Quantcast

Česká televize už od roku 2009 ze satelitu v HD

| Tisk

logo Veřejnoprávní Česká televize (ČT) hodlá již v příštím roce zahájit zkušební vysílání ve vysokém rozlišení prostřednictvím satelitu. Informovala o tom dnes ČT na zpravodajském okruhu ČT24 v crawlu. Bude to již druhý neplacený HD kanál v České republice.

Dnes zahájila pravidelné HD vysílání na satelitu Astra 1E (23,5°E; freq. 11,797 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/MPEG-4) česká komerční jednička TV Nova. Kanál Nova HD vysílá stejný program jako Nova ve standardním rozlišení. Liší se jen technickou kvalitou. Až 40 procent vysílacího času bude pokryto obsahem v nativním HD rozlišení, zbytek bude up-konvertován z SD signálu.

Oznámení ČT o záměru spustit zkušební vysílání v high-definition ze satelitu již v příštím roce je zřejmě přímou odpovědí veřejnoprávního média na program Nova HD na satelitu. Vznikl tím tlak na ČT zahájit vysílání ve vysokém rozlišení v dřívějším termínu. Podle dřívějších prohlášení chtěla ČT spustit HDTV kanál až začátkem roku 2010 v době konání zimních olympijských her v kanadském Vancouveru.

logo předpokládané technické parametry ČT v HD:
satelit: Astra 3A (23,5°E)
kmitočet: 12,525 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S


kompresní formát: MPEG-4
systém podmíněného přístupu - kódování: CryptoWorks

Program ČT v HD by se mohl objevit na transpondéru na satelitu Astra 3A (23,5 st. východně), kde se již vysílají programy ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 Sport s navýšeným datovým tokem na celkových 30 Mbit/s od 1.8.2008 po odpojení programů Galaxie Sport a CS Film/CS Mini/XXX Xtreme. Vznikl by tak veřejnoprávní satelitní multiplex, obdobný tomu zemskému. K přidání kanálu ČT v HD by bylo nutné přesunout zbývající televizní kanály z multiplexu - Prima TV a TV Noe. Efektivnější by bylo vysílání HD kanálu ČT z DVB-S2 transpondéru, například s TV Nova a dalšími programy, které bude nabízet Skylink na svých kartách.

ČT zatím nesdělila, co bude v HD vysílat. V úvahu podle návrhů přichází distribuce ČT1 v HD nebo nový mix kanál složený z pořadů stávajících kanálů ČT1, ČT2, ČT4 Sport a ČT24.

Pro příjem satelitních programů ve vysokém rozlišení je nutný televizor Full HD nebo HD Ready a také satelitní HD set top box.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články