Quantcast

Prima HD vstupuje do paketu Czech Digital Group

| Tisk

logo Od úterý 5. května 2009 mohou diváci, kteří v Praze přijímají digitální vysílání v síti CDG (Czech Digital Group), sledovat na 46. kanále test šíření signálu Televize Prima v High Definition (HD) kvalitě. Vysílání v HD kvalitě bude programově naprosto shodné s vysíláním Televize Prima ve standardním rozlišení.

Vysíláním v HD kvalitě chceme vyhovět požadavkům řady diváků, kteří po tomto rozlišení volají,“ vysvětluje technický ředitel Televize Prima Patrik Slavík. „V této přípravné fázi si chceme kromě jiného ověřit, jak se budou v běžných domácích podmínkách chovat přijímače při příjmu vysílání v MPEG4,“ dodává. Od 5. května 2009 se bude testovat šíření ve vysokém rozlišení, přepočítané z rozlišení standardního. V HD se bude testovat i šíření více stop zvukového doprovodu.

Nabídka televizorů, set-top-boxů a dalších zařízení umožňujících tento druh příjmu se zvyšuje. V současnosti je rozvoj HD programů patrný zejména prostřednictvím satelitního příjmu, nicméně i terestrický příjem v ČR skýtá příležitost pro uplatnění této technologie – tomu je však zapotřebí vytvářet předpoklady. Televize Prima a CDG tak umožní divákům v metropoli ve větším rozsahu pokrytí programem v HD kvalitě,“ informoval Leoš Pohl, předseda představenstva společnosti Czech Digital Group.



logo Pro příjem programu Prima HD potřebuje divák HD set top box pro příjem digitálního terestrického vysílání s MPEG-4/H.264 nebo televizor s podporou MPEG-4/HD a být v dosahu kvalitního signálu multiplexu Czech Digital Group na K46 (674 MHz), který pracuje v rámci SFN sítě z vysílačů Ládví, Strahov a Zelený pruh. CDG má pro Prahu v provozu dva multiplexy. Ten druhý pracuje na K59 (zde Prima HD nebude). Divák pozná, zda přijímá i "městský" multiplex například tím, že přijímá vysílání TV Noe, které je dostupné jen na K46.

TV Prima je v pořadí třetí plnoformátovou stanicí, která bude vysílat v high-definition. Jako první zahájila vysílání Nova HD, následovala ji Barrandov HD. Obě přinášejí v HD stejný program jako v SD. Kanál Nova HD je vysílán v DVB-T (síť O2 Czech republic) a také prostřednictvím platformy Skylink (Astra, 23,5°E). Začátkem září letošního roku začne v HD vysílat i Česká televize. Signál bude šířen prostřednictvím satelitu Astra na pozici 23,5 st. východně.

redakce





Reklama




Vybrané články