Quantcast

Možnosti příjmu TV Prima na Českobudějovicku. Regionální multiplex TV GIMI

| Tisk

logo Diváci na Českobudějovicku zaznamenávají od 29. června zrnitý obraz TV Prima, případně se obraz zcela ztrácí. České Radiokomunikace nakonec přeci jen (po čtrnácti dnech) k danému problému vydaly tiskové prohlášení, které pak nešťastně interpretovala média. Jaké jsou tedy možnosti příjmu TV Prima na Českobudějovicku?

Hlavním vysílačem pro Českobudějovicko je analogový Holubov 33, provozovaný Českými Radiokomunikacemi.

Jméno vychází z jeho původního poslání, vykrývat nedalekou obec Holubov. Nachází se mezi rozhlednou Kleť a hlavním vysílacím stožárem ve výšce 1060 metrů nad mořem.
Vysílací kanál: 33.
Polarizace: horizontální.
Výkon dle provozovatele ČRa: ERP 996 W.
Obsah vysílání: TV Prima + regionální vysílání TV GIMI (zvuk stereo).
Plánovaný datum ukončení provozu kanálu 33: 30.6.2010.
Tento vysílač je v dané lokalitě hodně využívaný pro svou lokaci poblíž hlavního stožáru Kletě.


obrázek
Na obrázku vpravo vidíme menší stožár, na jehož vrcholu je umístěna vysílací anténa vysílače Holubov 33.


obrázek
Detailní obrázek naznačuje vysílací anténu -dva sloupce čtyř červených rakviček.

Dne 29. června začal vysílat z kóty Světlá, Javořice na kanále 33 s výkonem ERP 100 kW a horizontální polarizací veřejnoprávní multiplex, jehož signál se indukuje do antén namířených na Holubov 33 a v koncových zařízeních (analogových TV přijímačích) se projevuje, jako šum o různé úrovni. Obraz TV Prima se topí v šumu, nebo zcela mizí a to i na případě pasivního příjmu bez zesilovače. Míra rušení je dána intenzitou signálu z Javořice v daném místě, je tedy závislá na reliéfu krajiny především mezi místem příjmu (včetně okolí) a vysílačem Javořice. Více uvedeme se Saxonem v dalším článku včetně tabulky s měřením.

Jak známo, dne 16. července proběhla výměna anténního systému na hlavním stožáru, tato operace neměla a nemá vliv na vyzářené parametry vysílače Holubov 33.

Zatím není jasné, zda vysílač zůstane v tomto stavu, případné změny závisí na ČTÚ.

Druhou možnost k sledování TV Prima slibuje analogový vysílač Včelná 51.

Tento kanál má na Českobudějovicku větší tradici, než kanál 33. Začalo se zde vysílat již v první polovině devadesátých let výkonem 4 W s polarizací Vertikální, tuším z budovy Hotel Gomel. Vysílání zprvu obsahovalo jen TV GIMI, posléze se připojila TV Premiera. Později se přešlo na lokalitu Včelná a došlo k navýšení výkonu.


obrázek
Vysílač se nachází necelých 7 km jihozápadně od Českobudějovického náměstí nad obcí Včelná na souřadnicích 48°54'53.629"N, 14°27'12.741"E ve výšce 471 metrů nad mořem. Obrázek zachycuje podobu vysílače po spuštění multiplexu GIMI Včelná (viz níže). Zelené prvky jsou pro analog, bílý prvek pro DVB-T.
Vysílací kanál: 51.
Polarizace: horizontální.
Výkon: ERP 631 W.
Obsah vysílání: TV Prima + regionální vysílání TV GIMI (zvuk mono).
Plánovaný datum ukončení provozu kanálu 51: 30.11.2011.
Tento vysílač je dnes v dané lokalitě méně využívaný. Nižší nadmořská výška, nižší výkon a lokace stožáru v krajině neumožňuje v analogovém přenosu na kanále 51 obsáhnout v odpovídající kvalitě takové území, jako z lokality Holubov 33 (před 29.červnem).

Další možnost analogového příjmu TV Prima ještě nabízí Javořice (kanál 59, datum ukončení 31.5.2011) a kanál 44 z Radimovic u Želče (datum ukončení 30.6.2010) - obojí 100kW, horizontal. Na Javořici je přítomna TV Vysočina, na Radimovicích TV GIMI.
Digitální PRIMU zde zastupuje vysílač Votice, Mezivrata (kanál 41), který by po dokončení všech úprav měl dosáhnout výkonu 32kW ERP (horizontal).

Regionální multiplex TV GIMI

Dne 16.12.2008 vydala RTTV rozhodnutí, ve kterém povoluje rozšíření vysílání z lokality Včelná o zemské digitální televizní vysílání a které bylo vyexpedováno dne 27.1.2009. Bylo ale třeba stihnout roční lhůtu a tak TV Gimi nezbývalo, než tlačit na ČTÚ. Ten nakonec přidělil kanál 29 pro experimentální digitální multiplex ze Včelné. Bylo jasné, že analogová TV Prima + Gimi zůstávají na kanále 51. Maximální povolený výkon pro kanál 29 ze Včelné je 2kW ERP. Multiplex TV Gimi ale začal vysílat nižším výkonem, než analog K51 (631W, obojí horizontal) a to dne 28.července 2009 v odpoledních hodinách.

Na obrázku detail anténního systému vysílače Včelná ze dne 25.července – pohled ze západu. Na levé straně vidíme i Vertikální antény pro VKV, směřující na Č.B.. Dne 30.července (2 dny po spuštění multiplexu) nebyly zjištěny na anténním systému žádné změny.

Pokud někdo znáte vyzařovací diagramy vyfocených „klínů“, podělte se v komentářích pod článkem. Zdá se, že žádný z nich nemíří na Č.B.

ČTĚTE TAKÉ: České Budějovice mají nový multiplex - Včelná



Nejedná se o multiplex 3, nýbrž o regionální multiplex. V současné chvíli jsou šířeny programy TV GIMI, TV PRIMA, ÓČKO a PUBLIC TV. Obsazení multiplexu se může časem změnit. Přesnější technické specifikace budou k dispozici později.

TV Gimi svou iniciativou alespoň části diváků na Českobudějovicku vytrhla trn z paty, ti teď mohou poprvé od spuštění MUXU 1 z Javořice opět sledovat TV Prima ve slušné kvalitě. Vysílač Včelná se tak opět stává zajímavým pro místního diváka.

Kanál 29 je zkoordinovaný pro lokální digitální terestrické vysílání v Českých Budějovicích, který ovšem naráží na drobné problémy. Vše rozvedeme dopodrobna ze Saxonem v příštím článku.

Závěrem upozorňuji, že výraznější zlepšení pozemního příjmu TV Prima na Českobudějovicku je očekáváno k datu 31.srpna 2009, kdy by mělo dojít ke spuštění MUXU 2 (na dočasném K50) z nového UHF nástavce hlavního stožáru na Kleti výkonem 100kW horizontal.

mirasat





Reklama




Vybrané články