Quantcast

Eutelsat W5A dodá Astrium

| Tisk

logo Eutelsat Communication, přední světový satelitní operátor, dnes oznámil, že vybral společnost Astrium k zhotovení a dodání nového telekomunikačního satelitu pod názvem Eutelsat W5A.

Nová družice bude mít celkem 48 transpondérů v Ku pásmu a bude sloužit na orbitální pozici 70,5 stupně východně. Na této lokaci je nyní zaparkován satelit Eutelsat W5, který se potýká s technickými problémy - má zkrácenou životnost a také zredukovaný počet aktivních transpondérů.

Eutelsat W5A je naplánován pro vynesení v posledním kvartále 2012 a více než zdvojnásobí provozní kapacitu na pozici 70,5°E. Satelit bude využíván k širokému rozsahu profesionálních aplikací, včetně vládních služeb, širokopásmovému internetu, GSM backhauling a výměnu video materiálů v Evropě, Africe a střední jihovýchodní Asii.

Satelit bude při startu vážit 5 tun. Eutelsat W5A bude zhotoven na bázi platformy Astrium Eurostar E3000 s očekávanou životností 15 let.

W5A bude mít 4 výkonné fixní svazky, které budou zaměřeny na různé oblasti: Evropa, Afrika, střední Asie a jihovýchodní Asie až po Austrálii. Klienti budou moci využívat svazky k regionálnímu pokrytí nebo k mezikontinentálnímu přenosu obsahu.

"Pozice 70,5°E je na křižovatce tří kontinentů, což umožňuje podnikům a vládním agenturám provést rychlé, efektivní a škálovatelné spojení mezi Evropou, Afrikou a velkou částí Asie," konstatoval Michel de Rosen, CEO společnosti Eutelsat.



"Později v letošním roce dodáme Eutelsatu satelit KA-SAT, následně Atlantic Bird 7 v roce 2011 a o rok později W5A," řekl François Auque, CEO of Astrium.

Eutelsat W5A je v pořadí 10. telekomunikačním satelitem v posledních 18ti měsících, který zhotoví Astrium. Celkově je to již 19. satelit Eutelsatu od společnosti Astrium. Nová družice je součástí investičního programu Eutelsatu pro období červen 2009 až červen 2012. Průměrně do svého rozvoje ročně investuje 450 milionů euro.

redakce





Reklama




Vybrané články