Quantcast

Clarkalign - nová parabola pro příjem více satelitů

| Tisk

Nedávno se na našem trhu objevila nová anténa pro multifokální příjem od renomovaného italského výrobce EmmEsse. Systém nese označení CLARKALIGN.


obrázek

Jedná se o známé provedení firemní 85cm /79x85cm/ antény doplněné rozměrnějším krkem /bohužel pouze s 1 mm tlustou stěnou/ a především o nastavovací mechanismus umožňující separované nastavení skew celé antény.

Dá se říci, že oblíbená anténa E-85 Maximum našla svého konkurenta.

Výhodou této antény je určitě hliníkový direktor s možností použití třech základních barevných odstínů /bílá, červená, černá/, pozinkovaný nastavovací mechanismus, intuitivnější multifokální držák a pochopitelně je to i nižší váha celého systému oproti E-85. Kompletně sestrojená anténa s multifokusem bez konvertorů váží 6,9kg. Multibeam E-85 váží bez LNB 8,5kg.


obrázek


Po úvodním porovnání s E-85 zpět k anténě Clarkalign EmmeEsse.

Zaměřím se spíše na mírné nedostatky.Největší slabinou je určitě uchycení krku antény k železnému korpusu, dále absence středové osičky v místě nastavování evelace antény a rovněž nestabilní uchycení multifokální lyžiny ke krku antény.


obrázek

Pro testování jsem použil známé LNB ALPS, provedení Twin určitě není z nejlehčích a právě proto po osazení všech držáků s LNB byl celý krk už dost těžký a uchycení krku ke korpusu bylo naprosto nedostatečné!!

Po dotažení dodaného jednoho šroubu se i tak celý krk třásl, jako by vůbec nebyl dotažen! Při silnějším dotažení šroubu už docházelo k deformaci pouze 1mm tlustého hliníkového krku! Toto jsem vyřešil vyvrtáním dvou dalších otvorů a doplnění o distanční hliníkové válečky dovnitř krku. Po této úpravě se stalo uchycení krku naprosto dostatečné i pro vyšší zátěž, než jsou tři singly a jeden twin ALPS.


obrázek
Obrázek - Skew direktoru byl v tomto případě ideální na čtyřech stupních.

Střed mechanismu je kotven pojistným nýtem.


obrázek

Obrázek - Nedostatečné upnutí krku ke korpusu.


obrázek

Obrázek - Krk nedrží ani při pevném dotažení šroubu


obrázek

Obrázek - Distanční hliníkové válečky


obrázek

Obrázek - Upravené uchycení krku

Další nedostatek v místě nastavování elevace jsem vyřešil vyvrtáním dvou otvorů ve středu regulačního prvku. Bez této úpravy je nastavování evelace přímo horor /čím větší zátěž na krku, tím horší/. Středové prolisy jsou zkrátka naprosto nedostatečné/mělké/. Celá anténa pak šmatlá, na každé straně je většinou jiný náklon, nastavování tohoto parametru, je bez úpravy prací pro dva lidi. Po úpravě je vše bez problémů i pro jednoho montéra.


obrázek

Obrázek - Původní mělké středové prolisy


obrázek

Obrázek - Upravené nastavování elevace

Poslední úpravou je provedení uchycení multifeedu ke krku. Tovární uchycení není špatné, ale neumožňuje použití volného ohniska /bez držáku s LNB/. Rovněž pevnost uchycení není úplně ideální.

Pro úpravu jsem opět použil hliníkový váleček do vnitřku krku a doplnil jsem i pojistný šroubek proti pohybu držáku do stran. Jinak by při použití např. Quad LNB k pohybům multifeedu po nějakém čase určitě docházelo!


obrázek

Původní varianta multifokusu s nutností osazení ohniska držákem resp. LNB


obrázek

Obrázek - Pojistný šroubek proti otočení lyžiny.


obrázek

Obrázek - Upravené uchycení multifokálního držáku


obrázek

Rovněž jsem odstranil nepotřebné a především nebezpečné výstupky na pojezdové lyžině držáku.Tyto výstupky znemožňovali přesné nastavení LNB poblíž ohniska antény.


obrázek

Obrázek - Po těchto úpravách je nastavení antény pohodlné a přesné.

Velmi se mi naopak líbí provedení držáků LNB. Jedná se o masivní hliníkovou konstrukci, které je opravdu šikovně vymyšlená a práce s nimi je pohodová. Oproti E-85 je zde možné natáčet držák s LNB do stran, podobně jako u toroidiální antény Wavefrontier. Pojezdová lyžina je z masivního pozinkovaného plechu.Výrobce by měl určitě dbát více na bezpečnost svých výrobků a to se v provedení lyžiny určitě nestalo! Lyžina je na krajích nebezpečně ostrá, proto doporučuji celý držák obrousil na brusce, nebo alespoň brusným papírem, či pilníkem. Pozinkování na krajích stejně není, jelikož bylo provedeno ještě na samotném plechovém plátu a ne na hotovém držáku.


obrázek

obrázek
Uchycení antény ke kulatině /stožár, výložník, konzola/ je pomocí dvou zubatých třmenů dostatečně pevné a odolné proti protočení. Konstrukci lze upnout až do průměru kulatiny 65mm.

Díky dodatečnému nastavovacímu prvku pro skew, je celá anténa dost daleko od místa upnutí ke kulatině, což s sebou přináší dost velký nápor na pevnost držáku. Páka na kulatinu je opravdu velká, proto bych upřednostnil montáž na nevětrné místo a na masivní držák o průměru alespoň 48mm. Konzolu na zeď bych už určitě kotvil na závitové tyče s použitím chemické kotvy.

Co se týče úrovně signálu, tak je jasné, že na ohnisku má tato anténa oproti E-85 navrch, ale kvůli signálu v ohnisku se takovéto antény nekupují, že?

Při rozsahu příjmu 1W až 23,5E je na krajních pozicích úroveň signálu o cca 10-15% nižší, než lze dosáhnout s E-85. I tak se dá příjem z těchto pozic považovat za dostatečný pro spolehlivý provoz po většinu času. Nastavování probíhalo pomocí měřícího přístroje Prodig5 a na přijímači Openbox X820.

Pro milovníky „procentuálních“ údajů uvádím, že na TP 12687V 1W bylo na EmmeEsse docíleno 64%, na E-85 to bylo 74%. Na TP 11992H 23,5E bylo docíleno 73%, na E-85 to bylo 78%.

Prodig5 vykazoval na obou krajních pozicích na všech důležitých transpondérech vyhovující hodnoty parametrů C/N,BER i MER.

Multifokus umožní upnout i LNB v rozsahu 1W až 28,5E, ale zde už transpondéry z Eurobirdu nebudou stabilní. Fungovat to jistě bude…

Multifokální držák umožňuje upnout LNB v maximálním rozsahu 34° na orbitě.


obrázek

obrázek

obrázek

Držáky umožňují minimální vzdálenost mezi sousedními pozicemi 4° na orbitě.
Pochopitelně za použití vhodných LNB, především v případě více výstupových verzí.

V žádném případě nebylo mým úmyslem tuto anténu nějak zatracovat, nectnosti má v dnešní době spousta výrobků z našeho oboru. Například i E-85 není výjimkou…

Jak jsem uvedl, po nepatrných úpravách v dílně je práce s touto anténou pohodlná a přesná.
Doporučená maloobchodní cena je kolem 1900 Kč.



Vzhledem k tomu, že je v balení hliníková 85cm anténa i s robustním multifeedem pro 4 LNB, není to cena nijak vysoká.


obrázek

obrázek

Obrázek - CLARKALIGN v černém; rozsah 23,5E – 19,2E – 4,8E – 1W

Anténu k testování zapůjčila firma TIPA, prostřednictvím partnerské prodejny AUDIO Kropík - České Budějovice a po její dodatečné úpravě se zapůjčení proměnilo v nákup.

Tolik o novince na našem trhu, která byla u nás prvně ke spatření na letošní výstavě AMPER 2009.

Saxon





Reklama




Vybrané články