Quantcast

Cinemax, Minimax a Spektrum na platformě CS Link s EPG

| Tisk

logo Abonenti satelitní platformy CS Link se dočkali po dlouhém čekání elektronického programového průvodce (EPG) i na zbývajících placených kanálech - tedy zejména Spektrum, Minimax a také Cinemax. Jízdní TV řád pro zákazníky společnosti Media Vision zajistila firma Towercom, která spravuje EPG pro programy na kmitočtu 11,992 GHz satelitu Astra 1G (23,5°E). Programové plány trojice stanic začali fungovat dnes po 11. hodině.

Transpondér satelitu Astra 1G (23,5°E) s kmitočtem 11,992 GHz je ze svého pohledu odlišný od těch ostatních s českými a slovenskými programy. Vzhledem k relativně nedávné historii má jeden transpondér dva zákazníky - provozovatele: společnosti Media Vision a Towercom. Uplinková stanice je situována v areálu na Kavčích horách na pozemcích České televize (ČT) odkud se vysílají programy Media Vision (platformy CS Link) a do multiplexu je přidáván transportní tok, který přichází po optické trase z Bratislavy s programy Towercom (platformy Skylink).

Nastal pak problém: Kdo má zajišťovat EPG na tomto transpondéru? Praha (uplinková stanice) nebo Bratislava (zákazník s větší pronajatou kapacitou). Situace se zčásti vyřešila po zahájení vysílání EPG z Bratislavy od 1. prosince loňského roku pro všechny programy, které jsou v nabídce Skylink. Stanice Minimax a Spektrum na výše uvedeném kmitočtu ale nejsou součástí Skylinku ale CS Linku a proto nebyl zájem vysílat EPG pro kanály, které nemá provozovatel satelitní služby ve své nabídce.

Situace k lepšímu se začala měnit se změnami uvnitř obou společností a zájmu udělat vše pro zkvalitnění a rozšíření služeb pro své klienty. Výsledkem je simulcrypt u některých programů u nových programů z podzimní programové nabídky obou platforem, dále například dohoda ohledně vysílání textové informace po ukončení šíření Nova Cinema na starém kmitočtu.

technické parametry příjmu stanic Spektrum, Minimax a Cinemax:

satelit: Astra 1G (23,5°E)
kmitočet: 11,992 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500


FEC: 3/4

Dokumentární program Spektrum je součástí balíčku DOKUMENT a TOTAL, dětský Minimax je umístěn do balíčků MIX a TOTAL a filmový kanál Cinemax je přítomen v balíčku FILM (spolu s HBO a HBO2).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články