Quantcast

Skylink: Exkluzivní program se na našem trhu nevyplatí

| Tisk

logo O vypínání dalších programů v MPEG-2/SD, teletextu u HD programů a nečekaném přerušení distribuce HD programů skupiny Novy je dnešní rozhovor. Na otázky webu parabola.cz odpovídal Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která provozuje největší satelitní platformu Skylink. V rozhovoru mj. uvádí, že na očekávané hybridní set top boxy si diváci v Česku a na Slovensku musí počkat do příštího roku.

Parabola.cz: Skylink má před sebou řadu projektů a úkolů. Jedním z nich je ukončení distribuce programů v MPEG-2/SD a jejich nahrazení v MPEG-4/SD nebo MPEG-4/HD. První vlna vypínání většího počtu programů ve starém formátu MPEG-2/SD (CS Film, CS Mini, Horor Film, Relax - Pohoda, Rebel, ducktv, Eurosport) se blíží. Půjde o mix stanic (placené i bezplatné). Co od této první etapy očekáváte?

Jaromír Glisník: Většina našich programů již vysílá v HD nebo MPEG-4/SD. Nejedná se tedy o zcela první vlnu vypínání distribuce v MPEG-2. Uvedený seznam pravděpodobně rozšíří ještě další dvě nebo tři stanice z portfolia TV Nova. K vypnutí dojde v průběhu září letošního roku, po návratu našich zákazníků z dovolených. Dle průzkumu, který jsme realizovali v minulém měsíci, naši zákazníci o nutnosti přechodu na HD přijímače vědí a tomu odpovídají jejich zvýšené prodeje. Někteří zákazníci však, jak bývá zvykem, odkládají výměnu přijímače na poslední chvíli. Věříme, že zářijová vlna vypínání MPEG-2 distribuce proces výměny urychlí.

Vypínání MPEG-2 bude pro mnohé Vaše zákazníky znamenat výměnu starého satelitního přijímače za novější (MPEG-4/HD box). Jak "přesvědčíte" klienty, že je čas vyměnit přijímač? Chystáte pro ně jakou motivační nabídku?

SD přijímače mají své již odslouženo a jejich výměna vlivem technického zastarání by i tak byla jen otázkou krátkého času. O přechodu Skylinku na MPEG-4/HD prodejci satelitní techniky vědí od roku 2008. Všechny přijímače s certifikátem Skylink READY jsou HD. Dají se pořídit za velmi dobré ceny, není potřeba zvláštní motivační nabídky. Vždyť kvalitní satelitní přijímač dnes stojí méně, než běžný mobilní telefon. Pro předplatitele placené nabídky mají naši vybraní prodejci již dva roky program dotovaného přijímače za 999 Kč.

Plánujete nějakou informační kampaň k vypínání MPEG-2/SD programů?

Informace o vypínání MPEG-2 programů rozesíláme našim zákazníkům spolu s pravidelnou připomínkou předplatného již delší dobu. Na podzim informační kampaň ještě posílíme. Očekáváme, že významnou roli sehrají rovněž prodejci satelitní techniky, kteří o vypínání distribuce v MPEG-2 vědí již rok. Mají v rukou mnoho silných prodejních argumentů – nejširší nabídka HD programů, výhodná cena nových přijímačů a v neposlední řadě funkce FastScan, díky které odpadne majiteli nového přijímače manuální přelaďování.

Jak běžný uživatel Skylinku zjistí, zda jeho přijímač podporuje formát MPEG-4/HD?

Na stránce www.skylink.cz/hd-prijimac jsme připravili jednoduchou možnost jak rychle a snadno ověřit zda váš satelitní přijímač podporuje standard HD.

Dokážete odhadnout, kolik procent zákazníků Skylinku má dnes ještě "nevyhovující" MPEG-2/SD přijímač?

V České republice je to přibližně 25%, na Slovensku 27%. V prvním pololetí letošního roku se prodalo přibližně 200 tisíc HD přijímačů a CA modulů, v druhém pololetí bývají prodeje vyšší. Obnova tedy pokračuje dostatečně rychle. U českých zákazníků očekáváme, že k naprosté většině zbývajících výměn přijímačů dojde ještě do konce roku 2015. Ostatní zákazníci vymění své přijímače během první poloviny roku 2016 tak, aby byli připraveni na vypnutí MPEG-2 distribuce České televize a českých komerčních stanic Novy a Primy koncem června 2016. To jistě pomůže i prodeji HD přijímačů na Slovensku, kde dojde k vypnutí MPEG-2 distribuce koncem roku 2016.


obrázek

Podle ohlasů zákazníků z první vlny vypínání programů můžete udělat první analýzy. Může závěr z těchto dat přinést i nějakou nečekanou změnu (zrychlení či zpomalení vypínání)?

S přechodem distribuce MPEG-2 na MPEG-4 máme již velké zkušenosti. Nepředpokládám, že zářijová vlna přinese nečekaný výsledek. Přechod na HD je převážnou většinou zákazníků přijímán pozitivně.

M7 Group měla v plánu na podzim představit první hybridní set top boxy pro příjem programové nabídky Skylinku. Jak daleko či blízko je představení dlouho očekávané novinky se systémem Viaccess Orca?

Hybridní set top boxy se systémem Viaccess Orca se v letošním roce na trh v České republice a na Slovensku nedostanou. Aktuálně probíhají finální testy a v příštích týdnech zahájíme distribuci v Nizozemí a Belgii.

Chystáte pro uživatele hybridních přijímačů širší programovou nabídku? Můžete naznačit o jaké programy se bude jednat?

Hybridní funkcionalita otevírá dveře pro rozšíření nabídky o nové televizní stanice, služby videopůjčovny a další funkce. O konkrétní nabídce budeme informovat před spuštěním naší hybridní platformy.

Před měsícem představil bývalý majitel platformy Skylink, společnost Towercom, svoji satelitní televizi Volná telka. Vysílá rovněž ze satelitu Astra 3B a programovou nabídku poskytuje bezplatně. Co říkáte na tento krok dnes vlastně Vašeho konkurenta?

Jedná se o překvapivou iniciativu. Na Slovensku nyní poskytují služby satelitní televize čtyři platformy. S ohledem na potenciál trhu o velikosti dvou miliónů domácností se jedná o pozoruhodný fenomén.

obrázek Volná telka má být ze satelitu poskytována bezplatně (bez měsíčních poplatků). Podobně jako dříve Skylink. Co pro Vás tento krok konkurenta znamená? Uvažujete o poskytování omezené programové nabídky zdarma nebo o snížení servisního poplatku?

Bezplatně žádná soukromá firma své služby poskytovat dlouhodobě nemůže. To ovšem neznamená, že je nemůže poskytovat bez měsíčních poplatků. Jen musí najít jiný vhodný model financování nákladů spojených s provozem platformy. Towercom jej možná našel, my nikoli. O poskytování našich služeb bez poplatků neuvažujeme.

Platforma Volná telka se bude rozšiřovat o další programy. V plánu je i placená část Plustelka. Některé chystané stanice jsou již na kapacitě M7 Group. Budete připojovat jejich systémy podmíněného přístupu k Vašim distribučním signálům?

Bývá pravidlem, že společnost, která financuje satelitní distribuci, rozhoduje o tom, komu bude satelitní vysílání přístupné. Bude-li mít Towercom zájem se spolupodílet na nákladech naší satelitní distribuce, jsme otevřeni jednání.

Towercom naznačil, že SD programy v roce 2016 nemusí skončit a zřejmě se bude snažit tyto distribuce zachovat. Co na tento záměr říkáte?

Zaznamenal jsem v médiích, že Towercom plánuje prodloužení SD distribuce na vlastní náklady. To je překvapivá myšlenka, vezmu-li v úvahu, že karty Towercomu ve starých SD přijímačích nefungují. Nevím o žádném přijímači s dekodérem Irdeto na našem trhu, který by nepodporoval HD vysílání. Kapacity je k dispozici dostatek, Towercomu v realizaci jejich plánu nic nebrání.

Vedle Towercomu se chystají vstoupit na český a slovenský trh další operátoři s pay-tv. Jak hodnotíte jejich šance? Je český a slovenský trh schopen uživit tolik platforem?

Počet satelitních platforem je již dnes velmi vysoký. Další rozmělnění nepřinese lepší služby díky silnější konkurenci. Neočekávám, že nové platformy přinesou širší nabídku nebo vyšší kvalitu. Spíše budou hledat potenciální zákazníky mezi cenově citlivými domácnostmi. Podnikatelský záměr založený na zákaznících s minimálním výnosem je, dle mého názoru, riskantní. Životaschopnost jednotlivých platforem ukáže čas.

Ze strany diváků platformy Skylink a čtenářů webu parabola.cz je poptávka po dokumentární stanici Animal Planet HD a sportovním programu Sport1 HD. Máte pro čtenáře a zákazníky v tomto směru nějakou příznivou zprávu? Z programového pohledu je stanice Sport1 HD opět atraktivnější. Získala další práva na fotbalové ligy...

Poptávku po Animal Planet HD a Sport1 HD registrujeme. Bude-li zařazení HD distribuce aktuální, včas o tom budeme informovat.

Diváci balíčku DIGITAL/HD postrádají některé HD stanice: Prima ZOOM HD, Prima LOVE HD či WAU HD. Kdy tyto programy zařadíte do své programové nabídky? Je již stanoven nějaký konkrétní termín?

Na konkrétních termínech spuštění HD distribuce těchto stanic jsme se s vysílateli dohodli. Hledáme však způsob, jak termíny uspíšit. Prozatím však nemohu přesné datum uvést.

S ohledem na další chystané rozšíření HD nabídky balíčku DIGITAL se opět nabízí otázka: Budete muset kvůli novým HD programům zdražit servisní poplatek?

Při aktuálních technologiích nemusí být distribuce programů v MPEG-4/HD výrazně nákladnější než v MPEG-2/SD. Nákladné je souběžné šíření programů v obou standardech. To bude koncem roku 2016 ukončeno. Zvýšení Servisního poplatku vlivem HD distribuce nepředpokládám.


obrázek

Před časem se M7 Group dohodla se slovenskou RTVS ohledně sdílení nákladů za satelitní distribuci. Budete tyto náklady promítat do cen?

S RTVS jsme se dohodli, že přístup k vysílání jejich HD programů nebude spojen s žádným poplatkem do konce roku 2016. O dalším je předčasné spekulovat.

Společnost M7 Group nedávno dostala pokutu od ČTÚ ve výši 9,5 milionu korun za neohlášení poskytování telekomunikačních služeb ( více zde ). Čekal jste takové rozhodnutí regulátora? Co říkáte na výši vyměřené pokuty?

Takové rozhodnutí jsem věru nečekal. Prohřešek, který nikoho nepoškodil a nepřinesl naší společnosti žádný užitek, není správné sankcionovat vysokou pokutou. Jsme lucemburská společnost a stanovisko lucemburského regulátora, že není třeba se registrovat v České republice, bylo pro nás směrodatné. Mimochodem shodné se stanoviskem slovenského regulátora. ČTÚ mělo jiný právní názor. Jakmile evropský soud v tomto kompetenčním sporu rozhodl ve prospěch stanoviska ČTÚ, neprodleně jsme se zaregistrovali, jak bylo požadováno. S rozhodnutím ČTÚ a udělením rekordní pokuty proto nesouhlasíme a rozhodli jsme se je napadnout soudní cestou.

Skylink v poslední době zařadil do své nabídky řadu nových programů, včetně programových novinek jako Mňam TV. Stanici poskytuje "jen" v SD rozlišení. Naopak (zatím) nelokalizovaný kanál Food Network je ve Vaší platformě v HD kvalitě (od 1.9. v češtině). Z tohoto pohledu je to zvláštní... Dočkají se diváci Mňam TV obrazu v HD?

Vysílatel programu Food Network HD se významně finančně podílí na jeho satelitní distribuci. Naše vysílání je přístupné nejen zákazníkům Skylinku, ale rovněž zákazníkům M7 Group v Nizozemí a Belgii. Slouží rovněž jako distribuční kanál pro další evropské platformy. Pozice Mňam, jako lokálního programu, je odlišná. Ekonomika neumožňuje zatím jeho vysílateli HD distribuci na satelitu.

Provozovatel Mňam TV chystá druhý program s názvem Mňau TV. Bude tato stanice ve Vaší nabídce? V HD nebo v SD rozlišení?

To záleží na jeho vysílateli. Jsme připraveni poskytnout jak SD, tak HD distribuci.

Podobně i Nova Sport chystá svůj druhý sportovní okruh Nova Sport 2. Bude tato stanice zařazena do Vaší nabídky?

Podobně jako u jiných programů záleží na atraktivitě programové nabídky a komerčních podmínkách. Více zatím prozradit nemohu.

Slovenské komerční stanice se snaží docílit stavu, že na slovenském území nebudou šířeny české komerční stanice, které je připravují o sledovanost (podobně slovenské stanice v Česku). Blíží se doba, kdy slovenské stanice budou pro české diváky nedostupné a naopak české komerční programy pro slovenské domácnosti? Připravujete v tomto směru nějakou změnu?

Žijeme v prostoru, kde je zákonem chráněn volný pohyb zboží a služeb. Satelitní distribuce nezná hranice států. To jsou dva důvody, proč není možné fyzicky znemožnit slovenským divákům sledování českých programů přes satelit. Dokud bude po českých programech na Slovensku poptávka, zcela jistě se najde způsob, jak slovenskému divákovi tyto programy zpřístupnit. Bez ohledu na to, co si o tom myslí kdokoli z nás. Dle odborných odhadů je přes milión karet polských satelitních platforem využíváno v zahraničí. Nikdo s tím nic neudělá.

České veřejnoprávní a komerční televize neplánují poskytovat teletext u svých HD distribucí, slovenské naopak ( více zde ). Co říkáte na jejich argumenty?

Je velká škoda, že někteří vysílatelé teletext na HD programech zatracují. Bude trvat ještě mnoho let, než se uživatelé teletextu vybaví televizory s podporou HbbTV. Do té doby bude teletext řadě diváků chybět. Usilujeme o změnu tohoto nepříznivého stavu. U Primy nám to nevyšlo, třeba uspějeme jinde.

Jednotlivé platformy se snaží odlišit od své konkurence i z pohledu programové nabídky. Přinášejí exkluzivní programy. Je již čas pro zařazení exkluzivního obsahu do nabídky Skylink? Zabýváte se takovou možností?

Koncept exkluzívního obsahu úspěšně funguje například ve Velké Británii. Na našich malých trzích zatím úspěch neslavil. Za exkluzivitu se platí hodně peněz a je prakticky vyloučeno, aby kvalitní exkluzívní program na jedné platformě ufinancovali jen jeho příznivci. Nezbývá proto, než jej dotovat z jiných zdrojů. Nic podobného neplánujeme.

Exkluzivní programy považují operátoři za svoji konkurenční výhodu. Jaké konkurenční výhody si chce vybudovat Skylink?

Všeobecná dostupnost, jak technická tak cenová, šíře nabídky, kvalita a flexibilita - to jsou naše nejsilnější konkurenční výhody.

Řada společností a poskytovatelů pay-tv v této době pravidelně zveřejňuje své hospodářské výsledky. M7 Group data zpravidla neposkytuje. Proto se dovolím zeptat: Jak si nyní vede Skylink? Kolik má Skylink aktivních přístupových karet?

Daří se nám dobře. Máme 2 milióny aktivních karet.

Kolik má Skylink abonentů pay-tv?

Placenou nabídku užívá půl miliónu našich klientů. Letošní léto je první v historii Skylinku, kdy vlivem letní sezóny počet předplatitelů placené nabídky neklesá, ale stále roste. Meziroční nárůst počtu předplatitelů placené nabídky mezi červnem 2015 a 2014 činí 35 tisíc. Vzhledem k tomu, že i naši konkurenti signalizují růst, vidím to jako důkaz oživení zájmu o placenou televizi, což mě samozřejmě těší.

Jaké balíčky jsou u diváků nejoblíbenější?

Nejvíce zákazníků si předplácí Mini, Multi a Kombi následují.

Pozorujete změnu trendu v zájmech diváků o jiné Vaše balíčky?

Loňský rok byl ve znamení raketového růstu Mini a Kombi, hlavně díky velkým slevám. Letos počet předplatitelů Mini mírně poklesl, naopak relativně největší nárůst zaznamenal počet předplatitelů Multi a Multi HD.

Ve středu odpoledne byly programy Nova HD, Nova Cinema HD a Fanda HD nahrazeny jejich SD verzemi. Nova tvrdí, že se s Vámi nedohodla na spolupráci v distribuci HD programů. Můžete se k tomu vyjádřit?

Devět měsíců náročného jednání vyústilo v květnu letošního roku v dohodu jednoznačně stvrzenou právním oddělením CET 21. Přerušení HD distribuce je porušením této dohody.

Na nedohodě dvou subjektů (M7 Group a CET21) jsou ale poškozeni zákazníci Skylink, kteří jsou jako rukojmí. Dokonce Nova doporučila využívat služby jiných operátorů, které nabízejí HD programy. Co si o tom myslíte?



Skylink a Nova budou koexistovat po mnoho příštích let. I my bychom mohli sáhnout ke krokům, které poškodí zájmy CET 21. Nepovažujeme to však za rozumné. Jednoho dne se dohodneme a jde nám o to, aby stín, který zůstane za dnešním konfliktem, byl co nejmenší.

Jak dlouho se spor s Novou může táhnout? Jak dlouho bude Skylink bez HD programů Novy? Máte i náhradní řešení - tedy jak v případě nedohody využít uvolněnou kapacitu?

Těžko soudit, jak dlouho potrvá, než bude HD distribuce obnovena. Pochybuji, že se takto, nikoli naší vinou, vyhrocený konflikt urovná za pár dní. Čtenáři webu parabola.cz velmi dobře vědí, že kandidátů na využití uvolněné satelitní distribuce je celá řada. Nechceme se však unáhlit. Pevně věříme ve změnu postoje Novy a neradi bychom hned kapacitu vyhrazenou pro Novu využili pro jiné programy, ačkoli by si to jejich vysílatelé velmi přáli. Posílání zákazníků našich partnerů ke konkurenci není naší taktikou.

Děkuji Vám za rozhovor

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články