Quantcast

TS6820 Twin a TS UNICO - dvoutunerový a jednotunerový set top box s HEVC od firmy TeleSystem

| Tisk

V dnešní recenzi vám představím dva zajímavé set top boxy pro příjem digitální pozemní televize DVB-T/T2 od italské firmy TELE System Digital Srl. První set top box nese přesné označení TS6820 T2 HEVC Twin a jedná se o první dvoutunerový přijímač pro příjem pozemní digitální televize v normě DVB-T2/HEVC na našem trhu. Druhý model nese označení TS UNICO T2 HEVC a jedná se o klasický jednotunerový přijímač pro příjem v normě DVB-T2/HEVC.

Oba set top boxy samozřejmě umožňují příjem SD a HD programů v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a v kompresi HEVC/H.265 a pracují ve FULL HD rozlišení 1080p.


obrázek

▲ Obr č. 1 - TeleSystem TS UNICO, přední panel

Díky prodejci těchto set top boxů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče máte nyní možnost se s těmito set top boxy podrobně seznámit.

Hlavním rozdílem mezi oběma set top boxy je počet tunerů a tím i možnosti nahrávání na externí pevný disk nebo flash disk připojený do USB 2.0 portu přijímače. Dvoutunerový set top box TS6820 Twin umožňuje nahrávat dva programy z různých multiplexů současně a na třetí program (z těchto dvou multiplexů) se dívat. K dispozici jsou zde dva USB 2.0 porty


obrázek

▲ Obr č. 2 - TeleSystem TS UNICO, zadní panel

Model TS UNICO má jeden tuner a umožňuje nahrávání pouze jednoho programu současně s tím, že se na druhý program ze stejného multiplexu můžete dívat. Má k dispozici jeden USB 2.0 port. Tento model má ve svém balení speciální dálkové ovládání pro seniory, které si popíšeme dále v článku.

Oba set top boxy mají také podporu přehrávání některých multimediálních souborů. Obsluha set top boxů je velmi jednoduchá a cena je příznivá.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Dálkové ovladače - zleva TS6820 Twin + TS Unico standard + TS Unico senior

Napájení modelu TS6820 Twin je zajištěno externím napájecím adaptérem 12V/1A, u modelu TS UNICO je zdroj vestavěn v set top boxu.

Popis přijímačů

Oba přijímače jsou vizuálně podobné, jsou dodávané v černé barvě. Rozměry modelu TS6820 Twin jsou 188 x 38 x 110 mm (Š x V x H), model TS UNICO je menší, rozměry jsou 138 x 35 x 100 mm (Š x V x H).


obrázek

▲ Obr č. 4 - TeleSystem TS UNICO, info lišta

Na předním panelu nalezneme čtyřmístný displej a jednu stavovou LED diodu (červená - pohotovostní stav, zelená - provoz). U modelu TS6820 Twin je žlutý displej, u modelu TS UNICO je zelený displej.

Dále zde najdeme tlačítka pro základní obsluhu přijímače (u modelu TS6820 Twin je zde pouze tlačítko vypnout/zapnout) a jeden USB 2.0 port.


obrázek

▲ Obr č. 5 - TeleSystem TS UNICO, detailní informace o pořadu

Na zadním panelu přijímačů nalezneme dva IEC konektory (vstup a výstup antény), koaxiální S/PDIF konektor, SCART konektor, HDMI 1.4 konektor. U modelu TS6820 Twin zde nalezneme ještě USB 2.0 konektor, Ethernet 10/100 Mbit/s a konektor pro připojení napájecího adaptéru.

Součástí balení je také manuál v italštině a češtině, napájecí adaptér 12V/1A (pouze u modelu TS6820 Twin) a dálkové ovládání. U modelu TS UNICO jsou součástí balení dva dálkové ovladače, jeden standardní a jeden speciální typ pro seniory.


obrázek

▲ Obr č. 6 - TeleSystem TS UNICO, EPG

Příjem programů a chování přijímače

Dvoutunerový set top box byl dodaný se softwarem 1.2.5 ze 7.6.2017, jednotunerový set top box obsahoval software 1.0.7 ze 4.6.2017. Novější software nebyl na webu výrobce k dispozici.

Oba set top boxy se chovaly při testování podobně, ale nějaké rozdíly jsem našel. Vzhled menu je u obou set top boxů různý, i když se jedná o výrobky jedné továrny. Důvodem je použití odlišných procesorů, u modelu TS6820 Twin je použit chip ALi, u TS UNICO je to chip Sun+.


obrázek

▲ Obr č. 7 - TeleSystem TS UNICO, Media player

Nicméně úvodní průvodce ladění je velmi podobný. Velikost písma menu i EPG je větší u dvoutunerového set top boxu TS6820 Twin.

Přijímač také podporuje funkci třídění podle LCN (Logical Channel Numbering), která je ve výchozím stavu vypnuta, což je jenom dobře. Oba set top boxy naladily všechny multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu v obou normách DVB-T a DVB-T2. Citlivost tuneru je výborná, což vidím právě podle možnosti příjmu DVB-T2 vysílání z Rakouska, které je už v mé lokalitě příjmu na hraně.


obrázek

▲ Obr č. 8 - TeleSystem TS UNICO, nahrávky na HDD

Samozřejmostí je bezproblémový příjem DVB-T2 přechodové sítě č.12 Českých Radiokomunikací (v mé lokalitě 28. kanál), kde se používá kodek HEVC. Zde se aktuálně vysílá 14 našich komerčních programů v netradičním video rozlišení 960 x 540p, audio AAC-HE. Všechny programy přijímač naladil v automatickém režimu ladění, který je součástí úvodního průvodce instalací přijímače.

U set top boxu TS UNICO selhalo automatické nastavení hodin podle regionu, je nutné manuálně změnit časové pásmo v menu přijímače. U modelu TS6820 Twin automatická detekce času pracovala bez problémů.


obrázek

▲ Obr č. 9 - TeleSystem TS UNICO, informace o systému

Oba set top boxy umožňují si naladěné programy setřídit podle uvážení uživatele, případně některé vymazat nebo přejmenovat. Funkce přesunu programu je u každého boxu jinak zpracována.

Vyhledávat multiplexy lze i ručně podle čísla vysílaného kanálu.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. V menu přijímače najdeme i povolení funkce „audio description“, tedy zvukového popisu pro nevidomé.


obrázek

▲ Obr č. 10 - TeleSystem TS6820, přední panel

Přijímač má vestavěný i OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku, včetně diakritiky na velkých písmenech. Titulky nelze uložit na předvolbu, nicméně v menu lze aktivovat výchozí položku pro titulky na češtinu.

Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 1000 televizních a radiových programů. Přepínání kanálů je velmi svižné. Rovněž i kvalita obrazu a zvuku je excelentní, to mě příjemně potěšilo. U dvoutunerového set top boxu je k dispozici 8 favoritních skupin, u jednotunerového set top boxu 4 favoritní skupiny.


obrázek

▲ Obr č. 11 - TeleSystem TS6820 Twin, zadní panel

Kontroloval jsem také obraz na analogovém AV výstupu, je zde klasický SCART výstup. Opět výborný obraz včetně správného poměru stran obrazu.

Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazatelem a v procentech. Nicméně podle těchto „teploměrů“ nic nenastavíte, protože ukazují stále kvalitu signálu 100%, i u příjmu signálově slabých multiplexů.

Dálkové ovládání u modelu TS6820 Twin je programovatelné a umožňuje ovládat kromě set top boxu také televizor. Směrovost dálkového ovládání je příjemně široká.


obrázek

▲ Obr č. 12 - TeleSystem TS6820 Twin, info lišta

U set top boxu TS UNICO jsou součástí balení dva dálkové ovladače. Jeden klasický ovladač s plným osazením tlačítek, který není programovatelný a slouží výhradně k ovládání tohoto set top boxu. Opět směrovost tohoto dálkového ovládání je široká a tlačítka po jejich stisknutí vyvolávají pukavý zvuk.

Druhé dálkové ovládání je určeno pro seniory, obsahuje jen nezbytná velká tlačítka pro základní obsluhu set top boxu. Ovládání je tiché a opět i směrovost je široká. Toto dálkové ovládání je velmi povedené a jen tak se s ním nesetkáte.


obrázek

▲ Obr č. 13 - TeleSystem TS6820 Twin, detailní informace o pořadu

Přijímače se při provozu standardně zahřívají. Ventilační otvory jsou umístěny na všech stranách přijímačů. V pohotovostním stavu obou přijímačů jsou zobrazeny hodiny. Model TS6820 Twin obsahuje také ethernet konektor, který je ale určen pouze pro servisní účely.

Set top box TeleSystem TS UNICO má certifikaci ČRa „DVB-T2-ověřeno“, u set top boxu TeleSystem TS6820 Twin se certifikace očekává v nejbližší době.

Multimédia

Oba set top boxy umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG a přehrát hudbu ve formátu MP3. BMP obrázky a WAV audio zvládnul pouze software modelu TS UNICO.


obrázek

▲ Obr č. 14 - TeleSystem TS6820 Twin, EPG

Fotografie se i na analogovém výstupu zobrazovaly ve správném obrazovém poměru stran, set top boxy umožňují i rotaci fotografií, úplné vypnutí časové prezentace snímek po snímku bylo možné pouze u dvoutunerového přijímače.

Oba set top boxy umožňují přehrávat soubory typu avi, mov, mkv, m2ts, wmw, ts, flv a mp4. DivX přehrál pouze model TS UNICO. Při přehrávání video souborů lze bez problému zvolit audio stopu.

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.


obrázek

▲ Obr č. 15 - TeleSystem TS6820 Twin, seznam programů

DTS audio nelze přehrát. Protože přijímače podporují kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 1080p. Vyzkoušel jsem řadu testovacích videí v HEVC s různým video rozlišením, všechny videa přehrál dvoutunerový set top box TS6820 Twin. Jeho jednotunerový kolega měl s některými video rozlišeními u HEVC souborů problémy a nedokázal tyto video přehrát.

Oba set top boxy nemají podporu hybridního televizního vysílání HbbTV, což už je jasné z jejich ceny.


obrázek

▲ Obr č. 16 - TeleSystem TS6820 Twin, ruční skenování kanálů

EPG

Elektronický programový průvodce je k dispozici pouze v jednom zobrazovacím režimu a to v režimu mřížka s několika programy a událostmi na časové ose.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím pořadu (u obou set top boxů) a následném pořadu (pouze u modelu TS6820 Twin). Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. České znaky se zobrazovaly v pořádku. Pomocí EPG lze snadno naprogramovat události pro nahrávání.

Spolupráce s externím pevným diskem

Do přijímačů není možné zabudovat pevný disk. Nahrávání je možné na flash disk nebo externí pevný disk připojený do rozhraní USB 2.0. U dvoutunerového set top boxu TS6820 Twin jsou k dispozici dva USB 2.0 konektory, na předním i na zadním panelu. U jednotunerového set top boxu TS UNICO je k dispozici pouze jeden USB 2.0 port na zadním panelu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 17 - TeleSystem TS6820 Twin, přehrávání HEVC souboru

Pro nahrávání jsem bez potíží používal pevný disk Western Digital My Passport 500 GB USB 2.0. Dále jsem pozitivně vyzkoušel rychlý flash disk Kingston DT R3.0 G2 32GB USB 3.0.

Formátování disku probíhá v přijímači a je možné si vybrat ze souborového systému FAT32 nebo NTFS. Rychlý přístup k záznamům na disku je možné přímo pomocí tlačítka na dálkovém ovládání.

Dvoutunerový set top box TS6820 Twin umožňuje dva HD (SD) programy z různých multiplexů současně nahrávat a třetí HD (SD) program (z těchto dvou multiplexů) sledovat. Během nahrávání není možné sledovat uloženou nahrávku.


obrázek

▲ Obr č. 18 - TeleSystem TS6820 Twin, nahrávky na HDD

Jednotunerový set top box TS UNICO umožňuje jeden HD (SD) program současně nahrávat a na druhý se ze stejného multiplexu dívat.

TeleSystem TS6820 Twin nahrává pořady ve formátu TS (u modulu TS UNICO je to TSV), tedy transport stream, který obsahuje video, všechny audio kanály a data (teletext, titulky). Nahrávky lze bez problému přehrávat v PC, např. pomocí programu Media Player Classic.

K dispozici je také funkce Timeshift - nahrávání s časovým posunem. I tato funkce pracuje správně, aktivuje se stisknutím tlačítka pauza při sledování live programu (tuto funkci ale musíte nejprve u modelu TS6820 Twin v menu povolit), od této chvíle je pořad nahráván a můžete se v něm pohybovat dle libosti. Deaktivace Timeshiftu je tlačítkem Stop.


obrázek

▲ Obr č. 19 - TeleSystem TS6820 Twin, informace o připojeném HDD

Převíjení záznamů je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a u dvoutunerového přijímače také po časových skocích.

Závěr

TeleSystem TS 6820 Twin je první dvoutunerový přijímač pro příjem pozemního digitálního vysílání v normách DVB-T a DVB-T2 s podporou kodeku HEVC. Umožňuje nahrávat dva programy z různých multiplexů současně a na třetí program (z těchto dvou multiplexů) se dívat.

TeleSystem TS UNICO je jednotunerový přijímač pro příjem pozemního digitálního vysílání v normách DVB-T a DVB-T2 s podporou kodeku HEVC. Umožňuje nahrávat jeden program a současně jeden program ze stejného multiplexu sledovat. Součástí balení je navíc velmi pěkně provedené dálkové ovládání pro seniory.


obrázek

▲ Obr č. 20 - TeleSystem TS6820 Twin, informace o systému

Oba set top boxy mají bezproblémový provoz, jednoduchou obsluhu a perfektní obraz. Oba přístroje mají také velmi příznivý poměr výkon/cena.

Prodejce těchto set top boxů firma Pluton elektroprodejna nabízí tyto set top boxy svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu:



* TeleSystem TS 6820 Twin

Maloobchodní cena: 1590,- Kč s DPH (doprava zdarma!)

* TeleSystem TS UNICO

Maloobchodní cena: 1260,- Kč s DPH (doprava zdarma!)

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články