Quantcast

FM Player - šikovný program pro příjem VKV/FM

| Tisk

Před časem jsem Vám na stránkách webu Parabola.cz představil vynikající software DAB Player pro příjem digitálního pozemního rozhlasu v systému DAB pro OS Windows. Autorem tohoto skvělého programu je Andreas Gsinn. DAB Player je určen pro Noxon USB sticky a kompatibilní deriváty s čipem RTL2832.

ČTĚTE TAKÉ:
* DAB Player - vynikající software pro příjem DAB programů

Testovací vysílání DAB multiplexů od provozovatelů TELEKO, RTIcz a Českých Radiokomunikací pokrývá přes 50 procent území České republiky. Máte-li vhodný USB tuner, můžete se zaposlouchat do digitálního rádia. Nemáte-li štěstí a bydlíte v lokalitě bez DAB multiplexů, můžete se vhodným USB tunerem využít jiný program od stejného autora - FM Player. Jak již název napovídá, software je určen pro příjem a poslech analogového pozemního vysílání v pásmu VKV/FM.

FM Player je software, který je použitelný pro ladění VKV/FM programů, autoscan VKV/FM pásma a zejména pro zobrazení informací, které vysílají stanice v rámci systému RDS (Radio Data System). Stahovat je možné software z této stránky.

Pro korektní funkci programu FM Player je nutné nainstalovat správný driver (TreiberX.zip) ze stránek autora programu. Jak zjistit, který driver je vhodný pro Váš Noxon USB tuner a kompatibilní derivát s čipem RTL2832, najdete ve článku o DAB Playeru, který jsme na webu Parabola.cz zveřejnili již dříve. Tyto USB tunery umožňují příjem nejenom vysílání v systémech DAB, VKV/FM ale rovněž i DVB-T. Takže tyto USB sticky nacházejí široké uplatnění v domácnostech či na cestách.

Program FM Player není třeba instalovat. Stačí pouze rozbalit komprimovaný archív "FMPlayer_reworked.zip" do libovolné složky. Pak stačí spustit samotnou aplikaci "FMPlayer.exe". Pokud máme vhodný USB tuner s podporou příjmu VKV/FM a je tuner korektně nainstalován se správnými ovladači, měla by se nám zobrazit obrazovka jako na obrázku č. 1.


obrázek

Obr. 1 - Hlavní nabídka programu FM Player

Pak už jen stačí připojit do USB tuberu anténu a do pole "Frequency" v části "manual setting" zadat požadovanou frekvenci příjmu v kHz - například "107700", což je frekvence 107,7 MHz. Pak už jen stačí kliknout na tlačítko "Set and Play" a můžeme poslouchat vysílání na uvedeném kmitočtu.

FM Player nabízí i automatické vyhledávání dostupných rozhlasových programů. Stačí kliknout na tlačítko "Full Scan". Během několika minut program nalezne všechny dostupné rozhlasové programy.


obrázek

Obr. 2 - Ukázka RDS v programu FM Player, ČRo Dvojka

Pokud stanice vysílá RDS, stačí kliknout na tlačítko "RDS On" a program poskytne všechny dostupné informace vysílané na zvoleném rozhlasovém programu - v záhlaví RDS jsou ikonky TA, TP (dopravní informace), AF (alternativní frekvence), RT (radiotext) a TMC (digitálně zakódované info o dopravní situaci). Pokud se daná služba v RDS vysílá, jednotlivé položky svítí zeleně. Ukázky RDS z části programu FM Player jsou na přiložených obrázcích 2 až 6.


obrázek

Obr. 3 - Ukázka RDS v programu FM Player, Signál Rádio


obrázek

Obr. 4 - Ukázka RDS v programu FM Player, HitRádio Magic


obrázek

Obr. 5 - Ukázka RDS v programu FM Player, Country Rádio


obrázek

Obr. 6 - Ukázka RDS v programu FM Player, Rock Rádio



FM Player je užitečný pomocník při lovení analogových rozhlasových signálů. Pokud je signál dostatečný, zjistíme i případné informace o programu z RDS.

Závěr

Software FM Player slouží pro naladění a poslech rozhlasových stanic v pásmu FM. Zájemci mohou díky tomuto programu zjistit spoustu užitečných informací z RDS.

Menší nevýhodou programu je nemožnost přímého záznamu přijímaných programů. Pro tyto účely lze použít jiný program.

FM Player, stejně jako DAB Player, poskytuje autor jako freeware.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články