Quantcast

Z1 začne vysílat v červnu

| Tisk

logo Připravovaná digitální televize Z1 připravuje start vysílání na začátek června. Nová zpravodajská televize je první z licencovaných televizí, které na základě kompenzační licence začnou vysílat digitálně. Investorem první české komerční zpravodajské televize je skupina J&T.

Pozemním digitálním vysíláním (DVB-T) si Z1 prostřednictvím set-top-boxů mohou naladit diváci v Praze a středních Čechách, na Brněnsku, Ostravsku a Plzeňsku. „Děláme vše pro to, abychom začali vysílat 1. června. Od začátku by nás mohlo pozemní digitální cestou sledovat více než 30% populace v ČR. Z1 bude šířená ale všemi digitálními cestami. Prostřednictvím satelitu, kabelu, IPTV a internetu tak budeme dostupní na celém našem území,“ říká Martin Mrnka, generální ředitel Z1.

Šíření pozemního digitálního signálu na Brněnsku a Ostravsku bude spuštěno ještě do konce května. „Digitální signál v těchto regionech využijeme před startem našeho vysílání v rámci reklamní kampaně – budeme zde promítat propagační video,“ dodává Martin Mrnka. Letos na podzim by Z1 měla být dostupná také na Ústecku a postupně pak v dalších regionech.



Model komerční zpravodajské televize jaký Z1 na český televizní trh přináší, odpovídá světovým standardům televizního zpravodajství známým například z americké CNN a Fox News, britské Sky News, německé N24 nebo slovenské TA3. Kontinuální zpravodajství doplní v programu Z1 také dokumenty, magazíny, diskusní pořady a talk show.

Zpravodajské studio vybudovala Z1 v pražských Holešovicích, odkud bude téměř 150 reportérů a dalších zaměstnanců vysílat. „Naše studio je vybaveno nejmodernější technikou francouzské společnosti Dalet. Zároveň se startem vysílání připravujeme spuštění zpravodajského portálu na internetu, který nám umožní informovat o aktuálních událostech také touto cestou,“ upřesňuje Hanuš Hanslík, ředitel zpravodajství Z1.

Ivana Dubášová





Reklama




Vybrané články