Quantcast

Technisat HDTV 46 - luxusní LCD televizor s vícenásobným tunerem (1.)

| Tisk

Dnešní recenze je věnována velmi zajímavému LCD televizoru od německého výrobce Technisat. Jde o high endový LCD televizní přijímač s vestavěným pevným diskem, který umožňuje příjem SDTV i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přístroj je schopen zpracovávat signály v normě DVB-C, DVB-T a DVB-S/S2 a poskytuje Full HD rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Nejde tedy o běžnou LCD televizi, kterých je na trhu bezpočet.


obrázek
V televizoru je navíc zabudovaný pevný disk 500 GB. Technisat HDTV 46 má dva plně nezávislé satelitní tunery s možností přijmu obou norem DVB-S i DVB-S2, včetně komprese MPEG-4/H.264 a možnosti záznamu dvou programů najednou (a to i HDTV kanálů) na vestavěný pevný disk. Dále je zde k dispozici tuner DVB-C pro příjem digitálního kabelového vysílaní, DVB-T tuner pro příjem digitálního pozemního vysílaní a analogový tuner pro příjem analogového pozemního, kabelového vysílaní a FM rádio programů. Přístroj má funkci Upscaling (přepočet kvality běžného vysílání na vysílání ve vysokém rozlišení).

Popis TV přijímače

Pro test jsem měl k dispozici stříbrně eloxovaný model HDTV 46. Firma Technisat nabízí ještě platinově eloxovaný model nebo černě eloxovaný model. Rozměry přijímače (Š x V x H) jsou 113,5 x 78,0 x 20,0 cm (se základnou) a hmotnost přístroje je cca 38,5 kg. Přístroj HDTV 46 je pastvou pro oči a také skvělým televizním přijímačem. Diskrétně luxusní design obsahuje čelní rám z broušeného hliníku a také několikrát potažený nereflexivní skleněný kontrastní panel.

obrázek Kontrastní panel zlepšuje elegantní dojem, vytvářený televizním přijímačem, přičemž také chrání vysoce kvalitní 46 palcovou obrazovku. Plochá obrazovka má diagonálně velikost 116 cm, je garantována 100 % bezchybnost obrazových pixelů. Na pravé přední straně televizoru se nachází dotyková tlačítka pro obsluhu přijímače

Na zadním panelu nalézáme dva SCART konektory AV1/AV2, konektory pro připojení předních reproduktorů, konektor VGA a vstupní konektor audio pro VGA/DVI. Ostatní bohatá výbava konektorů je schovaná pod bočním krytem televizoru. Zde jsou dva F konektory (vstupy satelitního tuneru 1 a 2), anténní konektor pro připojení antény nebo pro připojení k účastnické zásuvce rozvodu kabelové TV.

Samozřejmostí jsou tři HDMI konektory, S-video konektor, vstupy video a audio, vstupní konektory YPbPr, konektor pro připojení sluchátek a mikrofonu, SPDIF konektor vstupní optický i koaxiální, SPDIF konektor výstupní optický, dva audio cinch výstupní konektory, konektor pro připojení středového reproduktoru, konektor pro připojení subwooferu a výstup stejnosměrného napětí 12V (spínací napětí pro zapnutí externího zesilovače).

Nechybí zde ani USB 2.0 konektor pro připojení externího disku a síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s. Dále zde nacházíme dva otvory pro CI moduly a jednu čtečku dekodéru Conax.

Součástí balení je také velmi pěkně zpracovaný český manuál, napájecí kabel, dva dálkové ovladače a jeden úhlový šroubovák.

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině s občasnými drobnými chybami. Grafika je velmi slušná. Struktura menu je přehledná a pohyb v menu svižný.

První nabídkou v menu je „Kanálové vyhledávání“. Zde můžeme vyhledávat nové programy. Vyhledání můžeme nechat na automatice nebo použít vyhledávání ruční podle parametrů (na satelitním tuneru i podle PIDů). Přijímač podporuje DiseqC 1.0, 1.2 a má i funkci USALS.

Druhou nabídkou v menu je „Nastavení“. Je to asi nejdůležitější nabídka v menu, která obsahuje mnoho funkcí. Pro každý tuner můžeme zvlášť nastavit parametry obrazu jako je úroveň zadního podsvětlení, teplotu barev (mě se nejvíce líbila 10000° Kelvina, kde bílá je skutečně bílou), kontrast, jas, sytost, brilliance, formát obrazu, detekce formátu obrazu a několik extra funkcí jako je zapnutí obvodů pro zlepšení kontrastu, zaostření, potlačení šumu a kompenzace pohybu. Funkce zaostření by mohla být účinnější.

obrázek
Obrázek z menu Technisat HDTV 46 - Hlavní menu

Nastavení zvuku je společné pro všechny tunery. Výborná je funkce „prostorové efekty“, která činní zvuk ještě bohatší. Je zde i automatický omezovač hlasitosti, který jistě využijeme u hlučných reklam.

Dále zde nastavujeme jednotlivé družice, použití funkce DiseqC atd. Také jsou zde parametry sítě LAN a dozvíme se jaký firmware je v televizoru nainstalován. Tady nalezneme funkce továrního nastavení a aktualizace firmwaru ze satelitu (OTA).

Třetí nabídkou v menu je „Uspořádání časovače“. Při programování záznamu nastavujeme čas začátku a čas konce záznamu. Příjemná je funkce o kolik minut budeme chtít nahrávku automaticky prodloužit a o kolik minut má začít záznam automaticky dříve. V tomto menu také můžeme nastavit, kdy se má TV přijímač sám zapnout a na kterém programu (režim vstávání).

Čtvrtou a pátou nabídkou v menu jsou „Uspořádání TV seznamů“ a „Uspořádání seznamů rozhlasu“. Zde máme možnost editovat seznam kanálů (přesun, výmaz, uzamčení, třídění programů).


obrázek
Obrázek z menu Technisat HDTV 46 - Info lišta

Předposlední nabídka v menu „Správa pevného disku“ umožňuje jednotlivé záznamy editovat a také je kopírovat nebo přesouvat na externí pevný disk (flash disk). Můžeme rovněž kopírovat obrázky nebo mp3 soubory na pevný disk v TV přijímači.

Poslední nabídkou v menu je „Podmíněný přístup“. V této nabídce najdeme informace o použité kartě Conax a o kartách v příslušných CI modulech.

Příjem programů a chování TV přijímače

V TV přijímači jsem měl poslední dostupný firmware 2.38.0.10 (z 16.6.09).

Analog

Nejprve začneme klasickým analogovým pozemním vysíláním. Vyhledávání jsem nechal na automatice a analogový tuner našel všechny programy dostupné v mé lokalitě.


obrázek
Obrázek z menu Technisat HDTV 46 - Automatické vyhledávání programů

DVB-T – pozemní digitální televize

Poté jsem přešel k digitálnímu pozemnímu vysílání DVB-T, opět jsem nechal vyhledávání na automatice. TV přijímač nalezl oba muxy, které jsou v mé lokalitě příjmu dostupné. Tedy mux 2 Českých radiokomunikací a mux 1 rakouského provozovatele ORS (dceřiná společnost ORF). Není co dodat, vše bez problému, kvalitní obraz, zvuk i EPG.

DVB-C – kabelová digitální televize

Díky mým kolegům z Brna byl TV přijímač před mými satelitními testy vyzkoušen na příjem digitálního kabelového vysílaní DVB-C. Příjem nabídky digitální kabelové televize Moravia televize (Self Servis) a v jiné lokalitě nabídky kabelové UPC byl naprosto bezproblémový. Tito operátoři svoji nabídku kódují shodně systémem Conax CAS7. Spolupráce LCD se samostatnou nepárovanou kartou ve čtečce a následně i s modulem Conax a spárovanou kartou funguje na jedničku, včetně HDTV programů.

(LCD TechniSat v Brně naladil samozřejmě i v DVB-T bez problémů všechny naše i rakouské muxy, ověřoval jsem i náš mux 4, kde se vysílá NOVA HD a CT HD ve vysokém rozlišení – plně funkční.)


obrázek
Obrázek z menu Technisat HDTV 46 - Manuální vyhledávání programů

DVB-S – satelitní příjem

Nyní se podíváme podrobněji na satelitní část TV přijímače. Satelitní tuner byl schopný vyhledat kanály od SR cca 2,4 Msym/s do cca 34 Msym/s. Rychlost vyhledávání je standardní. Při příjmu scpc programů je nutno si dát pozor při zadávání kmitočtu, na to byl tuner velmi háklivý.

Ruské programy s vysokou symbolovou rychlostí 44.95 Msym/s na družici Express AM22 přijímač detekoval, ale nebyl schopen je naladit. V normě DVB-S2 byl rozsah ještě užší (předpokládám 10 – 31 Msym/s), přijímač nenalezl ani arabský paket LBC (SR 5 Msym/s) na družici Eutelsat W6, který většina běžných HDTV satelitních přijímačů dokáží naladit. Neporadil si ani s paketem Ricor TV na družici Intelsat 904, kde jsem si chtěl ověřit dostupnost AAC audio stopy.


obrázek
Obrázek z menu Technisat HDTV 46 - Přehled pořadů v EPG

Rychlost přepínaní programů (i HDTV) byla standardní. Obraz i zvuk byl excelentní, zejména při příjmu HDTV programů. Obraz jsem si vychutnal na satelitních programech v nabídce Skylink. Balíček programů HD PLUS si může abonovat kdokoliv v ČR a SR. Je to jediný operátor u nás, který nabízí HDTV programy v takovémto rozsahu.

Barvy byly neskutečně krásné a při sledování relaxačního kanálu MyZen TV HD jsem měl pocit, že opravdu přímo v té nádherné přírodě stojím. Byl to jedinečný zážitek.
Poznámka - u kolegy v Brně jsem měl možnost srovnání LCD TechniSat s plasmou Pioneer KURO, zhruba ve stejné velikosti. Nemůžu si pomoci, ale TechniSat mi připadal obrazově lepší. Zejména rychlé pohyby scén byly na TechniSatu zřetelnější a obraz na něm díky upscalingu v SD ostřejší.

Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 6000 programů. Všechny současné přijímače Technisat (i toto LCD) mají funkci ISIPRO, která nám umožňuje snadné stažení nabídky programů ze satelitu Astra.


obrázek
Obrázek z menu Technisat HDTV 46 - Přehled pořadů v EPG

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech. Satelitní přijímače Technisat jsou známé svými doplňkovými funkcemi, jako je měření video a audio bitrate, zobrazení použitého rozlišení, normy apod. Nejinak to bylo u tohoto TV přijímače.



S dálkovým ovládáním jsem byl velmi spokojený. Směrovost je poměrně široká. Tlačítka na dálkovém ovládaní jsou velká a celkově se s dálkovým ovládáním dobře pracuje, ovládání má shodný tvar jako u satelitních HDTV přijímačů tohoto výrobce. K dispozici máte ještě „mini“ dálkové ovládání, kde jsou pouze základní tlačítka pro obsluhu přijímače, což např. pro seniory je plně dostačující.


obrázek
Obrázek z menu Technisat HDTV 46 - Přehled kanálů

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má vestavěný teletext úrovně 2.5. České znaky se zobrazují v pořádku včetně velkých písmen s diakritikou. Čitelnost je perfektní.

pokračování příště

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články