Quantcast

Kaon NA1170 - seznamte se s přijímačem pro Novou Digi TV CZ

| Tisk

Na český satelitní trh vstoupila Nová Digi TV CZ, vylepšená platforma s širší programovou nabídku. Pojďme si představit dodávaný první model Kaonmedia NA1170 pro příjem HD a SD nabídky operátora.

Zhruba před rokem jsem na stránkách parabola.cz představil novinku české Digi TV - nový HD přijímač Kaon NA1000HD. Od té doby se mnoho změnilo - satelitní platformu od rumunského konsorcia RCS/RDS v dubnu letošního roku koupila česká společnost LAMA Energy Group, která se rozhodla investovat stovky milionů korun do české Digi TV a to od vysílacího řetězce, přes programovou nabídku až po přijímací zařazení.


obrázek

▲ Obr č. 1: Kaon NA1170 (foto výrobce)

Nová Digi TV byla oficiálně spuštěna k 1.10.2015 a není technologicky kompatibilní s původní českou Digi TV. Kdo chce sledovat programovou nabídku Nové Digi TV, musí provést výměnu vnitřního přijímacího zařízení (přijímače a karty). Zatím je v nabídce společnosti LAMA jediný HD set top box a to Kaon - na štítku obalu má uvedeno Kaon NA1170(New), nicméně v další části textu budu uvádět jen Kaon nebo Kaon NA1170.


obrázek

▲ Obr č. 2: Kaon NA1170, zadní panel

Obsah balení

V dodávané krabici se nachází samotný přijímač Kaon, dále HDMI kabel pro dokonalou reprodukci obrazu a zvuku na moderních televizorech, SCART kabel pro starší CRT televizory, v balení je také dálkové ovládání, včetně baterií. Nechybí zde ani základní uživatelská příručka pro KAON DIGI BOX v českém jazyce s barevnými fotografiemi.


obrázek

▲ Obr č. 3: Kaon NA1170, dálkové ovládání

Dálkové ovládání má stejnou podobu jako dříve zde představený přijímač Kaon NA1000HD. Pro zákazníky Digi TV, kteří doposud měli tento přijímač, bude migrace na novou technologickou platformu jednoduchá - dálkové ovládání nedoznalo žádných změn.


obrázek

▲ Obr č. 4: Kaon NA1170, Menu: Programový průvodce

Popis přijímače

Přijímač Kaon NA1170 lze zařadit do kategorie malých set top boxů. Rozměry přijímače jsou pouhých 155x110x35 mm (š x h x v). Na předním panelu se vlevo nachází dvoubarevná dioda signalizující provoz (zeleně - přijímač v provozu, červeně - přístroj ve stad-by), vedle ní je druhá dioda, která červeně problikne, jakmile stiskneme jakékoliv tlačítko na dálkovém ovládači. Napravo jsou umístěny 2 tlačítka pro přepínání programů a tlačítko stad-by.

Na zadním panelu se nachází LNB IN pro připojení satelitní paraboly, rozhraní SCART v provedení mini dim, HDMI konektor, Ethernetový port 10/100 Mbit/s (RJ45), jeden port USB 2.0 a konektor pro připojení externího 12V/1A napájecího zdroje. Nechybí zde ani čtečka přístupových karet Nagra MA (tzv. Nagravision) operátora Digi TV.


obrázek

▲ Obr č. 5: Kaon NA1170, Menu: Média

Kaon běží na stále populárnějším operačním systému Linux. Přijímač je podle návodu vybaven pamětí 256 MB RAM a 4 MB flash a chipsetem Broadcom BCM7358, TBD, A1, MIPS 3300 Core. Nemá displej, režim provozu signalizují dvě diody. Přijímač podporuje rozlišení 1920x1080i, 1280x720p, 720x576p a 720x576i, HDMI ve verzi 1.4a, HDCP 1.2. Přijímač podporuje i protokol DiseqC. Jeho podporu si může uživatel vybrat při restartu boxu / továrních nastaveních ve 4. kroku.

Dodávaný přijímač umožňuje nahrávat pořady na externí HDD či flash disk s minimální velikostí 2 GB. Výrobce doporučuje externí disk o kapacitě 500 GB. Kompatibilita s většími disky je závislá na typu HDD.

Spotřeba přijímače v provozu je podle výrobce max. 23 Wattů (naměřeno 8 Wattů), v pasivním režimu jen 0,5 Wattu (naměřeno ihned po uvedení do standby 6,7 Wattů, po deseti minutách spotřeba klesla na 0,2 Wattu).


obrázek

▲ Obr č. 6: Kaon NA1170, Menu: Poštovní schránka

Popis menu

Graficky povedené hlavní menu přijímače Kaon se skládá ze čtyř položek - "Programový průvodce", "Média", "Poštovní schránka", "Nastavení".

Submenu "Programový průvodce" umožňuje listovat v programu jednotlivých stanic. V levém sloupci se vybírá stanice, v pravém se zobrazuje program zvolené stanice. Podmenu "Vyhledat" nám umožňuje vyhledat pořady podle klíčových slov, které se ukládají do paměti přijímače. Funkce je docela užitečná. Můžeme mít zde nadefinované například slova hokej, fotbal a žádný přenos nebo pořad o dvou nejpopulárnějších sportech u nás nám již neuteče. A konečně třetí submenu "Časovač nahrávání" umožňuje nadefinovat pořady (datum, čas, stanice), které nám nemají uniknout a to buď automatickým přepnutím na zvolenou stanici, případně ji nahrát na připojený USB hard disk či flash disk. Je zde možnost nastavit frekvenci přepnutí/nahrávání: jednou, denně, týdně či v pracovní dny.


obrázek

▲ Obr č. 7: Kaon NA1170, Menu: Nastavení

Menu "Média" nabízí uživateli možnost přehrávat nahrané pořady na USB flash disku či HDD (submenu "Nahrávky"). Rovněž si zde můžeme prohlížet fotografie ale musí být v některém z podporovaných formátů JPG, BMP či PNG.

V menu "Poštovní schránka" můžete číst a spravovat poštu odeslanou provozovatelem platformy Digi TV. Služba nabízí pro providera široké uplatnění - může svým zákazníkům přinášet informace o akčních nabídkách, nových programech či chystaných změnách.

Poslední položka hlavního menu "Nastavení" umožňuje nakonfigurovat přijímač a některé parametry podle našich specifických požadavků. V submenu "Nastavení systému" lze nastavit jazyk systému, první a druhý jazyk zvukového doprovodu, první a druhý jazyk DVB titulků. Dále je v této části menu možné nastavit obraz a zvuk, průhlednost teletextu i menu, nakonfigurovat rodičovskou pojistku a rovně i uvést přijímat do továrního nastavení a zjistit informace o H/W a S/W přijímače a síle signálu aktuálně přijímaného multiplexu.


obrázek

▲ Obr č. 8: Kaon NA1170, Menu: Programový průvodce

Chování přijímače v provozu

Po zapnutí přijímače do provozu se objevilo logo Kaon, následně posledně sledovaný program. Na stanici Nova HD se automaticky zobrazovaly DVB titulky, které je možné v menu vypnout (v menu Nastavení stačí zvolit "První jazyk titulků" a "vyp.").

Při startu přijímače probíhá kontrola, zda je k dispozici nový firmware a aktuálnější seznam programů, který se automaticky stáhl do paměti přijímače.

Programy jsou seřazené podle vkusu českého diváka - tedy nejprve české celoplošné veřejnoprávní a komerční programy, následně sportovní, filmové a seriálové stanice. dětské, dokumentární, hudební, erotické, volně vysílané zpravodajské na pozici 0,8°W/1°W, Fashion TV, slovenská TV8, programy skupiny HBO, slovenské SD a HD veřejnoprávní a komerční programy a zbývající FTA programy, včetně demo kanálu rumunské DTH platformy Focus Sat. Mezi FTA programy jsou i stanice ze severského svazku satelitu Thor 6.


obrázek

▲ Obr č. 9: Kaon NA1170, Menu: Informační proužek s EPG

U multijazyčných programů (například Eurosport HD) lze měnit jazykovou verzi. Přijímač si uživatelem nastavený jazyk u programů pamatuje. Lze přepínat i mezi stereo/mono módem, který si Kaon rovněž pamatuje.

Erotické programy Dorcel TV, SuperOne a Private TV jsou opatřeny rodičovskou pojistkou. Přístup k těmto stanicím je možný po zadání správného PINu. Podobně jsou zablokovány i pořady na všech stanicích s věkovým omezením 18+. Chování přijímače je ale možné změnit v menu Nastavení.

Všechny dostupné programy jsou přijímačem automaticky nainstalovány. Stanice lze umístit do některé z 16 favoritních skupin, které si můžeme libovolně pojmenovat.

Mezi rozhlasovými programy jsou nainstalované všechny dostupné FTA programy, včetně slovenských rádií (FUN, Expres) ve formátu HE-AAC, které na přijímači nefungují.


obrázek

▲ Obr č. 10: Kaon NA1170, Menu: Informační proužek s EPG

EPG

Elektronický programový průvodce (EPG) funguje téměř na všech programech, které jsou nainstalované v přijímači. Znaky v EPG se na většině programů zobrazují korektně (výjimkou je TA3, která se vysílá z kapacity UPC DTH).

HDD a PVR funkce

Dodávaný set top box Kaon umožňuje nahrávat vysílané pořady na externí paměťové médium skrz rozhraní USB (hard disk nebo flash disk). Připojené paměťové zařízení by mělo mít kapacitu alespoň 2 GB, ideálně 500 GB. Do přijímače jsem připojil USB 3.0 flash disk značky TDK o velikosti 16 GB. Přijímač médium detekoval a umožnil práci s flash diskem. Nejprve bylo nutné disk naformátovat (používá se EXT3) a v menu zvolit médium pro záznam pořadů.

Nahrávat můžeme přímo přes příslušné tlačítko na dálkovém ovládači, případně prostřednictvím časovače. Během záznamu pořadu můžeme sledovat stejnou stanici nebo jiný program ve stejném multiplexu (přijímač má jen jeden tuner). Během nahrávání jsou nedostupné stanice v menu zašedlé. Stanice ze které pořizujeme záznam má ve výpisu programů v červeném kroužku písmeno "R".


obrázek

▲ Obr č. 11: Kaon NA1170, Menu: Channel list

Zaznamenané pořady na paměťové médium se ukládají do skrytého adresáře ".KaonPVR" a pořady do samostatných adresářů s vygenerovaným vlastním názvem. Každý podadresář tvoří 4 soubory - samotný pořad s názvem "Contents.TRP", a doplňkové soubory s informacemi o nahrávce "Contents.NAC", "Contents.INFO" a "Contents.DESC".

TRP soubory jsou patrně kryptované - na počítači se mi je nepodařilo přehrávat a tedy ani zpracovávat. Reprodukce nahraných pořadů je možná jen na přijímači, na kterém byly vytvořeny.


obrázek

▲ Obr č. 12: Kaon NA1170, Menu: Nastavení systému - Jazyk

Zaznamenané pořady z paměťového média přijímač nabízel k přehrání od začátku nebo místa, kde přehrávání skončilo naposledy. Posun v záznamu (vpřed i zpět) je možný v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 32x. Dalšími tlačítky lze posouvat v záznamu po stanovený časový interval (v menu nastaveno po 30 sekundách).

Vedle záznamu z televizního vysílání umožňuje přijímač i prohlížení fotografií ve formátech JPG, BMP a PNG, které máte na připojeném USB flash disku či HDD.


obrázek

▲ Obr č. 13: Kaon NA1170, Menu: Nastavení systému - Nahrávání

Naladění dalších programů

Podobně jako dřívější model Kaon ani nový přijímač operátora neumožňuje zákazníkům si ručně doladit (nainstalovat) další volně vysílané programy, které jim nabízí satelitní systém Thor 5/6/7 a Intelsat 10-02. Uživatel musí spoléhat na to, že v menu budou vedle nabídky Digi TV i všechny FTA stanice, které jsou dostupné na zmíněných družicích. Nelze ani nainstalovat další programy na jiných pozicích. Přijímač takovou možnost nenabízí.


obrázek

▲ Obr č. 14: Kaon NA1170, Menu: Nastavení systému - Nastavení AV

Dekódovací karta pro Novou Digi TV CZ

Pro příjem české Nové Digi TV se dodávají nové přístupové karty Nagra MA (CAID 1882). Provedl jsem proto testy, zda tyto karty nejsou spárované, jak uváděla společnost. Kartu jsem postupně vložil do několika tzv. universálních modulů se systémem Nagra a integrované čtečky linuxového přijímače s OS Enigma2 a karta v žádném testovaném dekodéru nefungovala. Pouze v dodávaném přijímači.


obrázek

▲ Obr č. 15: Kaon NA1170, Menu: Nahrávky

Předpokládám proto, že stejně jako původní česká Digi TV a jako Nová Digi TV SK se i zde používá párování karty s přijímačem pro zajištění většího zabezpečení programů před neautorizovaným příjmem.

V případě, že chce divák sledovat nabídku Nové Digi CZ na vlastním přijímacím zařízení (set top boxu či televizoru), musí si počkat do listopadu, kdy se na trhu mají objevit nové externí moduly, které mají být kompatibilní s novějším CI+ rozhraním ale i starším CI (Common Interface).


obrázek

▲ Obr č. 16: Kaon NA1170, Menu: Nastavení systému - Systémové informace

Bez dekódovací karty lze s přijímačem Kaon sledovat jen volně vysílané programy z pozice 0,8°W/1°W.

Závěr

Kaon NA1170 je jednoduchý HD set top box, který splňuje požadavky operátora na jednoduchou uživatelskou obsluhu přístroje. Přijímač umožňuje sledovat programy, nahrávat je na vlastní připojený HDD / flash disk skrz USB (kabel) i prohlížet fotografie.


obrázek

▲ Obr č. 17: Kaon NA1170, Menu: CA systém



Náročnější uživatelé si patrně počkají na zahájení distribuce přístupových modulů, které jim umožní sledovat programovou nabídku operátora Nové Digi CZ na vlastním přijímacím zařízení.

Hodnocení:
+ jednoduchá obsluha
+ možnost záznamu pořadů na vlastní HDD
+ možnost prohlížení fotografií z HDD
- nelze doladit další programy či jiné satelity

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články