Quantcast

UPC Direct: Eurosport 2 na Astře a Thoru začal vysílat v češtině

| Tisk

logo Středoevropská satelitní placená televize UPC Direct začala dnes odpoledne na satelitních systémech Astra (19,2°E) a Thor (0,8°W) vysílat druhý program Eurosportu s českým komentářem.

Patrně největším překvapením je obohacení služby UPC Direct na původní satelitní pozici 19,2 stupně východně (družice Astra) o český komentář na stanici Eurosport 2. Ten byl připojen k programovému feedu Eurosport 2 HUN - tedy k verzi stanice, která byla doposud určena výhradně pro maďarský trh. Vše nasvědčuje tomu, že verze pro český, slovenský a maďarský trh bude nyní společná.

Přidání českého audio tracku u stanice Eurosport 2 je patrně poslední programovou novinkou platformy na satelitu Astra. Jak je již delší dobu známo, provozovatel služby lucemburská společnost UPC DTH v létě loňského roku podepsala kontrakt na transpondérovou kapacitu se satelitním operátorem Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) na družicích Thor 5 a Thor 6. Od začátku května t.r. probíhá přeladění parabol u klientů UPC na novou pozici 0,8°W, aby mohla služba na 19,2°E skončit do konce léta letošního roku.

Kapacitu po UPC Direct na Astře si rozeberou provozovatelé placeného vysílání ze západní Evropy. Volné kapacity na 19,2°E je momentálně málo. Potřebnou kapacitu totiž "blokují" německé veřejnoprávní a komerční kanály. Ty ale plánují ukončit analogové satelitní vysílání do dubna 2012.

Pozice 19,2°E je v nových plánech SES Astra určena zejména pro západní Evropu + Polsko.

technické parametry:

satelit: Astra 1M (19,2°E)
kmitočet: 12,382 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S
modulace: QPSK
programová pozice: Eurosport 2 HUN
kódování (CA systém): CryptoWorks + Nagravision 3

Podobně UPC Direct zahájila šíření českého komentáře u programu Eurosport2 také na satelitu Thor 6. Ačkoliv klienti této platformy již mohou přijímat Eurosport 2 North East s českým komentářem od konce dubna z transpondéru Canal Digital (freq. 11,862 GHz, pol. H, SR 28000, FEC 7/8), dnes byla česká audio stopa připojena na transpondéru UPC k programu Eurosport 2, který byl doposud určen pro maďarský trh.

technické parametry:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 11,727 GHz
polarizace: vertikální


SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S
modulace: QPSK
programová pozice: Eurosport2
kódování (CA systém): CryptoWorks + Nagravision 3

Pro příjem českého komentáře stanice Eurosport 2 je zapotřebí změnit audio track na dálkovém ovládání (obvykle tlačítko se symbolem reproduktoru, AUDIO atp.). Přesný postup změny jazykové mutace nalezne divák v manuálu svého satelitního přijímače.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články