Quantcast

CS Link jedná o otevření čtvrtého transpondéru

| Tisk

logo Satelitní pozice 23,5°E, kde vysílá česká satelitní síť CS LINK, slovenská obdoba SkyLink a česká hudební a lifestylová televize Óčko, se dočká dalšího navýšení kapacity pro české a slovenské programy. Po nedávném otevření třetího transpondéru CS Link s novým placeným programem Sport 5 se mohou diváci těšit na další rozšiřování a zkvalitňování nabídky pro naše diváky.

Již nyní máme zabukovanou celou kapacitu 38 Mb (třetího – pozn. red.) transpondéru a jednáme o otevření čtvrtého transpondéru,“ naznačil serveru parabola.cz další expanzi platformy CS Link Leoš Pohl, jednatel společnosti Gital, která je jedním z dodavatelů karet pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu.

V případě vhodné nabídky zvažujeme obnovit spolupráci s T-Systém-PragoNet při využívání transpondéru, který má nyní v pronájmu od SES ASTRA na pozici 23,5 stupně východně Media Broadcast z francouzské skupiny TDF,“ dodal pro web parabola.cz L. Pohl.

Platforma CS Link vznikla na základě původní služby Czech Link. Původně vysílala jen několik málo programů (ČT1, ČT2, Prima, Galaxie Sport, CS Film, TV Noe, přechodnou dobu i Óčko, TV3 a dále řadu rozhlasových stanic). K podstatnému rozšíření nabízených programů docházelo až s přechodem platformy ze satelitu Eurobird 1 (28,5°E) na družici Astra 3A (23,5°E). Na konci listopadu 2006 byl uveden do provozu třetí transpondér. Kapacitu tehdy otevřel filmový kanál HBO v české verzi. Kapacita nového multiplexu se postupně naplňovala a diváci se dočkali řady nových placených programů ale i vstupu komerční jedničky TV Nova, která jako jediná z celoplošných televizí v nabídce chyběla.

Druhý transpondér CS Linku (tj. freq. 11,992 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4 na satelitu Astra 1E) se postupně zaplnil a zbylo na něm aktuálně okolo 5,3 Mbit/s, který hodlá využít slovenská společnost TRI R spolu s Trade&Technology pro rozšíření svého placeného balíčku Multi.



Třetí transpondér CS Linku, jak již bylo uvedeno, otevřel program Sport 5 a po zhruba 17 měsících se služba dočkala dalšího rozšíření o novou kapacitu (freq. 11,876 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4 na družici Astra 1E). Zůstává nezodpovězenou otázkou, jaké další programy se na třetím transpondéru objeví. Na tuto otázku přinese server parabola.cz odpověď v některém z dalších článků.

Vlastníkem značky CS Link a dodavatelem některých programů (TV Nova, Spektrum, HBO, CS Link TV) pro distributory karet CS Link (Gital a Trade&Technology) je společnost Media Vision.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články