Quantcast

DVB-T multiplex ČT Ostrava - Hošťálkovice od 1. 11. plným výkonem

| Tisk

logo K 1. listopadu 2009 přechází digitální zemské vysílání České televize multiplexu 1 na vysílači Ostrava – Hošťálkovice na plný výkon z nového anténního systému. Dostupnost veřejnoprávního multiplexu se všemi čtyřmi programy ČT se rozšíří na většinu území Moravskoslezského kraje. Informovala dnes o tom Česká televize.

Digitální zemské vysílání bylo možné na Ostravsku přijímat již od února 2006, tehdy v rámci přechodné sítě A s programy ČT a jedním komerčním TV Nova z vysílače Ostrava – Slezská Ostrava. První digitální vysílač své vlastní sítě 1 na severní Moravě uvedla Česká televize do provozu v říjnu 2008. Stal se jím městský vysílač pro Ostravu a nejbližší okolí rovněž na stanovišti Ostrava – Slezská Ostrava. Další vysílač pokrývající digitálním zemským vysíláním všech čtyř programů ČT podstatnou část severní Moravy měl být spuštěn dle vládního nařízení o Technickém plánu přechodu až v červnu 2010. České televizi se ale podařilo zajistit předčasné spuštění alespoň dočasným efektivním vyzářeným výkonem 14 kW ERP již k 1. březnu 2009, tedy o patnáct měsíců dříve.

V září 2009 České Radiokomunikace na hošťálkovickém vysílači nainstalovaly nový anténní systém, a tak od 1. listopadu 2009 může být vysílání multiplexu veřejné služby na 54. kanálu z této kóty převedeno na plný efektivní vyzářený výkon 100 kW ERP. Dostupnost digitálního zemského vysílání České televize se tak rozroste na většinu území Moravskoslezského kraje.

Digitalizace České televize bude na přelomu listopadu a prosince 2009 pokračovat také na jihu Moravy. Zásadní změny v analogovém a digitálním zemském vysílání se zde odehrají na vysílačích Brno – Kojál (26. 11. záměna analogových vysílacích kanálů ČT1 a ČT2, 30. 11. vypnutí analogové ČT2, 1. 12. spuštění digitálního vysílání ČT), Brno - město – Barvičova (26. 11. záměna analogových vysílacích kanálů ČT1 a ČT2, 1. 12. přeladění digitálního vysílání ČT z 25. na finální 29. kanál), Brno – Hády (1. 12. přeladění digitálního vysílání ČT z 25. na finální 29. kanál) a Mikulov – Děvín (1. 12. spuštění digitálního vysílání ČT).

Síť 1 provozovaná Českou televizí šíří digitální zemské vysílání (DVB-T) multiplexu veřejné služby – tedy programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby a stanice ČRo. Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB-T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.


logo
Mapa 1 - Pokrytí signálem multiplexu 1 na Ostravsku nyní




logo
Mapa 2 - Pokrytí signálem multiplexu 1 na Ostravsku po zapnutí vysílače Hošťálkovice na plný výkon

DVB-T je jednou z možností digitálního příjmu televizních programů. Příjem TV programů může vyřešit i kabelová i IPTV televize a také sledování programů ze satelitu, kde vysílá i ČT ve vysokém rozlišení bez dalších měsíčních poplatků.

redakce





Reklama




Vybrané články