Quantcast

ČT přelaďuje analogové vysílače: V noci na 2. 9. ČT1 Olomouc

| Tisk

logo Česká televize řeší očekávané rušení analogového a digitálního vysílání – analogové převaděče ČT1 Slušovice, Liptál a Lužná již byly přeladěné, v noci na 2. 9. bude přeladěn i analogový vysílač ČT1 Olomouc, přeladění analogového vysílače ČT1 Hodonín závisí na mezinárodní koordinaci.

Česká televize, České Radiokomunikace (ČRa) a Český telekomunikační úřad (ČTÚ) řeší vzájemné rušení analogových vysílačů ČT1 velkého výkonu Olomouc – Radíkov a Hodonín – Babí lom s nově spuštěnými digitálními vysílači ČT velkého výkonu Zlín – Tlustá hora a Valašské Klobouky – Ploštiny.

Digitálnímu vysílání sítě 1 z kót Zlín – Tlustá hora a Valašské Klobouky – Ploštiny, které vstoupilo 1. září 2010 do řádného provozu, byl Českým telekomunikačním úřadem vymezen v rámci Technického plánu přechodu (TPP) 33. kanál. Stejný kmitočet ale již historicky využívá, respektive využívalo několik analogových vysílačů velkého i malého výkonu, které se nacházejí v dosahu digitálního vysílání z Tlusté hory a Ploštin.

ČT očekávala vzájemné rušení analogového a digitálního vysílání. Proto ve spolupráci s ČRa a ČTÚ iniciovala ještě před zahájením řádného provozu digitálních vysílačů Zlín – Tlustá hora a Valašské Klobouky – Ploštiny jejich zkušební vysílání. Během něho byla ve vytipovaných oblastech provedena kontrolní měření, jež ověřila skutečnou míru vzájemného rušení. Potvrdilo se u analogových vysílačů ČT1 malého výkonu Slušovice, Liptál a Lužná II i u analogových vysílačů ČT1 velkého výkonu Olomouc – Radíkov a Hodonín – Babí lom.

Nejsnazším řešením vzniklé situace by sice bylo předčasné vypnutí dotčených analogových vysílačů. Česká televize ale nechce, aby diváci museli čelit nečekanému předčasnému ukončení analogového vysílání, proto požádala České Radiokomunikace a Český telekomunikační úřad o zajištění všech potřebných náležitostí pro další provoz uvedených analogových vysílačů, tedy o jejich přeladění na náhradní kmitočty. Analogové převaděče ČT1 Slušovice a ČT1 Liptál byly přeladeně již 26. srpna 2010 a ČT1 Lužná II pak 30. srpna 2010 (viz tabulka). V případě analogových vysílačů ČT1 velkého výkonu je však potřeba respektovat i mezinárodní kmitočtové koordinace.

Pro analogový vysílač ČT1 Olomouc – Radíkov se podařilo vyjednat mezinárodní kmitočtovou koordinaci obratem, a tak bude v noci ze středy 1. září na čtvrtek 2. září 2010 přeladěn z dosavadního 33. na 28. kanál. Pro zásah na vysílací technologii je na vysílači Olomouc – Radíkov nezbytná krátká výluka analogového vysílání, a to nejen programu ČT1, ale i televize Prima. Česká televize děkuje divákům za pochopení.

ČTÚ nadále jedná o mezinárodní kmitočtové koordinaci pro analogový vysílač ČT1 Hodonín – Babí lom s rakouskými a slovenskými úřady. Výsledky jednání se očekávají do pondělí 6. září 2010. Jakmile budou stanoveny technické podrobnosti, ČT o nich bude informovat tiskovou zprávou. Zatím bude ČT1 z Babího lomu pokračovat v analogovém vysílání na 33. kanálu. Diváci v některých lokalitách tedy mohou registrovat vzájemné rušení analogového a digitálního signálu.




obrázek

Diváci přijímající analogové zemské vysílání ČT1 z uvedených analogových vysílačů musí po jejich přeladění na svých televizních přijímačích znovu naladit předvolbu, pod níž mají první program České televize uložený.

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT





Reklama




Vybrané články