Quantcast

Rada zamítla žádost o satelitní licenci na EROX

| Tisk

logo Společnost HELP FILM, s.r.o. nezískala satelitní licenci na program pod názvem EROX. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém posledním 13. zasedání, které se konalo ve dnech 1.7. a 2.7.2008, zamítla žádost o licenci k provozování televizního vysílání šířeného prostřednictvím družice.

Program EROX chtěla společnost HELP FILM licencovat pro území České republiky, Slovenska, Maďarska, Polska, Rumunska, Bulharska, Srbska, Chorvatska, Černé Hory a Slovinska s vysílacím časem od 22:00 do 06:00 hodiny ranní. Za projektem televizního kanálu EROX stojí filmová a distribuční společnosti SPI INTERNATIONAL, která chtěla nabídnout pořady pro dospělé.

EROX měl vysílat na kanálové pozici NOSTALGIA. Přes den od 6:00 do 22:00 hodiny byl vysílací čas vyhrazen československým filmům z 60. až 80. let (NOSTALGIA) a ve zbývajícím čase erotice a pořadům pro dospělé (EROX). Program NOSTALGIA již vysílá. Je šířen prostřednictvím satelitní platformy CS Link na satelitu Astra 1E (23,5°E), na kmitočtu 11,992 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4, signál je kryptován systémem CryptoWorks.

Rada se jednomyslně na zamítnutí žádosti o neudělení licence neshodna. Radní Katarína Vaculíková, Dalibor Matulka a Václav Žák mají na věc jiný názor: "Podle § 25, odst. 5 Rada neudělí licenci žadateli pokud navrhovaná programová skladba nesplňuje požadavky podle § 31 a § 32 odst. 1 nebo by udělení licence bylo v rozporu se závazky vyplývajícími z mezinárodní smlouvy, kterou je Česká republika vázána a která byla vyhlášena ve Sbírce zákonů nebo ve Sbírce mezinárodních smluv. Rada tedy při udělování licence může vycházet pouze z údajů, které žadatel uvedl v projektu a v nařízeném ústním jednání."

"Podle zákona 231/2001 lze do vysílání v rozmezí 22.00 - 06.00 zařazovat i programy, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých. Ze žádosti by tak muselo vyplývat, že se jedná o program, který se do vysílání nesmí zařadit nikdy. Podle našeho názoru takové informace z projektu ani z nařízeného ústního jednání neplynuly a licence proto udělena být měla."



Zamítnutí udělení licence pro EROX ale neznamená, že program v budoucnu nemůže odstartovat. Žadatel má několik možností: Buď přijít s jiným projektem, který licenci bez problému získá, nebo může kvůli tomu Radu zažalovat. Případný soud by prozkoumal platný zákon a přijal usnesení, zda takové kanály v české legislativě mají šanci získat licenci. Třetí variantou je požádat o licenci na kanál pro dospělé v jiné zemi, kde nejsou tak přísná kritéria (např. v Nizozemí).

SPI Int'l provozuje v České republice a na Slovensku filmové kanály Filmbox, Filmbox Extra (dříve Nonstop Kino), Filmbox HD (dříve Nonstop Kino HD) a Nostalgia. Firma obdobné kanály nabízí i v Polsku a některé i v Maďarsku. Vstoupit hodlá i na další trhy východní Evropy.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články