Quantcast

Rozhodnou o rozvoji digitalizace helikoptéry?

| Tisk

logo Česká televizní digitalizace je plná absurdit. Každý subjekt se v určitou chvíli brání digitalizovat a do médií tak pouští zajímavá tvrzení. Novináři na ně slyší a ten, kdo je dál šíří, se vlastně podílí na jeho byznysu.

Víc už to zřetelné být ani nemohlo. V jeden den se ve všech médiích objevuje zpráva, že v roce 2010 zůstane 1,5 milionu obyvatel České republiky bez digitální televize. Jmenovitě třeba velká města jako Liberec, Karlovy Vary či Most.

Tuto informaci směrovala přes novináře Jane Hannahová, generální ředitelka Českých radiokomunikací. Jak tuto dobře načasovanou zprávu číst? Musíme si uvědomit, že nyní Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zpracovává připomínky k Technickému plánu přechodu (TPP). Dokument bude poté odeslán na vládu. Pokud ji ministři schválí, nic prakticky nebrání k budování digitálních sítí, tzv. multiplexů.

Už delší dobu je jasné, že České radiokomunikace jsou jedním ze subjektů, který s digitalizací republiky není spokojen. Radiokomunikace lze zařadit po bok komerčních televizí Nova a Prima. A pozemní digitalizace se nelíbí ani satelitnímu operátorovi SES Astra. K tomu přidejme prakticky monopol na pozemní televizní vysílače v režii Radiokomunikací a českou veřejnost, která žije v domnění, že co řeknou České radiokomunikace, je svaté.

Dosud nebylo českým divákům sděleno, že televizní digitalizace není tady od toho, aby ji ovládala jedna telekomunikační firma (České radiokomunikace), ale cílem je liberalizace televizního trhu. Ovšem existuje tu i dlouho budovaná satelitní lobby, která prostřednictvím specializovaných prodejců prosazuje satelitní platformu. K tomu přidejme televizi Prima historicky sympatizující více se satelitním šíření svého signálu - a DVB-T se zdá být odsouzeno k úpadku.

Je úsměvné, jak veřejnost žije v obavách, že když České radiokomunikace nebudou digitalizovat své vysílače, zhroutí se svět. Aby se tento názor ještě více upevnil, generální ředitelka Radiokomunikací vypustí z úst těžko uvěřitelnou pohádku.

"Například výměna antény je velmi složitý proces. Musíte při něm dostat na vysílací věže, často do velkých výšek, zařízení vážící šest tun. V celé Evropě jsou přitom jen tři helikoptéry, které dokážou uzvednout tak těžký náklad," vysvětluje Hannahová. Provedení akce závisí také na optimálním počasí a zároveň nesmí ohrozit ostatní služby závislé na vysílačích.

Digitalizace se může podle Jane Hannahové zadrhnout také na montážích provizorních antén, které zajistí šíření signálu po dobu výstavby nového zařízení. Šéfka Radikomunikací očekává, že celkově bude muset její firma investovat do digitalizace stovky milionů korun.

Hlavním důvodem „obav“ Radiokomunikací je zejména ta investovaná částka. A současným majitelům, třem investičním fondům, se spíše nechce rozvíjet podnikání. Zvláště, když televizní digitalizace rozbíjí monopoly a trh výrazně fragmentuje.

V jakých rukou tedy je česká digitalizace, která závisí i na společnosti České radiokomunikace? Ta na jednu stranu se obává, že nestihne vybudovat digitální sítě na celém území ČR; na straně druhé chce provozovat více než jeden multiplex, ucházet se bude i o druhou digitální síť.



Dlouho se spekuluje, a obvykle to u investičních fondů bývá, že současní majitelé chtějí brzo České radiokomunikace prodat. To je hlavní motiv „obstrukcí“ ze strany této společnosti. Radiokomunikace spoluvlastní:

Lehman Brothers - poskytuje finanční služby firmám, vládám, obcím, institucionálním investorům a soukromým osobám po celém světě. Sídlo společnosti je v New Yorku, odkud je řízena síť kanceláří po celém světě s regionálními ředitelstvími v Londýně a Tokiu. Lehman Brothers Private Equity má v Private Equity dlouholetou historii a od svého založení v roce 1984 proinvestoval kapitál ve výši přibližně 19,3 miliardy amerických dolarů. V současné době spravuje portfolio v hodnotě přesahující 5 miliard USD.

Mid Europa Partners - je největší Private Equity společnost investující ve střední a východní Evropě. Z kanceláří v Londýně, Budapešti a Varšavě poskytuje poradenství a spravuje fondy s celkovým kapitálem přesahujícím 1,1 miliardy euro. Tým společnosti Mid Europa Partners investuje ve střední a východní Evropě od roku 1999 a za tu dobu investoval do 14 společností v devíti zemích. V roce 2006 společnost realizovala v České republice prodej kabelového operátora Karneval.

Al Bateen Investment Co LLC (ABI) - je rodinná investiční společnost sídlící v Abú Dhabi ve Spojených Arabských Emirátech. Al Bateen Investment Co LLC se zabývá řadou investičních aktivit, a to jak na místní, tak na mezinárodní úrovni. Společnost investuje v Evropě, na indickém subkontinentu, stejně jako na Středním východě. Al Bateen Investment vyhledává prosperující společnosti s kvalitním managementem, zaměřuje se na dynamické trhy a dlouhodobé strategické partnery. Mezi hlavní oblasti zájmu Al Bateen Investment patří telekomunikace, pohostinství a rekreace, zdravotní péče, informační technologie a finanční služby. Al Bateen Investment Co LLC ke svým investicím zaujímá aktivní přístup, využívá služeb odborníků a externích poradců, aby posílil svá investiční rozhodnutí.

Radek Pešout
www.mediashow.cz





Reklama




Vybrané články