Quantcast

Na Astře testuje kanál se zvukem ve formátu AC-4

| Tisk

Majitelé 4K přijímačů mají nyní možnost provést testy příjmu vysílání v novém audio formátu. K programu SES UHD Demo Channel, který vysílá FTA na 19,2°E, byla připojena sekundární audio stopa v novém zvukovém formátu AC-4.

Kanál SES UHD Demo Channel se doposud vysílal se zvukem ve formátu E-AC3 (Dolby Digital+). Nově je u tohoto programu dostupná druhá audio stopa v nejnovějším standardu od Dolby: AC-4.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Záběr z vysílání SES UHD Demo Channel

AC-4 stopa u programu SES UHD Demo Channel nyní umožňuje provést rozsáhlé testy jak pro majitele Ultra HD set top boxů, tak i 4K televizorů. Pokud je zvuk AC-4 přijímačem podporován, přijímač nebo televizor by měl signalizovat přítomnost druhé audio stopy a samozřejmě na ni reprodukovat zvuk.

Audio doprovod u popisovaného programu je ve formátu E-AC3 stereo s audio bit ratem 96 kbit/s, zatímco nový formát AC-4 nabízí ještě lepší kompresní možnosti - bit rate se pohybuje kolem 80 kbit/s. Testy mají za cíl prověřit kodek AC-4 v praxi, zda je při nižším datovém toku poskytován zvuk v odpovídající kvalitě.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Záběr z vysílání SES UHD Demo Channel

technické parametry:

satelit: Astra 1L (19,2°E)
frekvence: 10,995 GHz
polarizace: horizontální
SR: 22000
FEC: 5/6
norna: DVB-S2
modulace: 8PSK

SES UHD Demo Channel


service ID: 1
video PID: 511 (HEVC/UHD)
audio PIDy: 512 (německy, E-AC3), 513 (německy, AC-4)
CA systém: žádný (FTA)

V případě, že Váš přijímač podporuje AC-4 audio, můžete tuto informaci uvést v komentáři. Uveďte, prosím, značku a model Vašeho přijímače.

podle satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články