Quantcast

Kdy a jak STV v paketu Slovak Link

| Tisk

Slovenské Radiokomunikace, odštěpný závod Slovenských telekomunikací, zahájily 26.6.2002 testovací provoz nové digitální platformy SLOVAK LINK na satelitu EuroBird1.

V první fázi byl v tomto multiplexu vysílán jediný TV test kanál, pojmenovaný jako Markíza, který přenášel testovací obraz i nepřerušovaný zvukový doprovod. V další fázi se v paketu obevil druhý test kanál 'ST' a 7 rozhlasových stanic (SRo 1 - Rádio Slovensko, SRo 2 - Rádio Děvín, SRo 3 - Rock FM Rádio, SRo 4 - Regina Bratislava a rádia Twist, OKEY, FUN). Posledně tři uvedená rádio jsou od počátku zakódována systémem CryptoWorks.

Vedle rozhlasových programů se má v paketu SLOVAK LINK objevit i veřejnoprávní slovenská televize s oběma programy STV1 a STV2. V paketu má dále vysílat i slovenská Markíza, která opustí paket Czech Link, kde je již zkušebně vysílána od prosince loňského roku.

V paketu SLOVAK LINK by se měla objevit i nové slovenská TV stanice MUSIC CHANNEL, která odstartuje začátkem příštího roku. Satelitní signál by měla využívat jako přenosovou trasu na získané terestrické vysílače.

Jak jsme již uvedli, v paketu Slovak Link bude vysílat i STV. V současné době mohli pozorní diváci již spatřit nekódované vysílání monoskopu STV2 včetně teletextu BLESK.

Jak to vypadá s vysíláním STV na satelitu? Náš spolupracovník pan Pavel Růžička zjišťoval bližší informace přímo u STV.

KÓDOVÁNÍ VYSÍLÁNÍ
Satelitní vysílání STV1 a STV2 bude zakódováno systémem CryptoWorks a signál bude v první fázi sloužit jako distribuční trasa pro terestrické vysílače na Slovensku. V další fázi bude družicový signál uvolněn i pro kabelové operátory, později i pro individuální příjem (DTH). Je zatím předčasné hovořit o konkrétních datech.



KÓDOVÁNÍ I NEKÓDOVÁNÍ VYBRANÝCH POŘADŮ
Slovenská televize zvažuje po vzoru České televize v Czech Link vysílat volně ve Slovak Link takové pořady, ke kterým má vysílací práva i k šíření mimo území Slovenska - typicky jsou to zpravodajské a publicistické pořady.

Střídat kódovaný a nekódovaný signál však může být v některých případech velkým problémem pro individuální příjem. Na trhu jsou totiž i příjímače, které při těchto změnách (kód/nekód signál) dokáží 'zatuhnout', nebo nejsou schopny přijmout informaci o prodloužení platnosti karty na další období.

PŘÍJEM STV I V ČR
Velkou otázkou (organizační i finanční) je i možnost legálního příjmu STV v České republice na kartách Czechlink. O této možnosti se uvažuje, probíhají jednání. V současnosti je situace komplikovaná, nedají se odhadnout výsledky jednání, ani určit případné termíny možného provozu.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články