Quantcast

Příjem C pásma malou parabolou

| Tisk

Dříve jsem vlastnil parabolu 190cm a C pásmový LNB Astrotel s šumovou teplotou 15K a příležitostně používal pro příjem stanic v tomto pásmu, zpočátku ještě v analogu. Instalace této paraboly po přestěhování nebyla možná, nicméně vlastním ještě menší 120cm parabolu Kovosat. Tato parabola patřila k tomu lepšímu, co bylo na trhu k dispozici a tak po rekonstrukci domu jsem ji opět nainstaloval. Rozhodl jsem se vyzkoušet již zahálející LNB pro C pásmo i v této malé parabole, mimo jiné i proto, že občas se na forech objeví dotaz na možnost příjmu tohoto pásma s malou parabolou. Samozřejmě nepůjde o žádnou masovou záležitost, ale spíš o zábavu a vyzkoušet si co všechno je možné. Nejde ani tak o to, přijímat desítky stanic, ale zkusit něco jiného.

Tak jsem zkusil C-pásmo s parabolou Kovosat o průměru 120 cm.

Protože skvělá startovací pozice Arabsat s množstvím analogových programů, jejichž příjem byl se 120cm parabolou zcela bezproblémový je již minulostí, rozhodl jsem se začít pozicí 40E, kde operuje ruský satelit Express AM1. Směrování relativně malé 120 cm paraboly není tak kritické, tak jsem ji nastavil na pozici 42E (Turksat) a vyměnil LNB z C-pásmový. Na spektrálním analyzátoru se objevil docela silný signál na předem vybrané frekvenci 3675 MHz. Mírným dosměrováním antény jsem dosáhl úrovně 78dBuV. Tato frekvence nebyla vybraná náhodou - podle údajů na internetu se jedná o velmi silný signál. Přijímač signál detekoval bezproblémů a ukazoval kvalitu přes 60% (tentokrát zůstanu u procent, satelitní měřák měl půjčený kolega). Přijímač naladil programy bez sebemenších problémů. Tohle vše bez depolarizační destičky v LNB.


logo

Po vložení depolarizační destičky a jejímu pokusnému natáčení se úroveň v podstatě neměnila, ale kvalita signálu vyskočila přes 93%.


logo

Tím jsem dříve skončil, vrátil LNB pro Ku pásmo a věnoval se jiným činnostem. Nedávno došlo k vykácení starých vzrostlých stromů které mě bránily výhledu na východní stranu a já se rozhodl C-pásmo zkusit pořádně a jít dále na východ. Sice ne moc, to už brání budovy, ale přece jen kousek ještě ano.

Takže startovací pozice 40 st. E mě poskytla signál jen na tomto transpondéru – frekvence 3 675 MHz, polarizace R. Jde o paket 8 ruských programů, tři jsou vysílané volně. Podle lyngsat.com je tento transponder vysilany v beamu Tp6, ostatní v beamu C. Signál je velmi silný s obrovskou signálovou rezervou. Pokud chcete experimentovat v C pásmu, začněte zde.

Díky vykáceným stromům jsem zkusil jít dále na východ, doufal jsem až k pozici 57st.E – NSS12, ale to se nezadařilo, ačkoliv signály by z této družice měly být rovněž velmi silné.

Další zajímavou pozicí pro pokus se zdála být 49 st. E – Yamal 202. Na spektráku se objevil signál, byť docela slabý. Nejvyšší úroveň ukazoval TP na frekvenci 3706 MHz. Nastavil jsem parabolu na maximální úroveň a na přijímači se ukázala kvalita signálu kolem 20%. Optimalizací natočení depolarizační destičky jsem vytáhl kvalitu na 43% a podařilo se naskenovat program.


logo

Z této družice jsem zachytil 4 transpondéry:

Frek./polarizace ... Úroveň ... Kvalita ... Programy
3706/L ... 73dBuV ... 43% ... 5program – RenTV, RenTV+2,Rik, RTR, GdeiKto
3982/L ... 75dBuV ... 44% ... TV Komi
3976/L ... 74dBuV ... 37% ... GTRK Region Tyumen
3970/L ... 75dBuV ... 42% ... GTRK

Z této pozice by se dalo naladit určitě více programů. Dle Lyngsat.com je tu celá řada paketů a všechny vysílají ve stejném svazku . Všiměte si jedné zvláštnosti – programy vysílají s velmi nízkou symbolrate a zabíraji velmi malou šířku pásma – jsou naskládané jeden vedle druhého, ale také na jednom transpondéru je často jen jeden program. Na spektráku to vypadá takto:


logo

Dva programy z družice Yamal 202 – RenTV a Gde i Kto :


logo


logo

Všechny transpondéry vysílají ve svazku Global a rovněž jde o poměrně silné signály. Footprint Yamalu:


logo

Dále na východ se bohužel nedostanu, pokud někdo máte možnost a chcete zkoušet, jděte do toho. Já jsem se musel spokojit s finální pozicí 49 st. E. Vracím se tedy zpět, v cpásmu vysílá ještě Paksat 1 na 38 st. E, pohled na footprint je jasný, možná později s parabolou kolem 3-4m. Intelsat 802 na 33 st E je dle lyngsatu bez řádného vysílání.

Arabsat 2B na pozici 30,5st.E sice podle footprintu nedává šanci něco s takhle malou parabolou naskenovat, ale při natáčení paraboly se velmi slabý signál na spektráku objevuje:


logo

Signál se utápí v šumu, nicméně jen tak zkouším na přijímači jestli se kvalita pohne z nuly a nic. Poměrně velké překvapení mě čeká na transpondéru 3718 MHz, kde vyskočí kvslita , byť velmi malá. Po jedném doladění celé sestavy dostávám úroveň 69dBuV a přijímač Koscom SDC5050 ukazuje 30procent kvality a daří se naskenovat stanici pod názvem Service 2. Nechávám ji chvíli hrát, příjem je stabilní, bez kosteček ale do hodiny mizí a již se neobjevil. Zkusil jsem tuto frekveci s odstupem několika dní, vždy v různou hodinu a zjistil jsem, že odpoledne za jasného počasí mezi 17-19 hodinou je možný hraniční příjem této frekvence. Dnes vypadal signál na přijímači Optibox alligator takto:


logo

Žádný jiný transpondér se přijímat nepodařilo.

Pozice 10 st. E a 17 st. E nedává šanci na příjem, na spektrálním analyzátoru sice vidím nějaký signál, ale je to ještě horší než u Arabsatu. Poměrně silný signál mám na frekvenci 4024 MHz, je to již blízko pozice 1 st. W ale nevím co by to mohlo být, nic jsem v přehledech nenalezl, teoreticky to ale může být i nějaké rušení od bezdrátového internetu. Západní část orbitu prozkoumám později, až se sundá lešení, bránící ve výhledu.



Při pokusech bude nutné použít depolarizační destičku pro převod kruhové polarizace na lineární. Pokud ji nebude mít přímo s LNB můžete ji vyrobit. Není to nic těžkého, stačí kus měkkého plastu, já jsem jednou použil i karty Technisat radio, slepil jsem je k sobě na celkovou tloušťku 7-8 mm a vložil do vlnovodu. Karty jsou užší než průměr vlnovodu LNB, takže je poskládejte tak, aby vydaly na celou šířku vlnovodu. Jedna brutální fotka při pokusech s destičkou je zde (je to děsné, ale účinné, můžete vyzkoušet třebas na tom Expressu, původně jsem ji nechtěl ani zveřejnit, ale – zasmějte se a zkuste to):


logo

Já nyní používám destičku, vyrobenou z plastové krabičky od nějakého přístroje, rozměry co se mě osvědčily při příjmu Yamalu jsou délka 80mm a tlouštka 7mm.

Ptáte se k čemu je to dobré?
Odpovím – k ničemu praktickému, je to prostě zábava, zkusit něco jiného. Pamatuju začátky sat. příjmu, pamatuji si tu radost, když jsem se 120cm parabolou zaplnil 100 předvoleb analogového sat. přijímač, když se podařilo přijímat Nile TV nebo programy Irib 1,2, když se z inklinujícího Gorizontu přijímala Premiéra TV nebo Cable plus. Tohle je něco podobného, prostě zábava satelitních nadšenců. Zkuste to taky.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články