Quantcast

Falcon 9 vynesl satelit Amos 17, Ariane 5 družici Intelsat 39

| Tisk

Americká společnost SpaceX dopravila do vesmíru telekomunikační satelit Amos 17 pro izraelského satelitního operátora Spacecom. Vynesení proběhlo zdarma za dříve neúspěšný start Amos 5. Do kosmu byla také dopravena družice Intelsat 39 pro amerického satelitního operátora Intelsat.


▲ Video č. 1 - Start rakety se satelitem Amos 17

Amos 17

Nosná raketa Falcom 9 odstartovala z kosmodromu Cape Canaveral Air Force Station na Floridě 7. srpna 2019 v 1:23 hodin středoevropského letního času. Na palubě měla jediného pasažéra - izraelskou družici Amos 17. Start proběhl po několika odkladech bez problémů.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Předběžný footprint Amos 17, C pásmo HTS (mapa: Spacecom)

Amos 17 zhotovila a dodala společnost Boeing. Družice je navržena pro poskytování široké škály služby - od vysílacích, širokopásových přes mobilní a datové služby po celém území afrického kontinentu. Satelit bude zaparkován na pozici 17°E, která se stane klíčovou pozicí ve střední Africe.


obrázek

▲ Mapa č. 2 - Předběžný footprint Amos 17, Ku pásmo HTS (mapa: Spacecom)

Satelit je vybaven transpondéry v C, Ku a Ka pásmu a poskytuje kapacitu s vysokou propustností HTS (high throughput) v C pásmu s pokrytím Afriky, směrovatelné HTS transpondéry v Ka pásmu s pokrytím vybraného území od Číny po Brazílii a rozšířené pokrytí v Ku pásmu s pokrytím Afriky a dodatečným pokrytí Evropy, Středního východu, Číny a Indie.

Amos 17 je plánován pro provoz pro období minimálně dvaceti let.


obrázek

▲ Mapa č. 3 - Předběžný footprint Amos 17, Ka pásmo HTS (mapa: Spacecom)

SpaceX vynesla Amos 17 zadarmo z důvodu dřívější exploze a souvisejících ztrát. Náklady na vynesení satelitu Amos 17 dosáhnou 161 milionů dolarů.

vybrané technické parametry


satelit: Amos 17
plánovaná pozice: 17°E
nosná raketa: Falcon 9
transpondéry: C, Ku a Ka pásmo
pokrytí: Afriky, Evropy, Středního východu, Číny a Indie
očekávaná životnost: minimálně 20 let


▲ Video č. 2 - Start rakety se satelitem Intelsat 39

Intelsat 39

Společnost Arianespace dopravila do vesmíru další telekomunikační satelit. Pro amerického globálního satelitního operátora vypustila družici Intelsat 39 a telekomunikační družici EDRS-C. Nosná raketa Ariane 5 odstartovala z kosmodromu Kourou z Francouzské Guyany v úterý 6. srpna 2019 ve 21:30 hodin středoevropského času.


obrázek

▲ Mapa č. 4 - Předběžný footprint Intelsat 39, Ku pásmo, evropský svazek (mapa: Intelsat)

Intelsat 39 je v pořadí 61. satelitem, který byl vynesen společností Arianespace od své první mise v roce 1983. Nová družice Intelsat 39 nahradí na pozici 62°E stávající satelit Intelsat 902 vynesený v roce 2001.


obrázek

▲ Mapa č. 5 - Předběžný footprint Intelsat 39, Ku pásmo, svazek Střední východ (mapa: Intelsat)

Intelsat 39 poskytne široké a výkonné směrovatelné spot svazky pro potřeby širokopásmových sítí, video distribuce a vládních služeb v oblasti Afriky, Asie, Evropy, Středního východu a regionu indického oceánu. Směrovatelné spot svazky poskytnou flexibilitus kapacitou a umožní zákazníkům rychle a efektivně odpovídat na požadavky na služby v různých oblastech. Kapacita v C a Ku pásmu poskytne dodatečné služby pro mobilní konektivitu pro letecké, námořní a vládní zákazníky.


obrázek

▲ Mapa č. 6 - Předběžný footprint Intelsat 39, C pásmo, HEMI beam (mapa: Intelsat)

Intelsat 39 je postaven na výkonné platformě 1300, která poskytuje flexibilitu a širokou škálu aplikací.


obrázek

▲ Mapa č. 7 - Předběžný footprint Intelsat 39, C pásmo, evropský svazek (mapa: Intelsat)

Družici Intelsat 39 zhotovila a dodala společnost Maxar z Palo Alto z Kalifornie.

vybrané technické parametry


satelit: Intelsat 39
plánovaná pozice: 62°E


nosná raketa: Ariane 5
transpondéry: C (56 v ekvivalentu 36 MHz jednotek), Ku (72 v ekv. 36 MHz jednotek) a Ka pásmo
pokrytí: Afriky, Evropy, Asie, Středního východu + konektivita v oblasti indického oceánu
očekávaná životnost: minimálně 15 let

Satelit EDRS-C se stává součástí sítě SpaceDataHighway. Jedná se o jedinečnou síť geostacionárních satelitů trvale fixovaných přes síť pozemních stanic, které mají přenášet data rychlostí 1,8 Gbit/s. Pomohou zlepšit sledování životního prostředí a bezpečnost, reagovat na katastrofy a řešit krize.

EDRS-C / HYLAS 3 je 132. satelitem vyrobený společností Airbus a vynesený Arianespace, 26. satelitem na bázi platformy OHB.

redakce





Reklama




Vybrané články