Quantcast

Proton vynesl ruské satelity Express AM44 a Express MD1

| Tisk

logo Nosná raketa Proton dopravila na oběžnou dráhu dva nové ruské telekomunikační satelity Express AM44 a Express MD1. Oba satelity se stávají součástí ruského kosmického federálního programu. Raketa Proton M s oběma satelity řady Express odstartovala v noci na 11. února 2009 ve 3:03 hodiny moskevského času (1:03 CET) z kosmodromu Bajkonur (Kazachstán).

"Úkol umístit satelity na oběžnou dráhu byl splněn," řekl reportérům ze společnosti Roscosmos Anatolij Šilov, uvedl web sat-digest.com s odvoláním na RIAN a dodal, že poprvé v historii Proton vynesl satelity o celkové hmotnosti 3700. "Taková konfigurace nebyla nikdy testována," zdůraznil.

Oba nové satelity bude provozovat RSCC (Russian Satellite Communications Company) a jsou konstruovány s ohledem na prognózy rozvoje digitálního TV vysílání a komunikačních technologií v Rusku. Satelity poslouží pro přenos televizního a rozhlasového vysílání a poskytování dalších služeb jako je telefonování, přenos dat a vysokorychlostní internet. Satelity umožní nabízet ruským domácnostem rychlý internet prakticky bez ohledu na místo bydliště.

Express AM44 bude vybaven 10 transpondéry v C pásmu (každý se šířkou pásma 40 MHz), 16 transpondérů v Ku pásmu (54 MHz) a jedním v L pásmu (š. p. 1 MHz). Satelit společně zhotovily společnosti Reshetnev a Thals Alenia Space. Družice je určena pro digitální vysílání, přístup k internetu, přenos dat, videokonference, VSAT, mobilní a vládní komunikace. Satelit bude sloužit na pozici 11°W, kde nahradí dosluhující Express A3.

Express MD1 je malý telekomunikační satelit. Především díky omezené kapacitě - družice nabídne 8 transpondérů v C pásmu (po šířce pásma 40 MHz) a jeden v L pásmu (šířka pásma 1 MHz). Express MD1 společně zhotovily a dodaly společnosti Khrunichev a Thales Alenia Space. Družice bude sloužit na pozici 80°E pro mobilní a vládní komunikace, přenos digitálního vysílání, přístup k internetu, přenos dat, videokonference. Satelit Express MD1 je náhradním řešením na klíčové pozici pro Rusko. Stávající satelit Express AM2 na této pozici se potýká s velkými technickými problémy a řada služeb musela být přesunuta na jiné satelity Express. Původně měl satelit Express MD1 sloužit na 53°E a poprvé zákazníkům (vysílatelům) nabídnout kapacitu v C pásmu.

Express AM44 a Express MD1 jsou součástí ruského kosmického programu pro období 2006 až 2015. První satelit podle tohoto programu Express AM33 byl vynesen v lednu 2008.



RSCC patří v Rusku mezi největší provozovatele satelitů. RSCC kontroluje satelity od pozice 14 st. západně až po 140 st. východně a pokrývají celé území Ruska, země SNG, Evropu, Střední Východ, Afriku, Asii a Tichomoří, Severní a Jižní Ameriku a Austrálii.

foto: Khrunichev, start rakety Proton

redakce





Reklama




Vybrané články