Quantcast

UPC Direct plánuje zařadit BBC HD a tématické kanály Discovery

| Tisk

logo Společnost UPC DTH, poskytovatel satelitní placené televize UPC Direct, plánuje postupně rozšířit svoji nabídku o další tématické stanice a také o HD obsah. Všechny nové stanice se objeví už jen z nového satelitního systému Thor 5 a Thor 6 na pozici 0,8 stupně západně.

Nabídku kanálu ve vysokém rozlišení (HDTV) rozšíří o kanál BBC HD. Je to již třetí plánovaný kanál pro tuto platformu. Připomeňme, že již provozovatel oznámil, že plánuje zařadit do své nabídky kanály Discovery HD Showcase a také Animal Planet HD.

Kanál BBC HD je divákům známý z volného vysílání ze satelitu Astra 2D (28,2°E), který lze s menším či větším úspěchem přijímat i v České republice a na Slovensku s parabolami větších rozměrů. Na platformě UPC Direct bude ale nabízena tzv. exportní verze BBC HD, která je šířena jako placený kanál a určena pro země mimo britské ostrovy.

BBC HD je mezinárodní HD kanál, který přináší opakovaně oceňovanou produkci BBC různých žánrů. Programová služba BBC HD byla doposud dostupná abonentům ve Skandinávii (Canal Digital) a v Polsku (Cyfra+, N). BBC HD chce expandovat do dalších zemí. Jednou z nových zemí, kde bude stanice šířena je Česká republika. Společnost UPC Česká republika si program zaregistrovala pro šíření ve své kabelové síti. BBC HD tak na trhu může zaplnit mezeru, která vznikla po ukončení vysílání BBC Prime (dnes BBC Entertainment).

plánované technické parametry:

satelit: Thor 5 (0,8°W)
kmitočet: 12,015 GHz
polarizace: horizontální
SR: 30000
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

Další rozšíření čeká také nabídku kanálů ve standardním rozlišení. V rámci služby se objeví nové dokumentární kanály z rodiny Discovery Networks - konkrétně Discovery World, Discovery Science a Discovery Travel and Living. Z toho dva ze tří kanálů - Discovery World a Discovery Science jsou dostupné s českým/slovenským dabingem.

Pro rozšíření nabídky se UPC DTH dohodla s Canal Digital Group, poskytovatelem skandinávské služby Canal Digital, k umístění těchto tří kanálů Discovery na transpondér satelitu Thor 5 s celoevropským pokrytím. Programy se zde vysílají již nyní ale zatím jen pro potřeby Canal Digital. Později se zde plánuje zapojení systémů podmíněného přístupu i pro UPC Direct.

Canal Digital zahájil významnou spolupráci se středoevropskou platformou ve sdílení programů - vedle HD obsahu (ESPN America HD, Rush HD, National Geographic HD, History HD) se spolupráce týká i SD kanálů (Travel Channel, Sky News, Bloomberg, Al Jazeera English, BBC World News, Eurosport 2 North East a VH1).

plánované technické parametry:

satelit: Thor 5 (0,8°W)
kmitočet: 11,862 GHz
polarizace: vertikální


SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S
modulace: QPSK

Termín zařazení BBC HD a tématických stanic Discovery zatím není známý. V úvahu přichází zařazení stanic letos na podzim.

UPC Direct zahájilo komerční provoz z nových satelitů Thor 5 a Thor 6 na pozici 0,8°W začátkem tohoto měsíce a stávají se novým domovem pro nejstarší digitální placenou televizi u nás. Na původním satelitním systému Astra (19,2°E) bude nabídka k dispozici ještě cca 3 měsíce. Do té doby musí proběhnout přeladění parabol abonentů na nové satelity v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Vedle ¨kvalitnějšího obrazu a zvuku se diváci dočkali i nových kanálů, včetně nových služeb (HDTV).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články