Quantcast

Skylink spustil náhradní transpondér za 12,207 GHz

| Tisk

logo Lucemburská mediální skupina M7 Group, provozovatel česko-slovenské satelitní platformy Skylink, spustila nový transpondér na satelitu Astra 3B. Nová kapacita je náhradou za stávající multiplex na kmitočtu 12,207 GHz.

Nová kapacita Skylinku byla uvedena do provozu krátce po 15. hodině. Multiplex pracuje na kmitočtu 12,090 GHz s polarizací vertikální a příznivějšími technickými parametry - SR 29900, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK.

Multiplex na kmitočtu 12,090 GHz šíří stejný obsah jako na původním frekvenci 12,207 GHz s výjimkou Universal Channel. Tato stanice se již na nové kapacitě nenachází. Vysílání seriálového a filmového programu Universal Channel skončí v Česku a na Slovensku k 30.6.2016.

Na chystaný přesun programů na nový vysílací transpondér upozornil v rozhovoru pro náš server parabola.cz Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group: "Naši prodejci si stěžují na zvýšenou náročnost nastavení přijímacího zařízení pro příjem tohoto transpondéru. Frekvenci 12 207 MHz opustíme, programy přesuneme na jiný transpondér s méně náročnými vysílacími parametry. Dojde k tomu již během letošního léta a počítáme s poměrně dlouhým obdobím duálního vysílání na obou frekvencích".

technické parametry:

satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 12,090 GHz
polarizace: vertikální
SR: 29900
FEC: 2/3
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK
Pilot: OFF

šířené programy:

- Nat Geo HD
- Nat Geo Wild HD
- HBO HD
- HBO2
- HBO3
- Cinemax
- TV Oranje
- MTV Europe
- iConcerts
- brava HD
- Spektrum HD
- TV Regina ( FTA)


- regionalnitelevize.cz (FTA)
- Sport 1
- Fishing and Hunting
- INTV (test) (FTA)

Délka souběhu provozu na původním kmitočtu 12,207 GHz a novém 12,090 GHz zatím nebyla stanovena.

Změna kmitočtu se týká nejenom diváků placených stanic ale i volně vysílaných (FTA) programů TV Regina, regionalnitelevize.cz a testu INTV. Uživatelé Skylink READY set top boxů s funkcí FastScan se o přeladění přijímače nemusejí starat - přijímač si automaticky načte novou konfiguraci. Ostatní diváci si musí programy naladit ručně zadáním výše uvedených parametrů.

redakce





Reklama




Vybrané články