Quantcast

Showbox HD 5000 Vitamin - multimediální HD box s rozhraním Ethernet

| Tisk

obrázek Korejská firma WINIX, známá u nás jako výrobce přístrojů Openbox, Showbox a Koscom, přichází na český trh po složitém vývoji se svým prvním HD přijímačem Showbox HD5000 Vitamin.

Po jednoduchých a velmi oblíbených Openboxech, celkem složitých a nadčasově designových SD přístrojích Showbox, se výrobce opět vrátil k jednoduchosti a střídmému vzhledu. Hlavní devizou této značky zůstala i v tomto případě hardwarová kvalita.

V balení je dodáván přístroj, dálkové ovládání (totožné s SD modely, liší se pouze umístěním některých tlačítek) a český návod. Přístroj je možné připojit k TV pomocí SCART a k LCD, plasmě pomocí rozhraní HDMI. Po zapnutí do sítě je spuštěn průvodce, který nás provede základním nastavením a v okamžiku spuštění se rovněž jasně rozzáří na čelním panelu modré LED diody (tyto je možné přes menu vypnout nebo jejich jas ztlumit), údaje o právě sledovaném kanálu a o doplňkových funkcích jsou zobrazována na přehledném VFD displeji.

obrázek V originálu má přístroj čtečku přístupových karet v systému CONAX, je proto nutné čtečku upgradovat, pokud chceme aby korektně spolupracovala s přístupovými kartami českých providerů CS Link a Skylink. Upgrade je možný provést buď přes USB nebo po RS232. Při upgradu přes USB stačí nakopírovat rozzipovaný soubor na USB disk, tento zasunout do USB v přístroji a v menu zvolit Upgrade systému přes USB. Samotný proces je otázkou necelé minuty i s následným rebootem. Po rebootu doporučuji udělat tovární nastavení. Firmware byl k dispozici ve verzi 098 z 24.2.2010. Rovněž je možný upgrade po sériovém portu RS232, k tomu je nutný program STBupdater. Tento však rozezná pouze COM1, což může být problém pro majitele některých typů převodníků USB-RS232.

obrázek Přístroj jsem testoval připojený přes DISEqC na čtyři LNB, umožňuje však i nastaveni DISEqC 1.0,1.1,USALS,UNICABLE, samotné vyhledávání po sítích trvalo přibližně 10 min. Přístroj umožňuje uložit až 6000 TV a Rádio kanálů.

V době testu nebyl přístupný setting editor a tak je možno vlastní nastavení programů provádět pouze v přijímači - tento umožňuje vytvoření až 7 favoritních skupin, seřazení dle abecedy, kódovacího systému a družice.

Po vložení přístupové karty do čtečky je tato okamžitě detekována (CS Link i Skylink), údaje o nich je možné zobrazit v menu, zápisy na karty prochází korektně. Otestoval jsem také chování přístroje se dvěmi vloženými kartami Cryptoworks CS Link ve čtečce a Skylink v přístupovém modulu IRDETO Cryptoworks a nezaznamenal jsem sebemenší problém. Do přístroje lze současně vložit dva přístupové moduly CAM. Přístroj podporuje rozlišení 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p 25 Hz, 1080p 50 Hz. Pod odklopným čelním panelem se rovněž nacházejí ovládací tlačítka “rychlého přístupu” - Spánek Zap/Vyp, Kanál nahoru/dolů, Menu, OK, Hlasitost +/- -těmito je možné přijímač ovládat bez použití dálkového ovladače.


obrázek
obrázek
EPG je zobrazováno mimo písmena ť správně, to však je pouze softwarová záležitost, která bude jistě s dalším firmwarem odstraněna. Přístroj dokáže zobrazit jednoduché EPG či rozšířené na 7 dní po stisknutí tlačítka na DO. Je možné využívat funkci rezervace - přepnutí na vybraný kanál ve zvoleném okamžiku dle EPG. Přístroj umožňuje nastavení až 10 těchto událostí.TXT je zobrazován korektně.


obrázek
Informace o právě sledovaném kanálu uvidíme po stisku tlačítka I – zobrazí se informační pruh a něm nalezneme - název satelitu, číslo a název kanálu, čas, typ programu (volný, kódovaný), zámek kanálu, teletext, titulky, AC3 zvuk ,krátké a rozšířené informace o programu a jeho zbývající čas programu.


obrázek
obrázek
Protože je přístroj deklarován jako multimediální a proto jsem vyzkoušel přehrávání a nahrávání ve všech formátech, které mi podmínky dovolily. Toto jsem prováděl na USB Flash disk Kingston Traveler 8GB. U přístroje není možnost vložení interního disku, je možné připojit pouze externí USB disk.

Přehrávání a ovládání nahrávek pomocí DO či tlačítek na čelním panelu je bezproblémové, testoval jsem soubory MKV, XVID, DIVX , AVI. MP3 na integrovaném MP3 JUKEBOXU a JPEG s JPEG VIEWEREM.


obrázek
Zobrazení nahrávky v PC

Přístroj je vybaven rovněž síťovým konektorem RJ45, připojení k sítí je možné využít pouze pro homesharing, přístroj podporuje protokol cccam, údaje o těchto serverech je možné nahrávat pomoci souboru Cccam_ServerInfo.txt přes usb. Jiné funkce po síti prozatím neumožňuje. Pro přístup do sítě je nutno po upgrade firmwaru provést tovární nastavení, bez toho úkonu se do nastaveni IP adresy přístroje nelze dostat.Výrobce plánuje v příštím období využít síťový konektor pro provádění upgradu firmware.

Základní technická data přístroje:

Specifikace softwaru
Základní systém MPEG-4 Digitální a plně DVB-S/S2 kompatibilní
Maximum kanálů 6000
Typ kanálu TV, Rádio, Oblíbený, Satelit, Zakódovaný
EPG Data na 7 dní v kalendáři
Jazyk OSD Angličtina, Němčina, Francouzština, Španělština, Portugalština, Italština,
Dánština, Čeština
Řízení přístupu 2 sloty pro moduly, 1 slot pro kartu Conax
Ostatní vlastnosti Přehrávání souborů (DivX, XviD, AVI, MKV, atd.)

Rozhraní
Typ tuneru Satelitní
Typ konektorů 2× F-type, 75 Ohmů
Demodulace QPSK/8PSK (DVB-S/S2)
DiSEqC Verze 1.0, 1.2, USALS kompatibilní

Zpracování obrazu a zvuku
Video dekodér MPEG-2 MP@ML, MPEG4 HD HP@L3, PAL
Audio dekodér MPEG-1 vrstvy I, II a III, Dolby-AC3 Audio

Přední panel
Displej VFD, 2× LED
Tlačítka 7 (Spánek, Menu, OK, VOL-, VOL+, CH-, CH+)
Slot přístupové karty 1×
Slot pro modul 2×
USB Verze 1.1/2.0 (5 V DC 1 A max)

Zadní panel
SCART 2×
RCA 2× sada (1× video, 2× zvuk, 1× komponent)
S/PDIF 1× optický
HDMI 1.3a (podpora módu 1080p)
RS-232C 1× (9 pinů)
USB Verze 1.1/2.0 (5 V DC 1 A max)
LAN RJ45 (MAC adresa)
Napájecí kabel Pevně uchycený
Anténa Vstup-Výstup Ano
LNB Vstup-Výstup Ano
Vypínač Napájení Vypnuto/Zapnuto

Napájení
Rozsah napájení AC 90-250 V 50/60 Hz
Spotřeba Max 45 W


Spotřeba při vypnutí 0 W
Spotřeba při spánku 0.7 W (Hluboký spánek)

Další
Příslušenství Návod (3 jazyky), Dálkový ovladač, 2× baterie


obrázek
Cena přístroje se na českém trhu nyní pohybuje okolo 5000,- Kč , což bude pro mnohé jistě zajímavé. Dovozcem značky Showbox do ČR je firma SAPRO s.r.o. , distributorem je firma olmiSat s.r.o.

Ing.Miroslav PAVELKA
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články