Quantcast

freeSAT brzy spustí OTT službu, UPC Direct se musí přejmenovat

| Tisk

logo Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která provozuje DTH platformy Skylink a freeSAT, v rozhovoru přibližuje změny související s akvizicí UPC DTH a prodejem společnosti M7 Group skupině Vivendi. Jaké novinky mohou diváci očekávat? Dočkají se zákazníci exkluzivních programů nebo obsahu? Kdy budou mít klienti freeSATu svoji mobilní službu a na jakých zařízeních?

Parabola.cz: Proč byla prodána společnost M7 Group?
Jaromír Glisník, M7 Group: Náš akcionář - Astorg - je finančním investorem. Kupuje firmy, pár let buduje jejich hodnotu a po čase je zase prodá. Prodej naší společnosti po pěti letech je logickým završením jejich mise. Myslím, že nikoho z oboru to nepřekvapilo.

Jak dlouho probíhala jednání o prodeji M7 Group s Vivendi?
Jednání byla relativně krátká, trvala přibližně půl roku.

Co se změní pro zákazníky platforem M7 Group v krátkodobém horizontu?
Nepředpokládám, že změna akcionáře přinese rychlé změny.

Co se změní pro zákazníky platforem M7 Group ve střednědobém a dlouhodobém horizontu?
Nemohu mluvit za nového vlastníka. Vzhledem k tomu, že to není finanční, ale strategický investor, očekával bych projekty s delší návratností investic.

Dočkají se zákazníci M7 Group exkluzivních programů nebo obsahu?
Canal+ disponuje obrovskou knihovnou programů a stále vyrábí nové. Přál bych si, aby naši zákazníci získali něco navíc k běžně dostupné nabídce televizních programů. Zatím je ovšem příliš brzy odhadovat, co a v jaké podobě budeme schopni nabídnout.

logo Několik týdnů před prodejem M7 Group Vám regulační úřady daly zelenou k převzetí konkurenčního operátora UPC DTH, provozovatele platforem freeSAT, UPC Direct a Focus Sat. V jakém stádiu je nyní integrace UPC DTH do Vaší skupiny M7 Group?
Pracovníci UPC DTH i našich lokálních servisních organizací již pracují společně. Intenzivně se připravuje přechod z technologické infrastruktury, která je ve vlastnictví firem skupiny UPC, na naši infrastrukturu. Týká se to technologie hlavních stanic, uplinků, ale také aplikací pro správu zákaznických dat a plateb. Naší snahou je „převzít otěže“ v co nejkratší době.

Odkud budou uplinkovány transpondéry UPC DTH?
Některé budou uplinkovány z Lucemburska a jiné z německého Usingenu.

Jaké kroky a změny chystáte pro zákazníky UPC DTH v krátkodobém a střednědobém horizontu?
V co nejkratší době jim chceme poskytnout službu OTT srovnatelnou se Skylink Live TV, a to bez dalších poplatků.

Na jakých zařízeních bude OTT služba od počátku dostupná?
Na všech zařízeních, kde je dostupná služba Skylink Live TV, tedy na novějších smart televizorech výrobců Samsung, LG, Vestel, na mobilních zařízeních s Androidem i iOS a samozřejmě přes web na všech počítačích.


logo

Budete vypínat SD modulace hlavních českých a slovenských programů, když je máte v HD?
Ano, počítáme s tím, že programy nebudeme vysílat dvakrát. Termín stanoven není, pravděpodobně bude ke změnám docházet postupně během léta.

Budete rozšiřovat HD nabídku programů na všech trzích?
Ano, je to součástí našich plánů.

Máte v úmyslu přejmenovat společnosti UPC DTH?
Ano, nejsme oprávnění dlouhodobě užívat značku UPC. Vzhledem k tomu, že jsme stoprocentními vlastníky UPC DTH, může mít ukončení používání značky různé formy, jako např. fúze do jedné firmy atp. Prozatím nemohu být konkrétnější.

Co bude se značkami freeSAT, UPC Direct a Focus Sat? Můžete je nadále používat? Jak dlouho?
Značky freeSAT a FocusSat můžeme používat i nadále. V Maďarsku budeme muset naši platformu přejmenovat. Zatím nejsme rozhodnuti, jakou značku použijeme. Rozhodnutí padne během několika příštích měsíců. Nemá smysl věci uspěchat. Náš nový akcionář může mít vlastní strategii pro firemní značky, vyplatí se tedy počkat.

Je již rozhodnuto, na jaké pozici bude M7 Group poskytovat své služby v Česku a na Slovensku? Bude to Astra na 23,5°E nebo Thor na 0,8°W?
Zatím není rozhodnuto, jednáme s oběma poskytovateli satelitní distribuce. Rozhodneme se pro výhodnější variantu. Nemusíme však spěchat, na obě pozice máme uzavřeny dlouhodobé smlouvy. Rychlý přechod na jednu pozici by nás stál spoustu peněz a nepřinesl by žádné úspory.

freeSAT má navíc HD kanály Prima LOVE HD, Prima KRIMI HD či Arena Sport 1 HD. Tyto stanice má i Skylink na 23,5°E ale jen v SD rozlišení. Nahradíte na Astře stávající SD verze těchto programů HD mutacemi?
HD distribuce je nákladná a řídíme se sledovaností jednotlivých stanic. Je možné, že se některý ze jmenovaných programů objeví na 23,5°E v HD. Bude-li to aktuální, čtenáři se o tom včas dovědí.

freeSAT neposkytuje žádné HbbTV aplikace u poskytovaných programů. Plánujete vysílat HbbTV aplikace i na Thoru? Satelitní diváci mohou přijímat programy přes tuner v televizoru nebo vlastní set top box s HbbTV, takže důvody k zahájení vysílání HbbTV dat jistě jsou...
O HbbTV na Thoru budeme přemýšlet. Po pravdě řečeno, neregistrujeme u našich zákazníků zatím poptávku po této službě. HbbTV je formát rozšířený jen v několika zemích. Je docela možné, že se v dlouhodobém pohledu neprosadí. Samozřejmě víme, že někteří naši vysílatelé v něm vidí potenciál. Čas ukáže, jaká bude poptávka.

Budete HbbTV aplikace poskytovat ve stejném rozsahu zákazníkům satelitní platformy Skylink na družici Astra 3B? Připomínám, že nedávno jste začali poskytovat HbbTV u programů slovenské komerční skupiny JOJ. Pokud není poptávka po HbbTV, nechápu, proč jste HbbTV začali zde zapojovat?


My sami HbbTV nevyrábíme, je to rozhodnutí vysílatele. Pokud se vysílatel rozhodne vysílat černo-bíle, budeme vysílat černo-bílý obraz. Pokud svůj program doplní HbbTV, bude je mít. Náš zákazník, náš pán.

Televizní a mediální trh se v posledních týdnech začíná výrazně měnit, velcí hráči posilují svoje pozice na trhu (M7 Group převzala konkurenta UPC DTH, M7 Group prodána Vivendi, Mediaset kupuje podíly v ProSiebenSat1). Je skupina M7 Group/Vivendi připravena upevnit svoji pozici na trhu akvizicí dalších operátorů?
Nejsem oprávněn hodnotit investiční „apetit“ našeho nového akcionáře. Souhlasím, že konsolidace v našem oboru je na rychlém postupu. Věřím, že nebudeme stát stranou.

Děkuji Vám za rozhovor.

Druhá část rozhovoru bude zveřejněna v neděli.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články