Quantcast

Česká televize plánuje letos spustit regionální vysílání přes satelit

| Tisk

logo Česká televize (ČT) plánuje rozšířit své služby pro satelitní diváky a hodlá vysílat regionální mutace svého zpravodajství přes satelit jako samostatné programové pozice.

"Česká televize chce i v rámci svého satelitního vysílání na pozici 23,5° východně šířit ve vybraných časech regionální mutace zpravodajství na ČT1, tedy v danou dobu vysílat současně tři varianty programu ČT1 – stejně jako je tomu v terestrickém vysílání," potvrzuje webu parabola.cz Štěpán Janda z tiskového útvaru České televize.

V praxi to znamená, že přes satelit Astra bude šířena jak stávající verze ČT1 pro Čechy, tak ČT1 pro jižní Moravu (ČT1 JM) a pro severní Moravu (ČT1 SM).

"Tento projekt by měl být uveden alespoň do zkušebního provozu ještě před koncem roku 2010," přibližuje plán Štěpán Janda z ČT. "Jeho realizace je však závislá na dostupnosti výsledně zvolených technologií, jejich ceně a průběhu případných veřejných soutěží na jejich dodávku. Žádný definitivní termín, žádné závazné datum tedy stanovené není," dodává.

ČT se s regionálním vysíláním přes satelit inspirovala v zahraničí - konkrétně u našich západních a jižních sousedů. "Česká televize chce pro diskutovaný způsob satelitního vysílání využít metodu, kterou provozují rakouská a německá televize," řekl webu Štěpán Janda.

Aplikace této podoby představuje šíření fyzicky jedné programové pozice (streamu) ČT1 po celý den se stejnými PIDy na všech třech programových pozicích. V době regionálního vysílání se v transportním toku objeví další dva streamy s moravskými verzemi zpravodajství Jedničky a moravské mutace budou v době lokálního zpravodajství používat PIDy jiné. Změny PIDů ale může některým přijímačům způsobovat problémy. "Dle dosavadních testů, jak na změnu PID reagují nejrozšířenější satelitní přijímače, by u většiny diváků k problémům docházet nemělo," uklidňuje čtenáře parabola.cz z tiskového útvaru Štěpán Janda.



ČT se ani neobává zhoršení technické kvality během šíření lokálního zpravodajství a tedy dalších dvou pozic. "Česká televize má na satelitní pozici 23,5 východně k dispozici dostatečný souhrnný datový tok. Zpravodajské vysílání svým charakterem nevyžaduje vyšší datové toky, proto nepředpokládáme podstatné snížení obrazové kvality během souběžného vysílání regionálních mutací," konstatuje Štěpán Janda.

Regionální vysílání vedle televizí jako je Bayrisches Fernsehen, Sat.1, RBB, NDR, MDR, WDR v Německu a ORF v Rakousku šíří přes satelit i řada dalších vysílatelů v západní Evropě. Například ve Francii (France 3) a Velké Británii (ITV, BBC). V těchto dvou zemích je po celý den šířeno tolik streamů, kolik je regionálních verzí. V praxi není efektivně využívaná transpondérová kapacita jako tomu je u německých a rakouských vysílatelů a jak tomu bude i u ČT.

Regionální verze ČT budou přes satelit dostupné pouze zákazníkům platforem CS Link a Skylink na satelitu Astra 3A (23,5°E), freq. 12,525 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S. Na ostatních satelitních platformách zřejmě zůstane jen verze ČT pro Čechy.

Česká televize dlouhodobě vylepšuje své služby pro své satelitní diváky. Kapacita s programy ČT má navýšenou kapacitu, v praxi se tak výrazně zlepšila obrazová kvalita všech kanálů ČT. Dále televize veřejné služby poskytla divákům prvního programu stopu v AC3. Jednou ze zatím posledních novinek je spuštění kanálu ve vysokém rozlišení ČT HD s přepínáním programů ČT1, ČT2 a ČT4 podle dostupnosti obsahu v nativním HD formátu. Diváci se tak dočkali například zimních olympijských her (Vancouver) či MS ve fotbale v nejlepší možné technické kvalitě.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články