Quantcast

Eutelsat si objednal Ka pásmový satelit

| Tisk

logo Jeden z největších satelitních operátorů Eutelsat Communications dnes podepsal kontrakt se společností EADS Astrium k dodání prvního satelitu, který bude pracovat výhradně v Ka pásmu. Družice bude tvořit základní kámen pro nové satelitní infrastruktury a stane se kapacitou pro rozšíření širokopásmových služeb zákazníkům napříč Evropou a Středozemní oblasti a poskytne nové možnosti pro lokální a regionální TV trhy.

Nový satelit se pracovně nazývá KA-SAT (Ka band satelit) a bude vynesen ve třetím kvartále roku 2010. Družice bude mít přes 80 spotbeamů (vysílacích svazků) a stane se nejvyspělejším multi svazkovým satelitem.

Eutelsat umístí KA-SAT na pozici 13°E, kde v současné době v Ku pásmu slouží tři satelity řady Hot Bird - Hot Bird 6, Hot Bird 7A a Hot Bird 8 určené pro přenos televizních a rozhlasových programů a multimediálních služeb. Společná pozice pro všechny satelity obohatí rozsah služeb pro zákazníky a umožní satelitním domácnostem s příjmem programů v Ku pásmu mediální služby v Ka pásmu s jedinou anténou.

První služby v kmitočtovém Ka pásmu nabízí Eutelsat na stávajícím satelitu Hot Bird 6. Služba byla spuštěna pro nové zákazníky na konci roku 2007 pod názvem Tooway. Službu provozuje Skylogic ve spolupráci s ViaSat, světovým leaderem v síle inovační satelitní platformy. Tooway užívá systému ViaSatu SurfBeam® DOCSIS®.

KA-SAT v Evropě je ekvivalentem ViaSat-1, vysokokapacitním Ka pásmovým širokopásmovým satelitem, který bude na trhu Severní Ameriky dodávat služby od roku 2011. ViaSat a Eutelsat úzce spolupracují okolo síťového systému ViaSat Ka band SurfBeam® a podobný mají i velkoobchodní model.

KA-SAT je obecně krokem k muti-svazkovému satelitu. Na tomto principu již společnost ViaSat zajišťuje v Severní Americe přístup k internetu, HDTV a k vysílání lokální TV. První generace multi svazkového satelitu s využitím technologie ViaSat SurfBeam® DOCSIS® provozované společnostmi WildBlue a Telesat získala od startu v roce 2005 již 300 tisíc zákazníků. KA-SAT spolu s novou generací síťového systému SurfBeam® společnosti ViaSat umožní satelitní operace v nové úrovni výkonnosti a kapacity a přenos může dosáhnout 70 Gigabitů za sekundu.

Satelit KA-SAT je založen na bázi platformy EUROSTAR E3000. Bude to již v pořadí 17. satelit, který Eutelsatu dodá EADS Astrium. Družice bude sloužit 15 let, při startu bude vážit 5,8 tuny a solární panely satelitu budou generovat výkon 15 kW.



Giuliano Berretta, předseda a CEO společnosti Eutelsat k novému satelitu říká: "S vysokým výkonem a širokým pokrytím, dnes Ku pásmové satelity jsou vysoce optimalizované pro video broadcasting a profesionální datové sítě a jsou jádrem komponent satelitního systému Eutelsatu. Dnes, s oznámením našeho prvního plně Ka pásmového programu, jsme napříč novými hranicemi ke zvláštně navržené infrastruktuře pro interaktivní služby zákazníkům. A kombinací této satelitní infrastruktury a naší HOT BIRD pozice s Ku pásmem pro vysílání, nabízíme unikátní pozici k expanzi rozsahu digitální zábavy dostupné z jediného místa k domácnostem napříč Evropou."

"Chceme také značnou kapacitu dostupnou v Ka pásmu pro nové příležitosti pro lokální a regionální content. KA-SAT je také jedinečně určen pro vysílání nových video aplikací vyžadující ultra vysoký bit rate jako HD digitální filmy a 3D televize," popisuje G.Berretta a dodává: "Více než 15 miliónů domácností v Evropě a stejně tak mnoho v Severní Americe ještě v roce 2010 nebude v dosahu pozemského řešení přístupu k rychlému internetu."

redakce





Reklama




Vybrané články