Quantcast

Měření DVB-T signálů na hranici jižních a západních Čech

| Tisk

logo Dnešní článek bych rád věnoval postupně se rozvíjejícímu pozemnímu vysílání DVB-T.

Ve druhé polovině dubna jsem služebně pobýval na hranici Jihočeského a Západočeského kraje a vyzkoušel jsem za pomoci měřícího přístroje Prodig5 a logaritmicko-periodické antény LP45, příjem digitálního pozemního signálu v této lokalitě.

logo
Měření bylo provedeno poblíž obce Záboří poblíž Horažďovic.

Souřadnice: N – 49° 22´ 42.0 E – 13° 48´ 16.5 - nadmořská výška 573 metrů.

Vybral jsem si opuštěné místo mimo obec, abych neměl v žádném směru příjmu závažnější překážku.

Snímky z mapového podkladu GPS navigace Garmin

logo
logo

Anténu jsem měl uchycenu pomocí speciálního držáku v klasickém mikrofonním stojanu, pro pohodlné otáčení ve všech směrech.Zajímavostí bylo, že u vzdálenějších signálů byl patrný pokles úrovně naindukovaného signálu při zvednutí antény do výšky kolem tří metrů nad zemí. Ideální úroveň byla naměřena s anténou cca 200cm nad zemí. U signálů z Krašova byl zaznamenán pokles signálu ve výšce 320cm až o 9dB, oproti výšce 180cm!

logo

U místního vysílače Svatobor byl zaznamenán naopak nárůst signálu o 3dB.

Anténa LP 45 je o dost méně směrovější při vertikálním příjmu než v horizontálním. Při vertikálním příjmu „drží“ ve větším úhlu maximální hodnotu signálu, při horizontálním příjmu dojde při opuštění ideálního směru k poklesu maximální hodnoty dříve.

Pokles úrovně vertikálně polarizovaného signálu na horizontálně uchycené anténě je cca 12dB, v opačném případě je to téměř 20dB.

logo

Dalším bodem, kterému jsem se chtěl věnovat byla jednofrekvenční síť /Svatobor a Kleť na 49. kanále/. Multiplex jsem naskenoval ve směru Kleť a postupně jsem anténu přetáčel na Svatobor. Při pomalém otáčení antény došlo pochopitelně k výpadku obrazu, ale po nasměrování na Svatobor došlo k opětovnému naskočení obrazu, bez jakéhokoliv mého zásahu. Pokud jsem anténu otočil rychle, výpadek nebyl vůbec patrný. Z pohledu problematiky jednofrekvenční sítě bude jistě zajímavější sfázování silného vysílače Kleť a slabšího vimperského /Mařský vrch/. Vimperský vysílač začne Mux1 /49.kanál/ šířit až v červnu, takže zatím bohužel.

To jen tak pro informaci…

logo
Počasí při měření bylo jasné, teplota kolem 20°C.

Parametry v tabulce byly naměřeny v ideálním směru a výšce antény 200cm na zemí.
Nebyl použit žádný předzesilovač, signál putoval po kabelu Cavel 703N/2m/ rovnou pro měřícího přístroje Prodig5.

logo
logo

Po ukončení měření jsem zkusil pokusné měření i v centru obce Záboří a troufnu si tvrdit, že signály z Krašova i Hoher Bogenu lze spolehlivě přijímat i v zástavbě v okolí. Svatobor je pochopitně samozřejmostí, jedná se v podstatě o místní vysílač, ale jeho současná nabídka je omezena pouze na Mux1.



Signál z Votic je v centru obce rovněž poměrně stabilní, ale Mux2 z Krašova je přece jen silnější…

Signál z Jáchymova /Klínovec/ lze považovat za dálkový příjem, ze zkušenosti mohu potvrdit, že by se při použití kanálového zesilovače dal i tento Mux celkem stabilně sledovat.

Při použití předzesilovače 22dB jsem naskenoval i 27. kanál z německého Brotjacklriegelu /31,5dBuV/.

Hoher Bogen vysílá stejný obsah /Mux ZDF-mobil/ na 28. kanále. 33. kanál je z obou německých vysílačů identický /Mux BR2/ a žádný problém v příjmu na předzesilovač jsem nezaregistroval.

Saxon





Reklama




Vybrané články