Quantcast

Thor 6: Music Box, TV Lux a Hornet Radio, Hit FM na novém kmitočtu

| Tisk

logo Slovenské nekódované televizní stanice Music Box, TV Lux a rozhlasové služby Hit FM a Hornet rádio vysílají od dnešního dne z nového transpondéru satelitu Thor 6 (0,8°W). Programy se stěhují do jiného multiplexu skandinávského satelitního operátora Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) a to na kmitočet 11,919 GHz, pol. V.

Multiplex není nový. Vysílají v něm mimo jiné i další slovenské FTA programy - Musiq1, TV Lux a dále také slovenské rozhlasové stanice Express, FUN Rádio, Rádio One BB, Radio Európa 2. Všechny je možné přijímat na běžných set top boxech.

Jiná situace je ale u rozhlasových stanic FUN Rádio (mutace označené FUN 1, FUN 2, FUN 3, FUN 4, FUN 5), Expres (mutace pojmenované Expres Bratislava, Expres Západ, Expres Stred, Expres Východ a Expres Žilina). Tyto programy se vysílají ve zvukovém formátu HE AAC pro který je nutný set top box s podporou tohoto formátu. Jinak na těchto pozicích zvuk neuslyšíte.

technické parametry:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 11,919 GHz
polarizace: vertikální


SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S
modulace: QPSK

Ve stejném DVB-S multiplexu jsou dále šířené moldavské televizní a rozhlasové programy. Většina z nich je ale zakódována systémem Conax.

Změny kmitočtů programů na pozici 0,8°W, na satelitech Thor 5 a Thor 6, skandinávského satelitního operátora Telenor Satellite Broadcasting (TSBc), jsou v poslední době poměrně časté. Všechny změny souvisí s optimalizací transpondérové kapacity, kterou má pro jednotlivé regiony k dispozici. S optimalizací souvisí i přesuny programů na jiné kmitočty, což jsou nepříjemné změny zejména pro satelitní diváky s vlastními set top boxy, kteří musí provést nové naskenování stanic.

redakce





Reklama




Vybrané články