Quantcast

CDG rozšiřuje pokrytí o Cukrák, Žižkov, Bukovou Horu a Krašov

| Tisk

logo Společnost Czech Digital Group (CDG) rozšiřuje pokrytí digitálním terestrickým signálem (DVB-T) své sítě 3 na další území Čech. Do provozu uvádí další vysílače. První digitální vysílače bylo možné několik hodin přijímat v pátek večer (po nezbytných testech byly nové digitální vysílače CDG opět odpojeny). Zahájení oficiálního vysílání je naplánováno na pondělí 15.12.2008.

Praha - Cukrák a Žižkov

Obyvatelé Prahy a středních Čech mohou multiplex 3 naladit na další frekvenci. V pátek byly spuštěny v rámci jednofrekvenční synchronní sítě (SFN) dva vysílače - pro střední Čechy vysílač Cukrák a pro obyvatele hlavního města vysílač Žižkov v Mahlerových sadech. Oba pracují na K59 (778 MHz). Tento multiplex obsahuje programy hudební a lifestylové Óčko, lifestylovou Public, zpravodajsko-publicistickou Z1 a křesťanské Rádio Proglas.

Síť 3 používá stejné anténní systémy jako síť 1 a síť 2. Z Cukráku (výkon 100 kW) vysílá v horizontální polarizaci a z městského vysílače ze Žižkova (32 kW) vertikálně.

Diváci v Praze a okolí mohou digitální vysílání firmy Czech Digital Group přijímat již od roku 2000 z vysílačů Praha - Strahov, Ládví a Zelený Pruh. Tyto vysílače v rámci SFN pracují na K46 a zůstávají nadále v provozu. V praxi tak diváci získávají alternativu v podobě příjmu signálu programů. Obsazení je prakticky shodné s K59 až na TV Noe, která je pouze v "městském" paketu CDG na K46.


logo

Mapa pokrytí - Praha - Žižkov, MUX3 - K59


logo

Mapa pokrytí - Praha - Cukrák, MUX3 - K59

Dostupné signály v Praze a středních Čechách od 15.12.2008:
mux 1 - K53 (Praha - Žižkov /vertikálně/, Praha - Cukrák) ... již v provozu
mux 2 - K41 (Praha - Žižkov /vertikálně/, Praha - Cukrák) ... již v provozu
mux 3 - K59 (Praha - Žižkov /vertikálně/, Praha - Cukrák) ... již v provozu
mux 3 - K46 (Praha - Strahov, Ládví, Zelený Pruh)... již v provozu

Se spuštěním multiplexu 3 z vysílače Cukrák došlo k podstatnému zlepšení pokrytí většiny území Prahy a středních Čech. Pokrytí může být omezeno zvláště jihovýchodním směrem, kde je v provozu výkonný analogový vysílač Prima TV (Jihlava - Javořice).

Ústí nad Labem - Buková Hora

Severočeši získávají v pořadí třetí digitální síť. Multiplex CDG startuje na K55 s dočasně sníženým výkonem 10 kW. Důvodem jsou obavy z možného zarušení analogového vysílače Primy z kóty Klínovec. Z tohoto důvodu je i dosah Bukové Hory sítě 3 podstatně nižší než v případě sítě 1 a sítě 2, které vysílají plným výkonem (100 kW). Obsazení paketu je shodné se středočeským (Z1, Public, Óčko, Proglas).


logo

Mapa pokrytí - Ústí nad Labem - Buková Hora, MUX3 - K55

Dostupné signály na Ústecku:
mux 1 - K33 (Ústí nad Labem - Buková Hora) ... již v provozu
mux 2 - K58 (Ústí nad Labem - Buková Hora) ... již v provozu
mux 3 - K55 (Ústí nad Labem - Buková Hora) ... dočasně snížený výkon 10 kW

Na září je naplánováno vypnutí analogového vysílače Primy na Klínovci a současné navýšení výkonu digitálního multiplexu 3 z Bukové Hory na konečných 100 kW. Zlepší se pokrytí nejenom severních Čech ale i části středních a východních Čech.

Plzeň - Krašov

Multiplex 3 již pro Plzeňsko vysílá. Diváci v této oblasti se dočkají výrazné změny - vypnutí vysílače Košutka a zapnutí vysílače Plzeň - Krašov. Pokrytí z K52 se podstatně rozšíří do většiny západních a části severních Čech.

Před zapnutím vysílače Krašov (K52) musí v noci na 15.12.2008 dojít k odpojení analogových vysílačů ČT2 ze stanovišť Sušice – Svatobor a Chomutov – Jedlová hora.


logo



Mapa pokrytí - Plzeň - Krašov, MUX3 - K52

Dostupné signály na Plzeňsku:
mux 1 - K34 (Plzeň - Krašov) ... již v provozu
mux 2 - K48 (Plzeň - Krašov) ... již v provozu
mux 3 - K52 (Plzeň - Krašov) ... přesun vysílače z kóty Košutka na Krašov

Vedle zmíněných vysílačů firmy CDG jsou pro síť 3 v provozu také vysílače v lokalitách Brno a Ostrava. Všechny vysílače CDG od 15.12.2008 budou pokrývat 45,4 procent obyvatel České republiky.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články