Quantcast

Vypnutí analogových vysílačů a převaděčů ČT signalizuje piktogram

| Tisk

logo Diváci České televize (ČT) od 4. 5. 2010 podle čtyř čtverečků vpravo dole na obrazovce snadno poznají, že přijímají analogové vysílání, které 30. 6. 2010 definitivně skončí.

Česká televize k 30. červnu 2010 vypne – dle vládního nařízení o Technickém plánu přechodu (TPP) – všechny své zbývající analogové vysílače velkého výkonu v územní oblasti České Budějovice (zahrnuje téměř celý Jihočeský kraj). Krátce před půlnocí na 1. července 2010 se definitivně odmlčí analogové zemské vysílání ČT1 ze stanoviště České Budějovice – Kleť (39. kanál), ČT1 ze stanoviště Tábor – Radimovice (27. kanál) a ČT1 i ČT2 ze stanoviště Vimperk – Mařský vrch (32. a 47. kanál).

Taktéž ve středu 30. června 2010 v pozdních hodinách budou vypnuty analogové vysílače velkého výkonu ČT2 Jihlava – Javořice (42. kanál) a ČT2 Ostrava – Hošťálkovice (51. kanál). Jejich provoz skončí s předstihem oproti původnímu záměru, avšak zcela v souladu s TPP, který stanovuje květen 2011 v případě Javořice a listopad 2011 pro Hošťálkovice za nejzazší termíny vypnutí. V oblastech pokrytí obou vysílačů je již divákům dostupné digitální zemské vysílání všech čtyř programů České televize: na Vysočině z vysílače Jihlava – Javořice (33. kanál, od 30. 6. 2009); na severu Moravy z vysílačů Ostrava – Slezská Ostrava (54. kanál, od 31. 10. 2008), Ostrava – Hošťálkovice (54. kanál, od 1. 3. 2009) a od 30. 6. 2010 síť 1 v územní oblasti Ostrava posílí třetí digitální vysílač velkého výkonu Frýdek – Lysá hora (54. kanál, spuštěn bude s měsíčním předstihem). Další souběh analogového zemského vysílání tedy v daných regionech pozbývá významu, byl by nehospodárný.

Současně s vypnutím uvedených analogových vysílačů velkého výkonu bude k 30. červnu 2010 ukončen provoz 44 analogových vysílačů malého výkonu (viz přehled níže). Většina těchto analogových převaděčů je závislá na zdrojovém signálu z vypínaných vysílačů velkého výkonu, dva již dříve o zdrojový analogový signál přišly a zůstávaly v provozu pouze dočasně s náhradním řešením zdroje.

Od 4. května 2010 jsou signály všech analogových vysílačů velkého výkonu, jež budou 30. 6. 2010 vypnuté, označené známým piktogramem. Diváci tedy podle čtyř čtverečků v pravém spodním rohu obrazovky snadno poznají, že přijímají analogové vysílání, jehož konec se blíží, a musí tedy přejít na digitální příjem. Na začátku června se k piktogramu připojí i textová lišta s bližšími informacemi.

obrázek Vysílání analogových vysílačů velkého výkonu označené piktogramem přebírají nyní všechny závislé analogové vysílače malého výkonu. Diváci ladící jejich signály tedy rovněž vidí vpravo dole na svých obrazovkách symbol v podobě čtyř čtverečků. Na většině diskutovaných analogových převaděčů je piktogramem správně signalizováno jejich vypnutí rovněž k 30. červnu 2010 (viz přehled níže). Menší část těchto převaděčů bude ovšem během května přeladěna na jiný zdroj, piktogram z jejich vysílání zmizí a toto zůstane ještě dočasně v provozu.

Česká televize bude informovat místní samosprávu všech měst a obcí, v nichž budou analogové vysílače či převaděče 30. června 2010 vypnuté. Diváci v územní oblasti České Budějovice jsou na brzký konec analogového zemského vysílání upozorňováni širokou škálou aktivit státní informační kampaně, kterou řídí Národní koordinační skupina (NKS). V regionech pokrytých vysílači Jihlava – Javořice a Ostrava – Hošťálkovice realizuje informační kampaň Česká televize, a to formou plakátů v hromadné dopravě, spotů v regionálních rozhlasových stanicích a poskytováním informačního servisu regionálnímu tisku.



Síť 1 provozovaná Českou televizí šíří digitální zemské vysílání (DVB-T) multiplexu veřejné služby – programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby a stanice Českého rozhlasu. Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB‑T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.

z informací ČT

redakce





Reklama




Vybrané články