Quantcast

ČT z Pradědu: 30. 9. konec analogové ČT2, přeladění analogové ČT1 a start digitálního vysílání

| Tisk

logo Česká televize k 30. 9. 2010 na vysílači Jeseník – Praděd vypne analogovou ČT2, přeladí analogovou ČT1 a spustí digitální vysílání všech čtyř programů ČT. Na změny od 4. 8. 2010 upozorňuje piktogram.

Česká televize na konci září 2010 uzavře výstavbu svých digitálních vysílačů velkého výkonu. Posledním šestadvacátým se stane vysílač na Pradědu. Veškeré kroky potřebné ke spuštění digitálního zemského vysílání ČT na vysílači Jeseník – Praděd proběhnou až 30. září 2010, a to včetně záměny analogových vysílacích kanálů ČT1 a ČT2, která byla původně plánovaná na 1. srpen 2010. Ve čtvrtek 30. září 2010 na Pradědu nejprve definitivně skončí analogové zemské vysílání ČT2 na 50. kanálu. Na tento kmitočet bude posléze z 36. kanálu přesunuté analogové zemské vysílání ČT1. Na uvolněném 36. kanálu následně v brzkých hodinách 1. října 2010 začne řádný provoz digitálního zemského vysílání všech čtyř programů České televize (multiplex veřejné služby).

Multiplex veřejné služby obsahuje programy ČT1, ČT2, ČT4 a ČT24 a balíček stanic Českého rozhlasu (ČRo).

Diváci v územní oblasti Jeseník od začátku srpna snadno poznají, že přijímají signály, jichž se uvedené změny týkají. Do analogového vysílání ČT1 na 36. kanálu i ČT2 na 50. kanálu z Pradědu je od středy 4. 8. 2010 vložen piktogram. Grafický symbol v podobě čtyř čtverečků je trvale velnut přímo do obrazu obou programů, a to do pravého spodního rohu (viz snímek). Během prvního zářijového týdne se vedle něj začne objevovat také textová lišta s bližšími informacemi o změnách.

obrázek Analogové vysílání ČT1 a ČT2 z vysílače velkého výkonu Jeseník – Praděd slouží jako zdroj signálu pro řadu analogových převaděčů. Tyto analogové vysílače malého výkonu tedy od 4. srpna 2010 přebírají vysílání Jedničky a Dvojky včetně piktogramu. U analogových převaděčů ČT2 je tak relevantně signalizováno jejich brzké vypnutí – jejich provoz skončí taktéž k 30. září 2010. V případě analogových převaděčů ČT1 představuje přebírání piktogramu jediné reálné technické řešení – většina jich bude na počátku října přeladěna na náhradní zdroj, piktogram tak z jejich signálu zmizí a vysílání takových převaděčů zůstane i po 30. 9. 2010 prozatím zachováno. Ucelený přehled analogových vysílačů ČT malého výkonu závislých na zdrojovém signálu z Pradědu s konkrétními informacemi o jejich řešení Česká televize zveřejní na přelomu srpna a září.

O vypnutí analogového vysílání ČT2, přeladění analogového vysílání ČT1 a spuštění digitálního vysílání všech čtyř programů ČT z Pradědu bude Česká televize informovat obyvatele dotčených regionů nejen prostřednictvím piktogramu a textové lišty.

Od začátku září bude portfolio informačních aktivit České televize k digitalizaci na severovýchodě Moravy posíleno ještě o outdoorovou reklamu. Přímo do domácností budou distribuovány statisíce letáků, v prostředcích hromadné dopravy budou umístěné plakáty, regionální rozhlasové stanice budou vysílat upozorňující spot. Česká televize také individuálně seznámí všechny dotčené obce a města s podrobnostmi o vypínání či o úpravách analogových převaděčů závislých aktuálně na zdrojovém signálu z vysílače Jeseník – Praděd.



Síť 1 provozovaná Českou televizí šíří digitální zemské vysílání (DVB-T) multiplexu veřejné služby – programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby a stanice Českého rozhlasu. Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB-T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.

z informací ČT

redakce





Reklama




Vybrané články