Quantcast

HD-BOX IRD-8000HD PVR Irdeto - malý, avšak s velkou přidanou hodnotou

| Tisk

Posledním letošním modelem od HDBOXu je HD-BOX IRD-8000HD PVR Irdeto, výrobce přijímačů v něm dokázal skloubit dvě prozatím nevyzkoušené věci - a to na jedné straně linuxový základ přístroje a na straně druhé certifikát Irdeto pro integrovanou čtečku. Myslím, že by se toto novátorství mohlo výrobci vyplatit. Designově i hardwarově přístroj zapadá do řady již prodávaných přístrojů HDBOX 7110 a 9105.


obrázek


obrázek


Na čelní straně mne osobně velmi zaujalo decentně podsvícené logo HDBOXu po spuštění přístroje.


obrázek


obrázek

Základní technická data o přístroji najdete zde

Po zapnutí přístroje do sítě a jeho nabootování cca 30 vteřin (rovněž z deep standby), ze standby přístroj nastartuje do 10 vteřin uvidíme na obrazovce základní menu pro nastavení


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Menu přístroje má jiné grafické zpracování než předcházející modely, ale struktura je velmi podobná. Menu je přehledné, český jazyk bezchybný. Vlastní uživatelské nastavení provedeme velice jednoduše v menu instalace, nastavení antény – vyhledání služby, přístroj podporuje diseqc V1.0/1.2/USALS. Po naladění všech programů Skylinku – přístroj nemá problém se žádným transpondérem, můžeme po vložení příslušné karty již sledovat naše oblíbené programy. Pokud chceme, můžeme si své programy uspořádat pomocí Správce seznamu programů. Je možnost vytvořit si dostatečný počet favoritních skupin, které si můžeme sami pojmenovat. Vyzkoušel jsem i aktivaci nové karty Skylink Irdeto, vše bylo hotovo do 30 sekund, následné přepínání kódovaných programů bylo do 1 sekundy. Přístroj disponuje i funkcí Blind Scan - vyhledávání naslepo.


obrázek


obrázek

Přes menu CA si můžeme přečíst všechny dostupné informace o naší přístupové kartě, poskytované v systému Irdeto

V informačním okně po stisknutí tlačítka info, jsou nám zobrazovány údaje z EPG, informace o technických parametrech vysílání- transpondér - SID, TSID,ONID, včetně družice a provozovatele, přístroj podporuje rozlišení až 1920 x1080p. Obrazová kvalita zobrazovaných programů byla výborná, neshledal jsem v obraze nic rušivého, pro zobrazeni jsem používal TV SONY BRAVIA 55EX725

Případný další upgrade firmware je možný provést tak jako u všech HDBOXů přes USB u tohoto modelu je navíc později plánována i OTA – upgrade přes družici. Přístroj má i možnost uložení si vlastního uživatelského nastavení na zvolené médium přes menu –instalace-uložit systémová nastavení. Po takto provedené záloze se máme možnost kdykoliv k našemu nastavení vrátit.

HD-BOX IRD-8000HD PVR Irdeto je vybaven všemi standardními funkcemi, které jsou důležité pro současného diváka. A to timeshift, PIP, nahrávání včetně časovače a interaktivní internetové služby.

Timeshift je možný pouze s připojeným externím diskem a musíme mít zvoleno úložiště pro tyto data na tomto externím disku, poté je možné zpožděné přehrávání po stisknutí tlačítka play na dálkovém ovladači. Externí disk musí být formátován v systému NFTS, FAT32 nebo JOURNALED.

PIP funguje standardně jako u jednotunerového přijímače, tzn v PIPu můžeme sledovat programy na stejném transpondéru. Na ovládání PIPu můžeme použít tři tlačítka na dálkovém ovladači.

Nahrávání zvolených programů u přijímačů HDBOX je vždy řešeno velmi dobře, nejinak je to i u tohoto přístroje. Podařilo se mi nahrávat nejvíce 3 HD programy, 4 a 5 jsem sledoval v PIPu a šestý jako zpožděný záznam. Což je na jednotunerový přijímač velmi slušné. Ovšem při této extrémně zvolené zátěži již nestíhal můj externí disk a programy z PIPu občas kostičkovaly. U SD programů jsem tyto problémy nezaznamenal. Záznamy jsou ukládány ve formátu *.ts, následně je možná jejich další úprava např. pomocí DVR Studia HD.


obrázek


obrázek


obrázek


Pomocí časovače si můžeme nahrávání také naprogramovat – a to buď stiskem jednoho tlačítka v programovém průvodci EPG nebo ručně přes menu časovače . Můžeme si zvolit rovněž možnost začátku nahrávání před vlastním zvoleným programem i čas ukončení nahrávání po zvoleném programu. Rovněž si můžeme zvolit místo kam chceme nahrávky ukládat a to na USB1, USB2 nebo síťový disk.


obrázek


obrázek

Nahrané programy se dají jednoduše stiskem jednoho tlačítka na dálkovém ovladači přehrávat. Manipulace s nahrávkami je jednoduchá – funkční je přetáčení vpřed i vzad, zastavení i spuštění i posun na zvolené místo. Je rovněž možné přehrávat ze síťového disku, otestoval jsem připojení i funkčnost mého NAS serveru Synology. Server jsme připojil přes menu k přijímači a mohl jsem přehrávat soubory MKV, AVI, VOB, MP4 včetně rozlišení 1080p.

Pokud chceme zobrazit více programů na obrazovce můžeme využít mozaiku zobrazených programů


obrázek

Přístroj disponuje i síťovým připojením nutným pro interaktivní internetové služby, IP adresa může být statická nebo přidělená z DHCP.

Z interaktivních internetových služeb jsou dostupné Youtube, Earth Touch další je možné přidávat jednoduše přes menu za pomoci virtuální klávesnice. Další funkcí je internet TV +, kde můžeme sledovat online internetové televize


obrázek


obrázek

Použití webového prohlížeče je stejné jako u předchozích modelů, doporučujeme nahrát webzeal na usb disk a tento přimoutovat k přijímači. Poté již můžeme využívat všechny možnosti tohoto pluginu ať již s pomocí virtuální klávesnice nebo externí usb wifi klávesnice.


obrázek


obrázek


obrázek

Pro zkušenější čtenáře přikládám screenshot po připojeni k přístroji přes FTP a telnet


obrázek


obrázek


Závěrečné hodnocení:
+ spojení linuxu s certifikovaným Irdetem
+ bezproblémová funkce s kartou Skylink Irdeto
+ interaktivní internetové služby - Youtube, web prohlížeč


+ bezchybný český jazyk v menu, TXT i EPG
+ jednoduchá obsluha
- nenašel jsem nic co by mi nevyhovovalo

Přístroj navazuje na osvědčené modely 9105 a 7110, navíc je vybaven certifikovanou čtečkou IRDETO, neměl by tedy mít v budoucnosti žádný problém s příjmem českých nebo slovenských kanálů ze satelitu. Ovládání je jednoduché a intuitivní, cena na českém trhu příznivá, přístroj se prodává za 3190,- Kč. Může jej používat nejenom ten uživatel co se „jenom dívá“ ale i ten kdo chce trochu proniknout do tajů Linuxu. Ale není to podmínkou, k používání přístroje nebudete potřebovat žádné speciální znalosti. Pokud se podíváme na kvalitu použitého hardware, tak po zkušenostech s prodejem této značky mohu s klidem napsat, že HDBOXy jsou jedny z nejspolehlivějších přístrojů na našem trhu. Pokud se právě teď rozhodujete vyměnit Vaši starší kartu Cryptoworks za plnohodnotné Irdeto, mohl by tento přístroj být právě pro Vás.

Přístroj můžete zakoupit zde.

Ing.PAVELKA Miroslav
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články