Quantcast

Eutelsat si objednal nový satelit Eutelsat W3D

| Tisk

logo Společnost Eutelsat Communications, jeden z předních světových satelitních operátorů, dnes s firmou Thales Alenia Space podepsala kontrakt na zhotovení a dodání nového telekomunikačního satelitu Eutelsat W3D. Ten bude náhradou za ztracený Eutelsat W3B, který byl vynesen 28.10.2010.

Podle plánu bude mít nový satelit celkem 56 transpondérů a bude dodán do 24 měsíců, což umožní společnosti Eutelsat zahájit komerční provoz na novém satelitu již začátkem roku 2013.

Eutelsat W3D bude zhotoven na bázi platformy Spacebus 4000 společnosti Thales Alenia Space. Kosmický aparát W3D bude umístěn na orbitální pozici 7 stupňů východně, kde rozšíří transpondérovou kapacitu až na 70 transpondérů ze stávajících 44. Dodatečná kapacita umožní stávajícím zákazníkům rozšířit své služby, zajistit záložní kapacitu a umožní využít pozici 7°E k další expanzi v Evropě, na Středním Východě, Africe a ve Střední Asii.

Michel de Rosen, CEO společnosti Eutelsat objednávku nového satelitu okomentoval: "Eutelsat nyní prosazuje včasné dodání W3C na pozici 16°E v první polovině roku 2011 a následně začal pracovat na programu W3D, který bude dokončen do 24 měsíců. Naším jasným cílem je aplikovat na oba programy veškerá vhodná doporučení."

W3D bude mít celkem 3 zóny pokrytí:

* vysokovýkonné pokrytí v Ku pásmu se zásahem celé Evropy, zaměřený na střední Evropu a Turecko a částečně optimalizovaný pro DTH příjem.



* rozšíření pokrytí napříč Evropou, severní Afrikou a Středním Východem a také střední Asie prostřednictvím svazku v Ku pásmu určeného pro profesionální video spoje a datové sítě.

* pokrytí subsaharské Africky a ostrovů v Indickém oceánu pro regionální telekomunikační a internetové služby v Ku pásmu. Propojení s Evropou bude také možné s africkými pokrytí prostřednictvím kombinací kmitočtů v Ka pásmu v Evropě a frekvencí v Ku pásmu v Africe.

Z finančního pohledu W3D nahradí původní kosmický program W3B, který byl plně hrazen z pojištění.

Na pozici 16°E nyní pracují satelity Eutelsat W2M, Eutelsat Sesat a Eurobird 16A. Na 7°E je nyní zaparkován satelit Eutelsat W3A.

redakce





Reklama




Vybrané články