Quantcast

UPC Direct nabídne první HD programy v roce 2010

| Tisk

logo Středoevropská satelitní placená televize UPC Direct má ve svém plánu rozšířit nabídku svých služeb o první stanice ve vysokém rozlišení (HDTV). První programy v tomto formátu hodlá svým zákazníkům nabídnout v příštím roce - přesněji ve druhé polovině roku 2010. Vyplývá to z informací, které má server parabola.cz k dispozici.

Již teď je jasné, že HD nabídka UPC Direct bude nabízena pouze z budoucí pozice - 0,8°W/1°W, kde jsou aktuálně umístěny satelity Thor 3, Thor 5 a také Intelsat 10-02. V posledním kvartále letošního roku bude vynesen nový telekomunikační satelit Thor 6, který nahradí dosluhující Thor 3 a přinese zejména vyšší počet transpondérů pro rozvoj služeb ve Skandinávii a zemích střední a východní Evropy. Start rakety Ariane 5 se satelitem Thor 6 norského satelitního operátora Telenor Satellite Broadcasting je předběžně naplánován na 23. října 2009. Termín se ale ještě může změnit. Thor 6 by měl podle plánů operátora zahájit komerční provoz nejpozději během prvního kvartálu příštího roku.

logo Zajímavé také je to, že UPC Direct bude televizi ve vysokém rozlišení nabízet zpočátku jen na třech ze čtyř trhů - tedy v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. HD obsah v Rumunsku zatím nebízet nechce. Důvodem je především fakt, že na třech středoevropských trzích již nabízí tzv. PVR HD Mediaboxy - set top boxy určené pro příjem high-definition TV ze satelitu s možností záznamu pořadů na integrovaný HDD.

Abonenti platformy UPC Direct, která se zatím vysílá ze satelitů Astra na pozici 19,2°E, mohou se zapůjčenými HD set top boxy operátora přijímat zatím jen volně vysílané HD programy - Arte HD, Anixe HD, zanedlouho také ARD HD a ZDF HD a také promo kanál Astra HD+. Na atraktivní placený HD obsah si klienti nejstarší digitální pay-tv platformy u nás musejí ještě počkat.

UPC Direct hodlá spolupracovat s vysílateli, kteří již pozici 0,8°W/1°W využívají. Může patřit mezi ně i skandinávská Canal Digital, která šíří HD programy, které lze vysílat i na našem trhu - patří mezi ně Eurosport HD, Discovery HD, Animal Planet HD, History HD, National Geographic HD a Voom HD. Z těchto HD programů zde vysílá s českým zvukem History HD, který slouží jako distribuční trasa pro kabelové a satelitní operátory. Připojením dalšího kryptovacího systému k těmto programům se mohou výrazně snížit náklady za zbytečné duplicitní šíření stejných programů.



UPC Direct bude po zahájení šíření HD obsahu po CS Linku a Skylinku třetí platformou u nás, která přinese HDTV. V Maďarsku si mohou televizi ve vysokém rozlišení objednat ze dvou tamních placených služeb - Hello HD (9°E) a T-Home (4°W) a dále mají k dispozici FTA HD program M2 HD na 13°E.

Provozovatel služby UPC Direct nedávno oznámil, že se rozhodl pro budoucí šíření paketu využívat satelitní systém Thor 5 a Thor 6 na 0,8°W. Smlouva se satelitním operátorem SES Astra vyprší v prosinci 2010. Na jaře 2010 začne paralelní distribuce programů na 19,2°E a 0,8°W. Samotná reinstalace parabol odstartuje v létě příštího roku. Na pozici 0,8°W již vysílá sesterská rumunská Focus Sat se kterou se středoevropská služba sloučí.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články