Quantcast

90% diváků ví o přechodu na DVB-T2

| Tisk

logo Již za necelé dva týdny bude v Česku zahájeno postupné vypínání pozemního vysílání stávajících DVB-T sítí. Začne se v hlavním městě, kde budou vypnuty vysílače Praha - Žižkov a Praha - Cukrák a postupně se bude pokračovat v jednotlivých regionech až do roku 2020.

Jako první bude vypnut veřejnoprávní DVB-T multiplex 1 z vysílačů Praha - Žižkov a Praha - Cukrák na K53. Stane se tak již 27. listopadu 2019 ve 23:59 hodin. Vypnutí těchto vysílačů se dotkne zhruba 25 procent českých domácností. Multiplexy s komerčními programy z těchto vysílačů budou vypnuty až 8. ledna 2020. A v lednu začne vypínání stávajících DVB-T sítí v dalších regionech České republiky. Přechod na novou generaci pozemního vysílání DVB-T2 bude pokračovat až do 29. června 2020, kdy budou vypnuty poslední DVB-T vysílače a frekvenční pásmo 700 MHz bude uvolněno pro mobilní operátory.

České domácnosti mají o přechodu na DVB-T2 povědomí, téměř 90 % procent diváků o přechodu ví, více jak polovina diváků tuší, kdy k přechodu dojde, 43 % diváků je již na nový standard pozemního televizního vysílání připraveno a zhruba 30 % diváků již DVB-T2 přijímá. Dalších zhruba 25 % diváků podle agentury Nielsen Admosphere deklaruje, že se pro nákup nových přijímačů rozhodnou až to bude nezbytně nutné.

ČTĚTE TAKÉ:
* Termíny vypínání DVB-T vysílačů

Vzhledem k blížícímu se zahájení vypínání DVB-T sítí je patrné, že čeští diváci, kteří zatím ještě na přechod na DVB-T2 nebyli připraveni, již vybavení přijímači pro DVB-T2 řeší. Podle údajů prodejce elektroniky, společnosti Datart se v říjnu, oproti předchozímu měsíci, zvýšil prodej televizorů a set top boxů o 86 %. Od začátku listopadu se zvýšil podíl prodaných zařízení v Praze z třetiny na polovinu ze všech prodaných zařízení v ČR.



Díky penetraci nových přijímačů, které umožňují připojení k internetu, roste také zájem o další, interaktivní, služby, které pozemní televizní vysílání nabízí. Nejvíce narůstá podíl využití zpožděného sledování televizního vysílání v rámci denní sledovanosti, možnosti sledování pořadů z archivu a HbbTV aplikace. Podle údajů FTV Prima narostl meziročně podíl využití HbbTV aplikace, a to o 26 % pro sledování videa, o 20 % využívání HbbTV portálu TV Prima a o 20 % stoupla návštěvnost archivu iPrima prostřednictvím HbbTV aplikace.

Platformu pozemního vysílání (DTT) pro příjem televize v Česku využívá zhruba 60 % domácností.

redakce





Reklama




Vybrané články