Quantcast

TechniSat DigiCorder HD S2, vlajková loď HDTV přístrojů (2.)

| Tisk

logo Představení očekávaného satelitního přístroje TechniSat DigiCorder HD S2 s podporou vysokého rozlišení obrazu HDTV a možností záznamu pořadů na vestavěný pevný disk či přímo do PC. Velkou výhodou je zlepšení příjmu i SDTV programů pomocí funkce Upscaling.

Zvuk, výstupy

Pro zvukový výstup jsem použil AV zesilovač ONKYO a propojil jej s modelem DigiCorder HD S2 přes optický kabel. V MENU přístroje bylo nutné nastavit funkci AC3 na Zapnuto. AV zesilovač ihned detekoval spojení a v reproduktorech začala hrát dynamická doprovodná hudba 5.1 kanálu ASTRA HD+. Postupně jsem přepínal mezi více kanály v SDTV i HDTV a nenašel jsem ve zvuku žádné problémy. Také u rozhlasových programů byl zvuk velmi vyrovnaný i v režimu STEREO. Duální zvuk je plně funkční. U programu TV Nova a některých seriálů mi však připadlo, že ne vždy je v signálu vysílána správná informace o duálním zvuku, kterou přístroj rozpozná a zobrazí. Předpokládám, že během dalšího testování bude možné upřesnit.

Zvukový výstup z přístroje DigiCorder HD S2 lze řešit i analogově přes Scart konektor nebo Cinch L/R.

Dekódovací karty, CA moduly, současná funkce

Pro dekódovaní českých i slovenských kanálů z paketů CS LINK, UPC DIRECT i SKY LINK jsem použil originální CA moduly společně s kartami firmy GITAL, Trade-Technology, UPC Direct i SkyLink.

Použité CA moduly: CRYPTOWORKS (SCM), TechniCAM (TSD Crypt)

Nejprve jsem vložil moduly do přístroje DigiCorder HD S2 jednotlivě a postupně vyzkoušel všechny dekódovací karty. Načítání a přepínání kanálů proběhlo bez výpadků u všech provozovatelů. Pokud jsem vložil dva různé moduly CW i s kartami do přístroje současně a následně přepnul kanál, zobrazila se rušivá hláška (nemůžete přijímat tento program) a cca po 2 vteřinách zmizela. Tento problém nekompatibility dvou systémů Cryptoworks se řeší i v řadě jiných modelů různých výrobců, kdy je nutné hlášku na dálkovém ovladači manuálně zrušit. Přístroj DigiCorder HD S2 však tento problém automaticky odstraní do 2 vteřin. Přepínání kanálů proběhlo u všech provozovatelů opět bez výpadků. V přístroji byly načteny i některé další moduly, např. REALITY CAM, X-CAM Premium, AlphaCrypt Light, CA Viaccess atd. Funguje zde i modul T-REX 4.1/4.6, který umožní dekódovat HD kanály z družice ASTRA 19 (PREMIERE HD, DISCOVERY HD).

Přístroj DigiCorder HD S2 má navíc 2 integrované dekodéry CONAX, do kterých je možné vložit karty uvedeného systému např. TechniSat Rádio. Upgrade systému CONAX v obou čtečkách na systém Cryptoworks zatím firma TechniSat neplánuje, vše závisí na prodeji těchto přístrojů (platba za licence).

foto
foto

Česká diakritika, Menu, SFI (EPG), TXT

Přístroj TechniSat DigiCorder HD S2 má české menu i kompletní podporu českých znaků v SFI (EPG) i Teletextu. V menu přístroje se dá najít několik málo zatím nepřeložených výrazů, na které jsme výrobce už upozornili. Testy SFI jsem prováděl v paketu CS LINK na kanálech ČT1, ČT2. Zde fungoval elektronický programový průvodce SFI velmi rychle a ihned zobrazil nabídku programů cca 5 dní dopředu. Poté byly provedeny testy v paketu UPC Direct (kanály Discovery CE, HBO), kde jsem chvíli na zobrazení nabídky čekal, ale brzy byla kompletní. Výhodou je i rozdělení SFI nabídky do žánrových skupin např. film, divadlo, show, sport, dětské programy, hudba, tanec a další. V nabídce samozřejmě nechybí ani časovač, pomocí kterého lze jednoduše připravit oblíbené pořady k záznamu na pevný disk či externí videorekordér. Teletext v přístroji má paměť pro 800 stránek a stejně jako SFI plně podporuje české znaky.

foto
foto

Záznam na pevný disk, tunery

Přímým nahráváním jsem zkušebně zaznamenal jeden díl seriálu Pojišťovna štěstí a následně i jeden díl Ztraceni (LOST). Oba záznamy v HD byly uloženy na disk bez jakéhokoli pozastavení obrazu a z hlediska náročnosti datových toků se neposunul obraz oproti zvuku. Jako u předchozích modelů značky TechniSat je zde možný záznam dvou programů současně (zatím však ne dvou HDTV), nutné je nezávislé zapojení obou tunerů např. pomocí konvertorů LNB TWIN nebo MONOBLOK TWIN.

Do přístroje jsem tedy vložil dekódovací modul SCM Cryptoworks s kartou GITAL a spustil záznam pořadu na TV PRIMA. Problém nastal v případě, když jsem přepnul na jiný kanál (ČT1) a následně zpět na zaznamenávaný (TV PRIMA). Obraz na tomto kanálu už nebyl a záznam poté obsahoval černou obrazovku. V případě nahrávání dvou pořadů současně (ČT1, ČT2) se s obrazem zaznamenal pouze druhý přepnutý kanál (ČT2). Pro nahrávání dvou zakódovaných programů je totiž nutné použít modul s podporou Dual Decrypt (což platí i pro předchozí modely DigiCorder S2). Po vložení modulu TechniCAM (TDS Crypt) byla možnost záznamu ČT1+TV PRIMA bez problémů a program při zpětném přepnutí nevypadával. V MENU přístroje je však také nutné zvolit funkci duálního dekódování Dual Decrypt (CI1 + CI2 nebo AUTO). Tuto funkci podporuje právě modul TechniSat TechniCam (Cryptoworks), díky kterému je možné zaznamenat i přepínat oba kanály bez výpadků či zmrazení obrazu (doporučené nastavení je CI1 + CI2). Stejný postup záznamu s volně vysílanými kanály družice ASTRA 19 byl také bezproblémový (EUROSPORT, SAT1).

Funkcí SFI (EPG) jsem aktivoval nezávislý časový záznam 3 pořadů dopředu a všechny jsem na disku později spolehlivě našel.
V případě přímého záznamu kódovaného kanálu (např. ČT1) se uloží na disk celá už dekódovaná video/audio stopa. Není tedy nutné při přehrávání uloženého záznamu z disku vkládat znovu dekódovací kartu.

V přístroji nejsou funkce jako např. LP či SP, kapacita zaznamenaného souboru na disku je vždy dána kvalitou vysílaného pořadu, datovým tokem apod.. Pořad (film) v rozlišení HD tak může zabrat na disku i 30 GB, proto bych určitě doporučil použití raději větších disků.

Soubory zaznamenané na HDD lze jednoduše přehrát, pozastavit, přetočit a v editačním módu lze smazat jednoduše i reklamy. Systém dvou tunerů podporuje samozřejmě i časovou funkci TimeShift, se kterou jsem neměl při provozu žádné problémy.

foto
foto

Připojení do PC přes konektory USB 2.0, RS-232 i Ethernet


1. (RS-232)
Pomocí konektoru RS-232 včetně vhodného kabelu (NULL-MODEM RS-232) lze aktualizovat firmware v přístroji, nebo přenášet data seznamu kanálů do PC i zpět. Aktualizace firmware proběhla bez problémů, ale data seznamu kanálů z přístroje se do PC dostat nepodařilo. Použil jsem aktuální program TechniPort XV (verze 1.5), který nemá v databázi podporovaných přístrojů HD verzi S2. Bude tedy nutné vyčkat na novou verzi 1.6 s podporou nových přístrojů této značky.

2. (USB 2.0)
Pro kopírování souborů z přístroje do PC i zpět jsem použil externí disk USB 2.0 Western Digital 60GB, který byl ihned po připojení detekován jako nové zařízení USB1. V MENU jsem zvolil položky (Správa pevného disku/Kopírování záznamu) a přístroj začal jednoduše kopírovat VIDEO i AUDIO soubory z přístroje na externí disk. Všechny záznamy byly uloženy s koncovou příponou TS, kterou lze běžně přehrát či konvertovat i v PC. Převedl jsem tedy kopie HDTV i SDTV souborů do mého notebooku, a po instalaci kodeků K-Lite Codec Pack společně s přehrávačem Media Player Classic se mi podařilo všechny záznamy i přehrát. Rozhlasové stanice lze zaznamenávat s koncovou příponou TS, MP2 nebo současně (volba PVR, MP2 nebo PVR+MP2). Do přístroje jsem zkopíroval i hudbu MP3 a přehrávání proběhlo opět bez problémů (u těchto souborů dokáže DigiCorder HD S2 zobrazit pouze název skladby, nikoli kompletní ID3-tag). Přístroj má také instalovaný program Media Player, pomocí kterého lze přehrávat hudební soubory na disku. Tento program podporuje i prohlížení obrázků včetně možnosti vytvoření své vlastní SLIDESHOW prezentace.

Prostředí pro kopírování z disku na disk je velice přehledné a jednoduché. Soubory lze ihned smazat, zkopírovat i přesouvat. V tomto prostředí jsem testoval i zpětné kopírování souborů z PC do přístroje pomocí funkce IMPORT/EXPORT. Soubory MP3, MP2 i JPG se podařilo zkopírovat bez problémů, ale u záznamu typu TS už funkce IMPORT chyběla. Soubory s koncovou příponou TS zatím tedy není možné zpětně kopírovat na interní disk přístroje DigiCorder HD S2.

foto
foto
foto
foto


3. (Ethernet)
Po připojení přístroje do domácí sítě lze veškeré AUDIO i VIDEO soubory zkopírovat jednoduchým a rychlým způsobem do PC či notebooku. Pro převod v síti jsem použil program Mediaport (verze 1.2.10), který po nastavení IP adresy přístroje ihned detekoval disk tohoto modelu. Prostředí pro kopírování z disku na disk je úplně stejné jako USB 2.0. Výhodou však zůstává jednoduché připojení do přístroje z jakéhokoli PC v síti a možnost vytvářet i adresáře např. pro MP3 atd. Nastavení IP adresy se provádí v MENU přístroje (možnosti KLIENT, SERVER, DHCP). Při zpětném kopírování opět nefunguje IMPORT TS souborů z PC na pevný disk přístroje.

Hodnocení přístroje


Výhody:

+ kompletní česká diakritika v MENU, EPG i Teletextu
+ vynikající obraz i zvuk (SDTV i HDTV)
+ UPSCALING SDTV programů na 1080i
+ bezproblémový záznam HDTV pořadů
+ jednoduché kopírování z disku přístroje na externí disk USB 2.0
+ podpora souborů TS (jednoduché přehrávání i konverze v PC)
+ MEDIA PLAYER – program pro přehrávání MP3, JPG
+ SLIDESHOW umožní vytvořit vlastní prezentaci obrázků
+ vytvoření SERVERU s možností připojení do domácí sítě
+ v MENU lze použít spolehlivou nápovědu
+ funkce QUICKSTART (velmi rychlé zapnutí i vypnutí přístroje)
+ paměť EPG (SFI) pro více než 30 upomínek časového záznamu
+ možnost filtrovat programy pomocí vybraných jazyků
+ podpora funkce GotoX (USALS)
+ po vložení 2 modulů CW odstraní oznamovací hlášku do 2 vteřin
+ paměť teletextu 800 stránek, TXT
+ podpora funkce TimeShift
+ podpora duálního dekódování
+ VFD displej zobrazující kompletní názvy programů
+ pro připojení do sítě možnost vytvářet adresáře (např. hudba, filmy atd.)
+ editace video záznamů přímo na pevném disku s možností vymazat i reklamy
+ automatická aktualizace seznamu programů ze satelitu (ISIPRO)
+ automatická aktualizace firmware přímo ze satelitu
+ Autoinstal – elektronický průvodce základní instalací

Nevýhody:

- po vložení modulu CW současně s T-REX se moduly ruší navzájem
- záznam na pevný disk jen dvou programů současně, u HDTV pouze jeden program
- v současné době nelze měnit pomocí PC seznamy programů
- soubory s příponou TS není možné kopírovat zpět na pevný disk přístroje
- 3 favoritní skupiny zatím nelze přejmenovat (zůstává tak název FAVORITE TV 1 -3)
- zatím chybí podpora ID3-tag (zobrazení pouze názvu souboru)
- zatím drobné chyby v překladu menu přístroje

Zobrazovače a audio zesilovač použité k testu:


HITACHI PJ-TX 300 HD READY (propojení přes HDMI)
TV LCD TechniSat HD Vision 40“ (propojení přes HDMI)
AV Receiver ONKYO TX-SR71E (propojení přes optický kabel, Dolby Digital 5.1)

Použité externí USB disky


Western Digital 60GB USB 2.0
Flash Disk 1GB

Shrnutí

TechniSat DigiCorder HD S2 zajišťuje snadný příjem běžných digitálních satelitních programů i programů vysílaných s nejvyšším rozlišením obrazu (HDTV). Jeho výhodou je velice kvalitní obraz u SDTV i HDTV programů, možnost nahrávání programů na vestavěný HDD, komunikace přes USB i LAN a další technické vlastnosti, České prostředí a jednoduchá obsluha je u přístrojů TechniSat už zaběhnutý standard.

Přístroj je možné si nechat předvést i zakoupit ve všech prodejnách Omko v Brně a Ostravě, nebo objednat na stránkách Omko v několika verzích.

Zájemci o přístroj se mohou obrátit také na své prodejce, nebo montážní firmy v místě svého bydliště, kteří jim dodání nejen tohoto přístroje z naší nabídky zprostředkují, případně zajistí i montáž.



Závěr:

Jsem sice prodejce nejen tohoto přístroje, ale jsem především satelitní fanda, který i pro sebe hledá kvalitní zařízení pro příjem digitální televize. A jako fanda jsem s představeným přijímačem DigiCorder HD S2 po krátkém testu velmi spokojen. Zjištěné drobné chyby ve fw přístroje už jsou, nebo budou předmětem naší komunikace s výrobcem. Zájemcům o kvalitní obraz i zvuk všech programů ze satelitu mohu tento přístroj už nyní jen doporučit.
Popis obsluhy a technické parametry přístroje je možné najít v českém návodu, který je ke stažení např. na této adrese...

Rád zodpovím i otázky na další zkušenosti nejen s tímto modelem TechniSat DigiCorder HD S2. Osobně mě najdete na naší pobočce Omko Digital v Ostravě blízko Makra, můžete použít i mail a tel.

Petr Kosík ml.
OMKO Digital a.s.
peta@omko.cz
Tel. 777772576





Reklama




Vybrané články