Quantcast

Slovak Link zahájil pravidelné vysílání

| Tisk

Slovenští diváci se dnes konečně dočkali svého digitálního paketu. Multiplex slovenských televizních a rozhlasových programů nese název SLOVAK LINK a již od počátku (26.6.2002) obsahoval jeden test TV kanál. Začátkem srpna byl paket rozšířen o nekódované programy slovenského veřejno-právního rozhlasu SRo1 - Rádio Slovensko, SRo2 - Rádio Děvín, SRo3 - Rock FM Rádio. V paketu jsou dále vysílány i soukromé stanice TWIST, OKEY a FUN. Signál těchto rádií je zakódován systémem CryptoWork, který používá mj. i paket Czech Link.

Dnes se v paketu Slovak Link vynořila Televízia Markíza, která po přechodné době ukončí vysílání v paketu Czech Link, kde vysílala zkušebně 9 měsíců. Dále v paketu Slovak Link vysílá i druhý program slovenské veřejno-právní televize STV2. TV Markíza, stejně tak i STV2 jsou zabezpečeny proti neautorizovanému příjmu systémem CryptoWorks. V další fázi bude paket Slovak Link doplněn i o STV1. Výhledově se počítá i se stanicí Music Channel, která satelitní signál patrně využije jako distribuční cestu pro sadu terestrických vysílačů na Slovensku.



V první fázi bude kódovaný signál uvedených stanic sloužit jako přenosová trasa na terestrické vysílače ST a.s., v další etapě bude satelitní signál uvolněn i pro kabelové rozvody. Nakonec bude satelitní signál uvolněn i pro individuální příjem ze satelitu. Ke příjmu bude zapotřebí digitální satelitní přijímač s integrovaným dekodérem CryptoWorks či receiver se sloty CI, do kterého se vloží modul CryptoWorks a do něj dekódovací karta Slovak Link. Ke příjmu programů Slovak Link postačí na Slovensku a v ČR parabolická anténa o průměru 70cm.

Slovak Link vysílá, stejně jako Czech Link, na satelitu EuroBird1, na pozici 28.5E, na kmitočtu 12,643 GHz, SR 27500, FEC 3/4.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články