Quantcast

Nový slovenský paket testuje

| Tisk

Testy TV MarkízaSlovenští diváci se konečně dočkají svého digitálního paketu.

Paket slovenských TV a rozhlasových programů má zatím podle identifikace název SlovakLink (název paketu vám automaticky zobrazí např. přijímač Humax v menu Status - úroveň signálu). Paket bude vysílán na satelitu EuroBird 1 (pozice 28,5 stupňů východně) na druhé polovině 72 MHz transpondéru F3 na kmitočtu 12,643 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4), přičemž na první polovině transpondéru F3 je vysílán český paket Czech Link.
V současnosti jsou již vysílány první testy (viz obrázek).

Paket bude obsahovat oba programy slovenské veřejnoprávní televize STV1 a STV2 a komerční stanici Markíza. Z rozhlasových programů je plánována slovenská zpravodajská stanice Rádio Twist. Satelitní signál Twistu zároveň poslouží jako přenosová trasa pro nedávno získaný kmitočet v Praze.

Celý slovenský multiplex bude zakódován v systému CryptoWorks, tedy ve stejném kódovacím systému, který používá Czech Link.

Vysílání slovenského kódovaného multiplexu bude na satelitu EuroBird probíhat ve třech etapách:

1, přenos kódovaného satelitního signálu STV na vysílače ST a.s.


2, uvolnění satelitního signálu STV i pro kabelové rozvody
3, umožnění individuálního příjmu STV ze satelitu

Pro individuální satelitní příjem bude nejzajímavější až 3.etapa, kdy by se měly na trhu objevit dekódovací karty. Pro příjem paketu postačí parabola o průměru 70cm a zaručí bezproblémový příjem programů při příznivém počasí - viz. stránka s diagramem satelitu EuroBird (http://www.parabola.cz/satelity.php?id=eurobird); provozovatel paketu zřejmě využije pro vysílání stejně jako Czech Link Spot2.

Dá se předpokládat, že po přechodné době bude ukončen test slovenské TV Markíza, který je vysílán v paketu Czechlink od druhé poloviny prosince loňského roku.





Reklama




Vybrané články