Quantcast

Koronavir dělá vrásky nejenom sportovním kanálům

| Tisk

Epidemie koronaviru s označením COVID-19 proměnila celý svět. Některé vlády postupně přicházejí s řadou opatření, které se dotýkají prakticky každého občana. Zakazují se divadelní, hudební, filmové a další umělecké, sportovní a jiné veřejné akce.

Toto nařízení dopadá i na sport jako takový. Nemohou se konat akce a to jak individuálních, tak i kolektivních sportů. Dopad takového opatření má pochopitelně nejenom na samotné sportovce, kluby ale i majitele vysílacích práv, kteří teď řeší, co budou moci vůbec vysílat. Zrušený přímý přenos "nabourá" celé vysílací schéma stanice - řada přenosů je totiž automaticky reprízována v noci či druhý den dopoledne.

Předčasně byla například ukončena nejvyšší česká hokejová liga, která tentokrát nebude mít svého mistra. Nebudou se zatím hrát ani utkání nejvyšší francouzské fotbalové Ligue 1 i nižší soutěže Ligue 2, italské fotbalové Serie A, německé fotbalové Bundesligy. Diváci budou i bez finské florbalové ligy "Salibandyliiga" ale i populární zámořské NHL.

Seznam přerušených lig a soutěží se postupně rozšiřuje. Navíc není jasné, zda a případně kdy budou vůbec pokračovat.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Rodina u televizní obrazovky (foto: Discovery)

V roce 2020 by měly proběhnout atraktivní sportovní události v podobě MS v ledním hokeji, fotbalové Euro 2020 ale i Letní olympijské hry 2020 z Tokia. Nad všemi sportovními eventy nyní visí velký otazník, zda a případně kdy se budou konat.

Světová pandemie koronaviru se ale netýká v případě televizních obrazovek jen sportovního obsahu. Z důvodu zavření základních, středních, vyšších a vysokých škol upravuje Česká televize svůj program a zařazuje do vysílání vzdělávací pořady pro školáky a studenty.

Televize Prima musela v tomto týdnu poprvé natáčet svoji late night Show Jana Krause bez publika. Zrušeny byly i castingy na show Česko Slovensko má talent 2020, které se měly konat v českých a slovenských městech během tohoto měsíce.

Výběr událostí z vybraných zemí EU

Slovensko

Veřejnoprávní televize a rozhlas RTVS přesunul svoji živou show "Zem spieva" a rozšiřuje blok pořadů pro děti, které jsou nyní doma z důvodu uzavření škol.

RTVS rovněž rozšíří svůj zpravodajský a informační servis pro diváky. Do vysílání zařadí další mimořádné zpravodajské relace, které bude vysílat ve všení dny v 10:00 a 14:00 hodin.

Vysílatel rovněž přistupuje k pozastavení výroby některých vlastních pořadů až do 31. března 2020.

Itálie

Nejvíce zasaženou zemí koronavirem v EU je Itálie. Celá země je v karanténě. Tento stav se výrazně projevuje nejenom na sportovních ale i dalších programech a to jak veřejnoprávní Rai, tak i privátních programů skupiny Mediaset či Sky Italia. Zábavní pořady a talk show se již nějakou dobu natáčejí bez publika, některé byly zrušeny úplně.

"Na kanálech Rai 2, Rai 4 a Rai Movie posilujeme filmovou a seriálovou tvorbu, příštích 14 dnů odvysíláme asi padesátku nových filmů, ale také oblíbenou filmovou klasiku. Rai 4 posiluje seriálovou tvorbu," říká generální ředitel Rai, Fabrizio Salini.

Rai 1 nadále zůstává rodinným kanálem, který bude diváky bavit i když bez publika ve studiu. Rai 3 posiluje zpravodajství a každý den od ranních hodin diváky informuje o dění v Itálii ohledně koronaviru. Naopak Rai News 24 bude informovat o dění ve světě opět s přihlédnutím k aktuální sanitární situaci.

Dětské stanice Rai Gulp a Rai Yoyo budou plné pohádek, dětských filmů a seriálů.



"I když fungujeme v omezeném režimu, děláme vše jemně a tak, aby divák skoro nic nepoznal. Zábavné pořady pokračují, nic se neruší," dodal šéf Rai.

Privátní Canale 5 vysílá nyní reality show Velký bratr (Big Brother). Provozovatel stanice, společnost Mediaset, se rozhodla nerušit Velkého Bratra. Vedení se rozhodlo přesunout pořad (studio) do improvizovaných studií do místní fabriky na úplném jihu Itálie, v Reggio Calabria. Moderátoři a hosté budou celou dobu v přísné karanténě a budou ubytování v místní rezidenci bez kontaktu s okolím. Je to kuriózní situace, protože zatímco vzdálenost mezi Milánem kde je dům Velkého Bratra a Reggio Calabria kde je studio je více než 900 km. Nevýhodou je, že studio je velmi malé a záběry jsou pouze v SD.

Stejně jako Rai tak i Mediaset, La7 a Sky fungují v omezeném režimu a živé pořady se soustředí pouze na zpravodajství. Zbytek vysílání jsou filmy, seriály apod.

Italská část vznikla ve spolupráci se čtenářem franck.

redakce





Reklama




Vybrané články