Quantcast

Eutelsat plánuje nový satelit Eutelsat W3B

| Tisk

logo Francouzský satelitní operátor Eutelsat má v úmyslu rozšířit transpondérovou kapacitu na orbitální pozici 7°E novou družicí Eutelsat W3B. Vyplývá to ze zveřejněných plánů tohoto operátora. Družice s kapacitou 56 transpondérů (53 v Ku pásmu + 3 v Ka pásmu) bude umístěna na pozici 7 stupňů východně, kde již slouží telekomunikační družice Eutelsat W3A. Se zahájením provozu se zvýší počet možných transpondérů na této pozici ze současných 44 na 70.

Satelitní pozice 7°E je v současné době využívána především placenou tureckou DTH platformou Digiturk a několika dalšími vysílateli. Eutelsat W3A využívá k distribuci zpravodajských materiálů i EBU (Evropská vysílací Unie). Dnes se na pozici 7°E vysílá okolo 200 programů.

Vynesení družice W3B je předběžně naplánováno na polovinu roku 2010.

Další plánované satelity Eutelsatu

W3B není jediným plánovaným satelitem francouzského operátora. Další nové družice mají být vyneseny již letos. Na červen až srpen je naplánováno vynesení satelitu Hot Bird 9. S kapacitou 64 Ku band transpondérů bude umístěn na pozici 13°E a buď nahradí některý ze stávajících satelitů na této pozici (Hot Bird 6, Hot Bird 7A, Hot Bird 8) nebo se stane rezervním satelitem s kapacitou pro případ technických problémů zmíněných satelitů. Družice bude pokrývat signálem Evropu, severní Ameriku a Střední Východ.

Během srpna až prosince 2008 bude vynesen raketou Ariane další satelit Eutelsat W2M. Družice bude umístěna na pozici 16°E, kde nahradí dosluhující Eutelsat W2. Nový W2M bude mít 26 Ku band transpondérů.



V prvním kvartálu roku 2009 budou vyneseny další družice Eutelsatu - Hot Bird 10, která nahradí Hot Bird 7A. Tato družice se pak přesune na jinou pozici. Velká pozornost bude věnována družici Eutelsat W2A, která bude působit na pozici 10°E, kde nahradí Eutelsat W1. Družice W2A bude zajímavá svoji kapacitou - 46 transpondérů v Ku pásmu, 10 v C pásmu a 1 v S pásmu. Na polovinu roku 2009 je předběžně naplánován satelit Eutelsat W7 s kapacitou 70 transpondérů a nabídne mj. široké pokrytí Euroasie (widebeam). Přespříští rok bude vynesen satelit, který se pracovně nazývá KA-SAT. Půjde o vůbec první satelit pracující v Ka pásmu. Bude sloužit na pozici 13°E, kde provozovatelům umožní rozšíření nabízených služeb klientům. KA-SAT bude mít přes 80 spot-beamů.

Podle statistiky Eutelsatu se na konci loňského roku přes satelity tohoto operátora přenášelo celkem 2951 programů a interaktivních služeb (z toho 31 programů ve vysokém rozlišení), což je růst o 21,5 procenta za období jednoho roku. Růst o 522 programů ovlivnila pozice Hot Bird (13°E) a především expanze platforem Sky Italia (Itálie) a TVN (Polsko) a start služby BIS (Francie), dále zahájení komerčního provozu nové orbitální pozice 9°E, kde se již přenáší přes 70 programů - mj. TVTel z Portugalska a řada mezinárodních programů jako BBC World, Sky News, SVT Europe, Al Jazeera a arabská verze France 24. Růst Eutelsatu dále ovlivnila expanze platformy Total TV společnosti SBB (Srbsko) a STN Slovinsko (oba Eutelsat W2), dále zvýšená poptávka po kapacitě na pozici 36°E (Rusko a subsaharská část Afriky), 7°E (Digiturk a start HDTV) a 5°W (start alžírské platformy TDA a francouzské BIS).

redakce





Reklama




Vybrané články