Quantcast

Porovnání měření Profinder HEVC Combo DVB-S/S2/T/T2/C a Rover HD TAB4 TOUCH

| Tisk

Jak jsem již naznačil největší vypovídající hodnotu má porovnání měření tohoto finderu s profesionálním měřícím přístrojem, zvolil jsem kalibrovaný měřící přístroj italského výrobce Rover HD TAB4 TOUCH, nazajímaly mě až tak technické parametry, výhody a nevýhody, ale skutečně naměřené hodnoty pro DVB-S/S2 a DVB-T/T2. Rover HD TAB4 Touch jsem měl v ruce poprvé, takže před měřením jsem s ním musel i seznámit. Ale ovládání je jednoduché, intuitivní, a dotykový display to nemá chybu. Rover je samozřejmě kalibrován již výroby, a můžeme ho brát jako etalon pro měření. Následující tedy neberte jako návod jak na měření různých signálů za pomoci různých zařízení, ale především porovnání naměřených hodnot u těchto zařízení.


obrázek
obrázek

A. Vlastní měření DVB-S2

Měřil jsem signál na družici Thor 5,6 pozice 0.8°W transpondér 11 919 V 28000-7/8. Při měření satelitního signálu DVB-S/S2 nám postačuje měřit úroveň, C/N a BER, pomocníkem je zobrazení spektra a konstelačního diagramu. Výhodou je identifikace DISEqC a použití NIT Network info table - info a název programu (Profinder nedisponuje funkcí NIT)

1. Měření s Profinderem HEVC Combo DVB-S/S2/T/T2/C



obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

U Profinderu vidíme, co měření to nepatrně rozdílná hodnota např. úrovně signálu.

2. Měření s přístrojem Rover HD TAB4 TOUCH

Už na pohled je zřejmé že zobrazované informace jsou přesně to co potřebujeme.


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

Pokud porovnáme výsledky vidíme pouze nepatrný rozdíl v naměřených hodnotách řádově 0,01%. Přístroj Rover měří korekci před a po Viterbi aBER/bBER u Profinderu pravděpodobně hodnoty preBER/postBER rozdíly jsou patrné ze screeshotů.

Zkusil jsem i frekvenci 11919 V DVB-S 29900-5/6 z družice Hotbird 13°E.


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

Naměřené hodnoty Thor 11823 H 30000 5/6 8PSK


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

I u tohoto porovnání vidíte, že naměřené hodnoty se liší, zásadní otázkou je, jak to bude třeba za 2-3 roky nebo možná dříve, až začnou pomalu použité součástky stárnout a změní třeba své fyzikální hodnoty.

B. Měření DVB-T/T2

Pro DVB-T/T2 jsou důležité hodnoty úrovně, C/N, BER a to před i po Viterbi a konečně také MER - modulační chybový poměr.

Nejprve jsem otestoval DVB-T kanál 25 vysílač Brno - Hády, regionální síť 8


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

I v tomto měření DVB-T nalezneme rozdíly v naměřených hodnotách a to jak úrovně, C/N, BER a to před i po Viterbi, ale i MER, u Profinderu nevíme co ladíme, neboť žádné identifikační data nám přístroj nezobrazuje, můžeme tedy usuzovat pouze frekvence, zvoleného kanálu a naladěných programů. Tři údaje by pro identifikaci mohly postačovat.



Měření DVB-T2 vysílač 26 Brno-Hády, Přechodová síť 11


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

Rover neumí HEVC, takže naladíte, ale obrázek se nezobrazí.


obrázek
I když přístroje vykazují občas rozdílné hodnoty měření, nedá se jednoznačně říci, že bychom s pomocí Profinderu nic nenaměřili, právě naopak. V DVB-S/S2 to není takové markantní, ale u měření DVB-T/T2 je ten rozdíl v naměřených hodnotách již viditelný, samotný přístroj však naladí vše co profesionál. Měření pomocí Profinderu je jednodušší, není potřeba žádných extra znalostí, pro amatéra ideální přístroj. Některá chybějící data, lze možná nahradit praktickými zkušenostmi u montéra. U Profinderu bude samozřejmě rozhodovat nižší cena, ale kdo se tím živí, měl by asi používat také profi pomůcky.

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články