Quantcast

Novinky v dekódování a příjmu pay-tv (28.)

| Tisk

ORF KONČÍ V KÓDU BETACRYPT
Po několika měsících, kdy rakouská veřejno-právní televize ORF si nechala zpracovat podrobnou analýzu možností přechodu na jiný systém, je rozhodnuto.

V dubnu 2003 začne ORF používat vedle současného kódovacího systému BetaCrypt1 kódovací systém CryptoWorks, ke kterému získala rakouská televize nedávno licenci. Současný BetaCrypt1 bude u programů ORF1 a ORF2 používán již jen do konce příštího roku.

ORF vysvětluje nutnost změny kódovacího systému a lepšího zabezpečení zakoupených programů autorskými právy k jednotlivým pořadům, které má ORF pouze pro území Rakouska.

Ke změně kódovacího systému zřejmě donutily ORF i částky, které musela televize zaplatit firmě BetaResearch za licenci na užívání kódovacího systému BetaCrypt. Pro srovnání: licence k užívání kódovacího systému Viaccess je údajně až 5x levnější než na BetaCrypt. Kódovací systém Viaccess byl jedním ze systémů, o který se ORF nedávno zajímala.

Změna kódovacího systému přinutí rakouské abonenty paketu Premiere k další investici do satelitního příjmu ORF: divák si bude muset zakoupit modul CryptoWorks či přijímač s již vestavěným dekodérem CryptoWorks. Kódovací systém CryptoWorks používají i naše domácí platformy Czech Link, Slovak Link i UPC Direct. Změna u ORF může mít i příznivý dopad na novinky - digitální přijímače s vestavěným dekodérem CryptoWorks.

Paket ORF Digital vysílá na družici Astra 19.2E, na kmitočtu 12,692 GHz (polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6). V paketu jsou vysílány kódované programy ORF1, ORF2 (včetně regionálních vstupů) a volné TW1 / ORF Sport a řada stanic rakouského veřejno-právního rozhlasu.

KÓDY K DALŠÍMU PROGRAMU ZNÁMY...


I když řada provozovatelů pay-tv v kódu Viaccess1 pomýšlí nad plošnou výměnou přístupových karet, mají hackeři ještě co do činění - zatím nebyly rozluštěny všechny programy v kódu Viaccess1.

V těchto dnech se na internetu objevily kódy k identu 00 0F 00, který používá arabská televize EMI SPECIAL CHANNEL. Tento program je vysílán na družici Arabsat 3A (pozice 26°E), na kmitočtu 11,874 GHz (polarizace vertikální, SR 4444, FEC 7/8, CA Viaccess1).

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články