Quantcast

UPC Direct se přestěhuje na satelity Thor 5 a Thor 6

| Tisk

logo
Středoevropská satelitní placená televize UPC Direct změní během několika měsíců orbitální pozici. Ze satelitů Astra (19,2E) se přesune na nové družice Thor 5 a Thor 6 na pozici 0,8W. Provozovatel služby UPC Direct již podepsal kontrakt se satelitním operátorem Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) na pronájem transpondérové kapacity na družicích Thor.

UPC Direct bude na nové pozici zpočátku využívat celkem 7 transpondérů na družicích Thor 5 a Thor 6. Satelit Thor 5 byl vynesen v únoru 2008 a v současné době již zajišťuje služby pro Skandinávii a země střední a východní Evropy, zatímco Thor 6 bude vynesen v posledním kvartále letošního roku. Thor 6 nahradí družici Thor 3 a umožní další rozšíření transpondérové kapacity na pozici kolem 1 stupně západně (0,8°W/1°W).

Programy TSBs z 1 stupně západně v současnosti přijímá více než 2 miliony domácností v Rumunsku, Maďarsku, České republice, Slovensku a Moldávii prostřednictvím služeb Focus Sat a Digi TV. Přesunem paketu UPC Direct z Astry na Thor dojde k dalšímu posílení Telenoru v regionu střední a východní Evropy. Navíc UPC Direct může velmi dobře spolupracovat s Focus Sat ohledně sdílení některých programů. Focus Sat je totiž sesterskou platformou UPC Direct (vlastní ji taktéž Liberty Global). S přesunem na 1°W může začít provozovatel nabízet programy ve vysokém rozlišení (HDTV). Na satelitu Thor 5 je umístěna celá řada distribučních signálů významných kanálů - například Eurosport HD, History HD, Animal Planet HD, Voom HD, National Geographic HD a mnoho dalších.

UPC Direct plánuje zahájení provozu na satelitech Thor během jara 2010. Smlouva na transpondérovou kapacitu na Astře končí na podzim 2010. Do té doby bude muset dojít k procesu přeladění parabol u abonentů paketu ve všech třech zemích - tedy v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Platforma má zhruba 330 tisíc zákazníků, celkově UPC Direct a Focus Sat má téměř půl milionu klientů (485 tisíc).



Připomeňme, že technické testy s programy UPC Direct proběhly na 1°W v květnu loňského roku. Společnost UPC následně oznámila, že jde o iniciativu Telenoru demonstrovat možnosti šíření služby z pozice 1°W.

Kapacita na satelitech Astra na 19,2°E je drahá a je proto využívána zejména vysílateli ze západní Evropy, Telenor naopak nabízí velmi výhodné podmínky pro broadcastery a poskytovatele služeb ze zemí střední a východní Evropy.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články