychóza, kdy najednou nikdo nevěděl, co vlastně má dělat. Převládly emoce nad argumenty.

Vše se odehrálo v lokalitě, kde měřeními se zjistilo, že digitální signál z Bukové hory dosahuje 98 %. Problém je někde jinde – STA.

Mnoho diváků se stalo zajatcem vlastníka objektu. Stále hojně rozšířená bytová družstva ovládá představenstvo. To rozhoduje o tom, kdy se co v objektu bude dělat. Lidé bydlící v domech vlastněných družstvy se bojí – a čekají.

Jak dostat digitální signál k obyvatelům? Začíná boj s představenstvem družstva. Je nutné přesvědčit dva tři klíčové lidi. Záleží jen na nich, jak jsou pokrokoví, jaký mají skutečný zájem situaci řešit a poslouchat argumenty.

A tak na severočeských sídlištích je to všude jinak. Někde se pokrokově rozhodli pro přímý rozvod kanálů IV. a V. TV pásma. Zajistí se signál v UHF do účastnických zásuvek a koncový uživatel si zakoupí set-top-box.



Jiné panelové domy zvolily kmitočtovou konverzi digitálního signálu z pásma UHF do VHF. V bytových jednotkách mohou zůstat původní účastnické zásuvky, kabely i rozbočovače. Diváci si nemusejí kupovat vlastní set-top-boxy. Mají ale potlačené mnohé doplňkové služby a jsou plně odkázáni na počet „kazet“, které určují množství přijímaných televizních programů. Většinou se vybavují nyní domy pouze na příjem České televize, Novy a Primy. Ostatní televize se do těchto domů nedostanou…

Nejhorší variantou je však převod na analogové kanály PAL v kmitočtovém pásmu VHF. Je to sice jednoduchý, rychlý a levný způsob zpřístupnění televizních programů šířených jen digitálně. Ovšem bez perspektivy.

Jde o to, že umožňuje zachovat stávající distribuci analogově šířených programů a minimálně narušuje původní systém. V bytech není třeba instalovat set-top-boxy, programy se naladí na televizorech přímo. Nejde o plnohodnotné DVB-T.

Nové digitální televize to budou mít hodně těžké. V zemi plné paneláků se jejich program mnohdy nedostane ani ke koncovému divákovi. To je opět česká cesta digitalizace…

Ing. Radek Pešout
MediaShow Digital





Reklama




Vybrané články