Quantcast

Digitální vysílání ČT: Síť 1 s novou kompresní technologií

| Tisk

logo Od 16. ledna 2009 bude digitální pozemní multiplex (DVB-T) veřejné služby se všemi čtyřmi programy ČT (ČT1, ČT2, ČT4, ČT24) v digitální kvalitě vysílat v celé republice přes novou kompresní technologii. Informovala dnes o tom ČT.

Česká televize (ČT) dále rozvíjí své digitální zemské vysílání. V síti 1 bude nyní, po několikatýdenním zkušebním chodu, uvedena do řádného provozu zcela nová kompresní technologie. Na tento takzvaný „head-end“ budou od úterý 13. ledna do pátku 16. ledna 2009 postupně přepojeny všechny vysílače digitální sítě 1.



Veškeré parametry a nastavení nové kompresní technologie pro multiplex veřejné služby respektují normy vysílání DVB-T a reflektují dosavadní zkušenosti se zpracováním signálu pro síť 1.

Kompresní technologie je řetězec zařízení, která kompletují výstupy z odbavovacích pracovišť jednotlivých programů České televize (ČT1, ČT2, zpravodajského ČT24 a sportovního ČT4), digitální doplňkové služby (teletext, elektronického programového průvodce EPG, dálkovou aktualizaci programového vybavení přijímačů SSU) a stanice ČRo. Všechny obrazové složky procházejí statistickou kompresí (snížením přenosové rychlosti na požadovanou hodnotu) a spojují se s ostatními uvedenými službami ve výsledný signál, respektive datový tok, který je je distribuován na vysílače digitální sítě 1 a odtud šířen dále k divákům.

redakce





Reklama




Vybrané články