Quantcast

TV Nova se k DVB-T2 vyjádří začátkem roku 2018

| Tisk

logo Televizní skupina Nova zatím nevysílá své programy ve druhé generaci digitálního pozemního vysílání a stále není jasné, zda v DVB-T2 se budou programy Novy vysílat. Nova se k pozemnímu vysílání hodlá vyjádřit již brzy.

"K tomuto tématu se oficiálně vyjádříme až na začátku roku 2018," uvedl na dotaz webu parabola.cz Martin Šnýdr z tiskového oddělení televizní skupiny Nova. "Do té doby téma nebudeme komentovat," dodává. Nova původně chtěla svůj záměr s pozemním vysíláním oznámit již před vánočními svátky. Své rozhodnutí ale nakonec zveřejní později.

Televizní domácnosti, které sledují programy na klasickou pozemní anténu, mohou vedle původních DVB-T multiplexů naladit i vysílání v novém standardu DVB-T2. První celoplošnou vysílací síť ve druhé generaci pozemního vysílání během tohoto roku vybudovala společnost České Radiokomunikace (ČRa). DVB-T2 multiplex nese označení Přechodová síť 12 (RS12) a je určena pro stávajících zákazníky ČRa.

PS12 aktuálně obsahuje 15 televizních programů v klasickém SD rozlišení enkódované v HEVC (H.265) a AAC-HE. Divák v této nové síti najde programy TV Prima, Prima COOL, Prima LOVE, Prima ZOOM, Prima MAX, TV Barrandov, Barrandov Plus, Kino Barrandov, Barrandov Family, Óčko, Óčko Star, Óčko Expres, TV Noe, Šlágr TV a nejnověji Šlágr 2. Programy komerční skupiny Novy zde chybí. Zatím divák programy Novy v DVB-T2 nepotřebuje - může je totiž sledovat ze stávajících celoplošných DVB-T multiplexů 2 a 4.



Na rozhodnutí Novy čekají především provozovatelé pozemních multiplexů - tedy ČRa a Digital Broadcasting. Multiplex PS12 disponuje kapacitou pro zařazení posledních programů a ČRa proto čekají na rozhodnutí provozovatele Novy, zda kapacitu v jeho síti využije. Jiná situace může být u společnosti Digital Broadcasting, která může získat distribuci všech programů televizní skupiny Nova do své rozšiřující Přechodové síti 13 (PS12). Teoreticky existuje i varianta případného stažení programů Novy z pozemního vysílání. V takovém případě by diváci Novy museli hledat jiné způsoby příjmu svých oblíbených programů. Ke stažení programů z pozemního vysílání se před rokem rozhodla sesterská Markíza na Slovensku. Po zhruba půl roce se programy Markízy vrátily zpět na klasickou anténu. Tentokrát už jen jako placené stanice.

Pozemní vysílání je dnes jediným způsobem bezplatného příjmu televizních programů a zároveň jediným za který komerční skupiny nevybírají poplatky za každého diváka. Naopak terestrickou distribuci musí financovat.

redakce





Reklama




Vybrané články